ECONOMIC 22 iulie 2021

Un parc agroindustrial, de tip orășel al agriculturii, va fi construit la Reci

de Iulia Drăghici - Taraș | 3499 vizualizări

Ce spune primarul despre investiția privată care va fi realizată pe teritoriul comunei în următorii ani 

Comuna Reci va avea, peste câțiva ani, un parc agroindustrial de mari dimensiuni, realizat după un concept unic în România, de tip orășel destinat agriculturii și industriei, după cum anunță dezvoltatorii. Autoritățile locale spun că demersurile sunt unele pe termen lung, dar benefice pentru comunitate chiar numai și din perspectiva taxelor și impozitelor pe care le va încasa bugetul local, dar nu doar atât. 

Detaliile unui proiect privat măreț, „cel mai ambițios proiect investițional din România de tip parc de agribusiness”, care privește comuna covăsneană Reci, a fost recent dezvăluit publicului, într-un interviu publicat de Agrointeligența, pe agrointel.ro, în care a vorbit Liviu Becheanu, Project Developement Director la Ceres Management Services din cadrul Grupului Revetas, dezvoltator al proiectului. 

În acest context, se vorbește despre faptul că „lângă Brașov se naște un oraș al agriculturii și industriei agroalimentare”. Acesta va fi amplasat în apropierea fabricii de prelucrarea lemnului de la Reci. 

Proiect construit pe terenuri private, cumpărate în urmă cu 15 ani 

Primarul comunei Reci, Dombora Lehel, ne-a spus recent că viitorul parc agroindustrial va fi construit pe terenuri aflate în proprietatea privată a unei firme din București, achiziționate cu ani în urmă, 2006 – 2007. Demersurile, considerate atunci „științifico-fantastice”, au început în 2008, cu un PUZ aprobat de Consiliul Local. 

Chiar în anul 2008 s-a elaborat și a fost aprobat un plan urbanistic zonal pentru acest teren de o foarte mare anvergură. De categoria science fiction. Era proiectat acolo un centru logistic, un parc de afaceri, retail, de toate, cred că se discuta și de un parc de distracții. Un mini-oraș. Probabil și proprietarii, după criza economică din 2008 – 2009 – 2010, s-au răzgândit și ei în privința acestui complex enorm. Și nouă ni s-a părut imposibil ulterior, la o primă vedere. Ca o comparație, parcă am aduce aici trei, patru Coresi din Brașov. Cam aia era dimensiunea”, a mai explicat primarul din Reci.

Un nou PUZ adoptat la începutul lui 2021 

Anul trecut, autoritățile au fost din nou contactate de proprietarii terenurilor, „cu ideea că ei vor să modifice planul urbanistic zonal deja aprobat și să îl transforme într-un parc agroindustrial”, a mai declarat primarul. 

Edilul a punctat și că experiența de a avea o altă fabrică, cea de prelucrare a lemnului, vehement contestată de-a lungul timpului, a fost o lecție pentru autorități, drept urmare în cazul acestui proiect „s-a trecut prin toate etapele. Noi ne-am învățat între timp, deci noi știm cum se procedează prudent și grijuliu cu aceste proiecte mari. Avem experiență deja cu proiectele mari. Așa că, după ce am trecut prin toate fazele, am impus anumite restricții, ca de exemplu că nu are voie să facă ferme de păsări, ferme de porci. (...) O altă cerință a fost să fie lăsată cât mai multă zonă verde pe acest teren”, a spus primarul. 

Oraș sustenabil al agribusiness-ului

Edilul a precizat și ce va conține parcul agroindustrial: „O să fie practic un hub intermodal. (...) Înainte de aprobarea modificării PUZ-ului, am avut mai multe discuții cu dânșii. Ce vedem noi că va fi: un loc cu spații de depozitare, spații frigorifice, silozuri, showroom-uri pentru utilaje agricole”. 

Pentru Agrointeligența, reprezentantul dezvoltatorilor, Liviu Becheanu, a spus că viitorul parc agroindustrial „va fi un oraș sustenabil al agribusinessului. Din perspectiva infrastructurii, ne vom racorda la rețele existente, însă cel mai mare accent îl punem pe partea de sustenabilitate, așa cum se întâmplă la nivelul întregului portofoliu de active. Intenționăm instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișurile halelor, reciclarea și colectarea apelor uzate şi pluviale. Pe lângă zonele de circulație, de trafic, am conceput zone verzi generoase, iar canalele existente de desecare vor fi modernizate și mărginite de spații verzi și străzi largi care vor face legătura între toate zonele proiectului. Avem în vedere o abordare nouă și un concept modern. Nu va fi o aglomerare de hale și de spații la întâmplare, doar în ideea de a maximiza zona construibilă”. 

Tot acesta a spus și că dezvoltatorii nu au luat în calcul și alte locații alternative, ci doar cea de la Reci a fost considerată cea mai potrivită. Și asta probabil pentru că este o locație strategică, la 10 km de Sfântu Gheorghe, la 20 km de Târgu Secuiesc și la 30 km de Brașov, are cale ferată în apropiere, are acces la DN11 și în plus va avea și autostrada Brașov – Bacău aproape. 

Proiect care se va realiza în trei faze 

Totuși, asemenea planuri ambițioase nu se pot realiza de pe o zi pe alta. „Ei vor să facă în trei etape și prima etapă e prognozată să se realizeze în trei, cinci ani. E foarte mult de lucru. Modelul de afaceri pe care l-au ales ei, e să construiască după ce au deja clienți care vor să vină aici și să își facă sediul aici. Numai apoi se apucă de construit hale. Deci va fi în trei etape. O etapă care conține hub-ul intermodal de lângă calea ferată, care e chiar un punct strategic, să zicem așa, după care urmează să se extindă pe un teren de un pic peste 100 de hectare. Pentru comună, desigur, e benefic pentru că pe așa o suprafață o să crească veniturile bugetului local semnificativ”, a mai declarat Dombora Lehel. 

Despre faptul că proiectul se va derula în trei faze a vorbit și Liviu Becheanu, în interviul citat, punctând că în primă fază se caută parteneri relevanți. 

„Dat fiind că proiectul de la Reci poate să ajungă la câteva sute de milioane de euro, noi nu vom dezvolta un proiect speculativ. Nu vom începe să construim această infrastructură agro fără certitudinea că există cerere eligibilă pentru ea”, a explicat acesta. 

Coordonatorii proiectului mai spun și că vizează pentru acest proiect companii din industria procesării legumelor-fructelor, legumicultură, pomicultură, chiar și cultura mare, respectiv zootehnie.  

Tot printre beneficiile aduse de proiect la nivel local se numără și faptul că la servicii și spațiu vor avea acces și agricultorii și fermierii din zonă. „În modelul de afaceri, în primul rând ei au încercat să contacteze asocieri de fermieri. Au făcut un studiu de piață, dacă e oportună investiția. Ideea este că fermierii mari, care produc în peste 100, 200 de hectare, au deja spații de depozitare, de stocare, frigorifice, transport. Astfel, o parte din proiect e menită pentru fermierii mici, care pot să vândă sau să depoziteze mărfurile”, a declarat primarul din Reci. 

Având în vedere că județul Covasna este cunoscut drept Țara Cartofului, acest parc industrial ar putea astfel veni și în sprijinul micilor producători, pentru care lipsa spațiilor de depozitare reprezintă o problemă care influențează prețul mărfurilor. „Prețul cartofului este foarte volatil. Am ajuns să fie ca și o bursă. E influențat de secetă, de vreme sau de exemplu dacă e secetă în Polonia, la noi crește prețul cartofului. Sunt ani în care cartoful are preț decent, dar sunt și ani când e catastrofal. În acești ani, singura metodă este stocarea produselor agricole, ca să poată să stocheze până prețul își revine sau măcar se echilibrează”, a mai explicat primarul. 

Termenul dat de dezvoltatori pentru realizarea acestui proiect ambițios pentru România, respectiv pentru județul Covasna și comuna Reci, este de 5 - 10 ani, pentru că este vorba despre 300.000 mp construiți, dar și de atragerea de operatori, de companii de agribusiness, care vor dori să vină în parcul agroindustrial.  

Sursa foto: https://agrointel.ro/193271/agrohub-unica-in-romania/

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.