TURISM 21 septembrie 2018

Stațiunea Covasna, tot mai căutată de turiștii cu pretenții

de Iulia Drăghici - Taraș | 1984 vizualizări

Peste 50.100 de persoane au vizitat anul trecut stațiunea balneoclimaterică de interes național Covasna, cu peste 4.600 mai mulți decât în anul precedent și cu 10.000 mai mulți decât în 2016, potrivit unei statistici publicate recent de Institutul Național de Statistică, raport prezentat joi, 20 septembrie, la Bursa și Forumul de Turism balnear. Iar cifrele din 2018 se pregătesc să le depășească pe cele din 2017, spun experții prezenți la evenimentul ajuns la a XIV-a ediție, derulat, în perioada 19 – 21 septembrie în premieră în județul Covasna.

Creșterea constantă a numărului de vizitatori se datorează, spun experții în balneologie din cadrul Organizației Naționale a Turismului Balnear din România (OPTBR), atât investițiilor majore realizate aici, cât și programului voucherelor de vacanță, care stimulează turismul intern.

În rândul investițiilor, în cadrul Bursei și Forumului de Turism Balnear s-a discutat, printre altele și despre renovarea hotelului Căprioara, redeschis în 2016, moment în care a primit o clasificare superioară, de 4 stele și în care s-a făcut o modernizarea bazei de tratament. Investiția se ridică la o valoare de circa 7 milioane de euro.

Turiștii cu pretenții aleg tot mai des stațiunea Covasna

Pe lângă turismul social, preferat de persoanele cu venituri reduse, turismul de relaxare este din ce în ce mai accesat în stațiunea Covasna, iar dovadă o fac necesitatea investițiilor de tipul celei amintite anterior.  

„Astăzi, noi, din perspectiva turismului balnear în orașul Covasna ne mândrim cu circa 3.000 de locuri de cazare turistică și un număr de înnoptări turistice de peste 500.000 pe an. Specificul turismului practicat la noi până nu demult a fost acela al turismului social, finanțat prin surse materiale, bănești provenite de la Casa de Asigurări de Sănătate sau Casa de Pensii. Practic, asta însemna că profilul turistului era al unuia de vârsta a treia, bolnav, fără posibilități materiale, care a avut „pretenția” de a fi tratat și doar atât. Din această cauză și oferta hotelurilor vizavi de condițiile pe care le asigura acelor turiști a fost modestă pentru că și cerința a fost pe măsură. Din cauza acestui specific, orașul Covasna și cetățenii au beneficiat prea puțin de pe urma prezenței turiștilor în oraș. (...) În ultimii ani, de 10, 15 ani, a apărut un alt segment de ofertă de cazare și tratament, respectiv un alt segment al profilului turistului, acel grup țintă care, în afară de procedurile de tratament, solicită un standard de cazare, standard de recreere mai ridicat. Acest lucru deja face ca oamenii să simtă beneficiile aduse de activitatea turistică și de tratament balnear. Desigur, aceasta este perspectiva pe care o considerăm noi că o avem, unde trebuie să conlucrăm, ca administrație, cu operatorii în domeniu”, a spus primarul Gyerő József în luarea sa de cuvânt în cadrul Bursei și Forumului de Turism Balnear.

Conform statisticii INS, în 2017, stațiunile balneare au fost vizitate de peste 945.000 de persoane, peste 896.000 dintre acestea fiind români, iar restul, de aproape 49.000 străini.

 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.