Sindicaliştii ameninţă cu proteste
Sanitas va apăra în stradă drepturile angajaţilor de la Hotelul Montana
Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna ameninţă cu proteste ce vor fi iniţiate săptămâna viitoare, dacă cei care manageriază Hotelul Montana din Covasna nu vor trece la respectarea drepturilor angajaţilor. Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat miercuri că a dat un ultimatum administratorilor Hotelului, solicitându-le deschidere la discuţii şi negocieri, precum şi plata drepturilor salariale şi a restanţelor pentru cei peste 70 de angajaţi de aici. Neagovici susţine că ultimatumul expiră vineri, astfel că dacă nu se va da curs solicitării sindicale, vor urma proteste în faţa Hotelului Montana.
Muncesc de mai bine de o lună pentru 250 de lei
Vasile Neagovici a calificat firma timişoreană care administrează în prezent Hotelul Montana şi alte hoteluri ale societăţii Sind Tour Trading ca fiind „o firmă de garsonieră” care are acces la administrarea unui adevărat patrimoniu ce include şi hoteluri din Băile Herculane, Băile Felix sau Sângeorz. Neagovici consideră că administrarea este una absolut defectuoasă, se bazează numai pe biletele venite prin Stat pentru turişti şi nu respectă angajaţii, inclusiv prin faptul că nu face nimic spre a atrage un alt gen de turişti.
Referindu-se exclusiv la Hotelul Montana de la Covasna, Vasile Neagovici a arătat că cei 75 de angajaţi de aici au primit pentru munca depusă, din 14 aprilie şi până în prezent, sume cuprinse între 200 şi 250 de lei fiecare. Astfel, oamenii au avut puţini bani de Paştele Catolic şi deloc de Paştele Ortodox, după ce în lunile lungi de iarnă au fost trimişi acasă, pentru că nu au avut ce lucra.
„Când s-a negociat Contractul Colectiv de Muncă (CMM), anul trecut, am făcut un protocol prin care s-a prevăzut că salariaţii vor primi 75% din salarii pe perioada iernii. Din aprilie însă nu li s-a mai dat nimic din cei 75%, au primit doar câte 200 sau 250 de lei, chiar dacă ei au lucrat, pentru că s-a pregătit hotelul pentru primele ture de turişti. Din decembrie şi până în martie a fost o perioadă moartă, pentru că nimeni nu a aplicat strategii pentru a atrage turişti, aşa s-au învăţat, nu fac precum cei de la Hotelul Clermont, singurul din Covasna care ştie să atragă turişti pe toată perioada anului”, a spus Neagovici.
Protestele de stradă, ultima carte
Liderul Sanitas mai acuză însă o serie de probleme, legate de nerespectarea drepturilor angajaţilor, concedieri nelegale şi chiar forţarea oamenilor de a semna declaraţii de confidenţialitate prin care nu au voie să spună absolut nimic în exterior despre munca lor.
Toate acestea, precum şi situaţia salarizării oamenilor şi nerespectarea CCM, au determinat transmiterea către administratorul Hotelului a unei înştiinţări prin care se cere demisia managerilor, semnarea unui acord referitor la politica de personal pentru următorii doi sau trei ani, stabilirea unui sistem de salarizare corect şi coerent precum şi acordarea tichetelor de masă pentru lunile lucrătoare.
Neagovici susţine că dacă nu va primi niciun răspuns până vineri inclusiv, va trece la organizarea protestelor pentru mijlocul săptămânii viitoare.
„Trebuie să facem ceva, abia ce s-au liniştit apele în Sănătate şi acum au început în Turism. Vom protesta cu vreo 200 de persoane, avem colegii de la Spitalul de Cardiologie, Ambulanţă sau alte hoteluri, care în semn de solidaritate vor veni alături de cei de la Montana, mai ales că sunt uneori aspecte de probleme comune”, a spus Neagovici, menţionând că revocarea din funcţie a şefului Sind Tour Trading, Joos Attila, a fost cerută şi Confederaţiei Sindicale Frăţia. Confederaţia deţine Sinf Tour Trading, însă aceasta a fost preluată de firma timişoreană acum doi ani pentru a manageria mai multe obiective turistice, iar contractul se întinde pe o perioadă de nouă ani.
„Vorbim despre o societate a Sindicatelor, Sind Tour Trading, aşa că noi ar trebui să dăm cel mai bun exemplu. Este ruşinos şi penibil că am ajuns să ne certăm, să mă bat pentru drepturile angajaţilor cu o societate în care angajatorul este cea mai mare confederaţie sindicală, din care Sanitas face parte”, a mai spus Neagovici.
Sute de turişti şi câţiva zeci de angajaţi
Liderul Sanitas a mai arătat că Hotelul Montana are 520 de locuri de cazare din care 320 sunt disponibile în prezent, deoarece se fac şi reparaţii în hotel. Cei 75 de angajaţi – cu tot cu funcţiile de conducere, trebuie să se ocupe de cele peste 500 de locuri, în condiţiile în care în sezon de vârf hotelul poate avea grad de ocupare de aproape 100%. În prezent, seriile de turişti cuprind în jur de 260 de persoane, iar cei 75 de angajaţi trebuie să se ocupe de acestea, în condiţiile în care există doi ospătari, un bucătar şi două ajutoare de bucătar, două spălătorese şi doi medici.