Sfântu Gheorghe, neatrăgător pentru turiști
Se simte lipsa hotelului Bodoc, spun specialiștii CCI
O analiză a Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna pe anul 2018 arată că reședința județului Covasna, municipiul Sfântu Gheorghe, nu este nici pe departe o destinație atrăgătoare pentru turiști. Doar puțin peste 15.000 de sosiri ale vizitatorilor au fost înregistrate aici anul trecut în vreme ce în reședința județului vecin Harghita, Miercurea Ciuc, statistica numără peste 47.000 de sosiri. Ba chiar și municipiul Gheorgheni din Harghita a avut anul trecut peste 28.000 de vizitatori înregistrați.
Statistica pe anul trecut în ceea ce privește turismul din Covasna plasează reședința de județ pe locul al treilea în topul destinațiilor preferate de vizitatori, după renumita stațiune Covasna, cu peste 51.000 de sosiri, dar și Turia, prin Băile Balvanyos, care a avut în 2018 aproape 24.000 de vizitatori.
Faptul că Sfântu Gheorghe are de trei ori mai puțini vizitatori decât reședința județului vecin Harghita și aproape de două ori mai puțini și decât municipiul Gheorgheni ar fi o consecință a lipsei locurilor de cazare de aici, a punctat specialistul în turism, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, László Endre.
„Dacă ne uităm la vecini, se naște un semn de întrebare: oare nu ar trebui să facem mai mult pentru turismul municipiului Sfântu Gheorghe? Miercurea Ciuc este un oraș de aceeași talie. (...) Eu consider că la Sfântu Gheorghe este destul de puțin. (...) O explicație este, în anumite perioade, lipsa spațiilor de cazare. Ceea ce lipsește din circulația turistică este Hotelul Bodoc. Asta e clar. Hotelul Bodoc, în structura veche avea 210 locuri. (...) Celelalte hoteluri sunt totuși de capacitate limitată. Miercurea Ciuc a absorbit grupurile mari. Noi, la Sfântu Gheorghe, nu avem o locație unde să putem caza turiștii care vin cu două autocare”, a explicat László Endre, care a spus și că, într-adevăr, problema locurilor de cazare este mai pronunțată în timpul evenimentelor mai mari găzduite în oraș.
Pe de altă parte, o analiză făcută între județele Covasna, Harghita și Mureș arată că județul nostru este pe primul loc la numărul de înnoptări înregistrate (peste 394.000), chiar deasupra județului Mureș (peste 384.000). Cifrele nu sunt o surpriză spun specialiștii, care motivează că acestea sunt datorate orașului stațiune Covasna, care impune sejururi mai lungi, dată fiind natura tratamentelor aplicate aici.
Turismul din județul Covasna a înregistrat o creștere de 10% a numărului de vizitatori pe anul 2018 față de 2017, adică aproape 119.000 de vizitatori, față de peste 107.000, câți au fost în urmă cu doi ani.
Statistica trimestrială pe anul 2019 arată, din nou, o creștere de 8,5% a numărului de sosiri înregistrate în județul Covasna, față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii se așteaptă la cifre și mai mari pentru 2019, având în vedere că turiștii români apelează tot mai mult la tichetele de vacanță.