TURISM 6 decembrie 2019

Pârtie de schi și patinoar la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 6325 vizualizări

O firmă privată vrea să amenajeze în zona fostului târg de animale și un mic târg de Crăciun 

Pârtia de schi din Întorsura Buzăului va prinde, se pare, din nou viață în această iarnă. În plus, în zonă au început lucrările și pentru amenajarea unui patinoar, iar în apropiere, în locul târgului de animale din zona străzii Gheorghe Doja, se va amenaja un mic târg de Crăciun, potrivi investitorilor. 

În ciuda condițiilor meteorologice, care aproape că ne fac să credem că iarna nu mai vine, se pare că iubitorii sporturilor de iarnă din zona Întorsurii Buzăului vor avea totuși motive să se bucure. Un patinoar în aer liber se amenajează deja în zona străzii Gheorghe Doja, în apropierea fostului târg de animale, chiar lângă pârtia de schi, în prezent nefuncțională. 

De lucrări se ocupă un grup de firme din Târgu Mureș, care a încheiat o colaborare cu Asociația Ciucaș, proprietara în acte a pârtiei de schi. Se pare că și aceasta va deveni din nou funcțională în această iarnă, tot prin efortul acestui colaborator privat. 

Amenajăm aici un patinoar pentru copii. Vrem să redeschidem teleschiul și vrem să facem un târg de Crăciun pentru copii. Un brad ne pune la dispoziție domnul primar, îl așteptăm să vină, acum pregătim locul și după aceea ne apucăm de împodobit”, ne-a spus miercuri, managerul general al grupului de firme din Târgu Mureș, Raul Călin Apăfaian, pe care l-am întâlnit la fața locului. 

Potrivit acestuia, termenul pe care l-au propus investitorii privați pentru a redeschide spațiul de agrement destinat sporturilor de iarnă este 14 decembrie, dar acesta depinde foarte mult de condițiile meteorologice. 

Dacă ajungem să ne încadrăm în grafic, pe 14 decembrie vrem să deschidem și patinoarul și pârtia de schi. Depindem de instalatorul care vine să ne monteze tunurile de zăpadă, să putem să facem zăpadă, pentru că se pare că iarna nu ne ajută anul acesta. (...) Sărbătorile sigur le vom putea face aici, dar e încă prematur să zic 100% că deschidem pe data de 14. Noi așa sperăm, este o țintă pe care ne-am propus-o, dar acum o să revenim cu detalii, la mijlocul săptămânii viitoare, mai sigur”, a mai spus managerul pentru Observatorul de Covasna. 

Legătura dintre investitorii din Târgu Mureș și Asociația Ciucaș s-a făcut printr-o cunoștință comună, ne-au spus aceștia.  

Suntem într-o asociere cu Asociația Ciucaș și noi dezvoltăm ceea ce au început ei. I-am cunoscut prin niște cunoștințe și am ajuns la concluzia că era păcat să îl țină închis, neutilizat și atunci am luat hotărârea să îl administrăm noi, în asociere cu ei”, ne-a declarat Raul Călin Apăfaian. 

Bugetul calculat pentru această investiție a fost inițial de 30.000 de euro, ne-a mai spus Apăfaian, care a subliniat însă că, la cum se vede acum, va fi depășit. În ceea ce privește prețurile care urmează să fie stabilite, investitorii spun că vor fi similare cu cele practicate în spațiile de agrement din zonă. 

„O să ne orientăm după celelalte patinoare și pârtii de schi din zonă”,  ne-a explicat managerul general. 

Autoritățile urmau să amenajeze propriul patinoar

Până să își ia angajamentul firma din Târgu Mureș, Primăria și Consiliul Local Întorsura Buzăului căzuseră de acord ca din fondurile publice să se amenajeze un patinoar în aceeași zonă, tocmai în ideea de a le oferi întorsurenilor un loc de petrecere a timpului liber, în favoarea sporturilor de iarnă. 

Primarul Leca Băncilă s-a declarat totuși bucuros că a venit în întâmpinarea acestei nevoi o firmă privată, dispusă să investească aici, pentru că astfel a fost scutit bugetul local de o cheltuială de peste 1,5 milioane de lei, cât s-a prevăzut în hotărârea adoptată în Consiliul Local. 

Îl făceam noi, am scos și hotărâre de Consiliu, dar a venit o firmă din Târgu Mureș care a preluat și pârtia de schi și va construi și un patinoar. E un serviciu care presupune niște responsabilități, nu doar bani. Bunăoară, trebuie să ai niște tunuri de zăpadă. Doi, să ai cadru medical, să ai oameni care administrează, pe care primăria nu îi are. În consecință, chiar îmi convine. Reprezentanții firmei au venit la noi și ne-au spus că se ocupă în numele Asociației Ciucaș. Le-am dat spațiu și în târgul de animale, care oricum e închis, cu dreptul să amenajeze o parcare și dreptul să facă de la strada principală (n.red. Gheorghe Doja) până la ei, un drum”, ne-a spus primarul Leca Băncilă, care a apreciat ca fiind oportună și necesară o astfel de investiție la Întorsura Buzăului. 

În anii trecuți, locuitorii zonei Buzaielor care voiau să se bucure de sporturile de iarnă aveau doar posibilitatea să meargă la un mic patinoar fie în zona centrală, deschis tot de un investitor privat, fie la Vama Buzăului, Brașov, Covasna sau Sfântu Gheorghe. În ceea ce privește pârtia de schi, cea mai apropiată era la Valea Mare, iar apoi la Brașov, Covasna sau Șugaș Băi. 

Pârtia a fost inaugurată în 2010 

Inaugurată în 2010, pârtia cu teleschi și nocturnă a funcționat până în iarna 2014 - 2015, după care, din cauza neînțelegerilor între membrii Asociației Ciucaș, duse până în justiție, aceasta a rămas închisă. În iarna lui 2017, se vorbea despre faptul că pârtia urmează să fie preluată în administrare de Primăria Întorsura Buzăului, proprietar al terenului pe care aceasta este amenajată.  

Dar acest plan nu a funcționat. 

Căutăm soluții de vreo patru ani. Am oferit Primăriei Întorsura Buzăului cu folosință gratuită, dar domnii nu au dorit acest lucru. (...) Apoi am propus o asociere cu noi, prin care să vină și dânșii în administrare, (...) dar nu s-a vrut. Apoi ce puteam face? Ori să îl dezmembrăm și să îl vindem, ori să îl oferim dezmembrat gratuit cuiva, pentru că nimeni nu voia să vină să administreze”, ne-a declarat reprezentantul Asociației Ciucaș, Aurora Pandrea. 

În martie 2019, Asociația anunța că oferă spre concesionare pârtia și aparaturile, pe o perioadă de cel puțin trei ani unui investitor privat, din cauză că întreţinerea şi administrarea pârtiei presupun un efort ce depăşeşte puterile şi resursele asociaţiei, potrivit Agerpres. 

Utilajul este proprietatea asociaţiei, iar terenul pentru pârtie este proprietatea Primăriei Întorsura Buzăului, dar asociaţia îl deţine în folosinţă gratuită pentru 20 de ani, din care au rămas 11. Pârtia se află la aproximativ 700 de metri de centrul oraşului Întorsura Buzăului, fiind poziţionată pe partea nordică a Dealului Taberei, are o lungime de 200 metri paralel cu cablurile şi 500 metri pe porţiunea de începători şi dispune de instalaţie de nocturnă”, a precizat Aurora Pandrea pentru sursa citată. 

Drept pentru care, acum un investitor privat îi mai dă încă o șansă, după aproape 10 ani de la inaugurare. 

Asta a fost soluția de compromis. Adevărul este că suntem norocoși. (...) Dorința (n.red. de a pune în funcțiune pârtia) a fost întotdeauna, dar nu am putut de unii singuri, mai ales că nu suntem o firmă și că terenul este al primăriei”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, Aurora Pandrea. 

Tot aceasta ne-a spus, în ceea ce privește problemele de până acum din sânul Asociației, că s-a intrat pe „făgașul normal în sensul corect” și „s-a pus ordine în interpretarea documentelor”. 

Acum măcar se va face ceva și nu se pierde toată investiția”, a mai spus Aurora Pandrea. 

Rămâne deocamdată o necunoscută când exact se dă drumul activității la pârtia de schi, însă, la cum se arăta zilele acestea activitatea „muncitorească” din zonă, lucrurile par să meargă, puțin câte puțin înainte. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.