TURISM 25 aprilie 2018

Muzeul Vieții Transilvănene, colțul de Rai din Micloșoara

de Iulia Drăghici - Taraș | 2547 vizualizări

Unul dintre cele mai frumoase muzee private din țară, amenajat în Castelul Kálnoky, și-a deschis din nou porțile pentru amatorii de călătorii

Sezonul turistic la Muzeul Vieții Transilvănene, amenajat în interiorul Castelului Kálnoky din Micloșoara s-a deschis oficial publicului vizitator imediat după Paștele Catolic. Locația, inaugurată anul trecut, este pregătită să-și primească oaspeții aflați în căutarea liniștii, simplității, bunului gust și a luxului nobiliar de secol XVIII.

Aleea umbrită de copacii aliniați parcă de un meșter elvețian, umbra dată de crengile care acoperă cerul albastru fără urmă de nor, aerul plin de aroma ierbii proaspăt cosite, simfonia dintre trilul păsărelelor și cel al broaștelor ascunse în luciul lacului. Dacă că ați crezut că am început să descriem calea spre Rai, spre Paradisul suprem, nu sunteți tocmai departe de adevăr pentru că la poarta Castelului Kálnoky din Micloșoara se deschide un astfel de decor, rupt parcă dintr-o poveste de secol XVIII. Odată ce îți porți pașii spre al doilea muzeu privat din România, Muzeul Vieții Transilvănene, amenajat în Castelul proaspăt reabilitat, nu poți decât să te lași furat de atmosferă și să dai ascultare celor mai ascunse gânduri care îți străbat mintea. Probabil tocmai de aceea umblă vorba printre cunoscătorii din satul covăsnean că doar dacă nu îți plac cele mai sincere și adânci simțiri interioare - doar atunci nu îți va plăcea la Micloșoara.

Ajuns la capătul aleii, soarele îți urează „bun venit” în curtea de 5 hectare din jurul Castelului Kálnoky, curte care adăpostește o scenă menită pentru evenimente, dar și o grădină pregătită pentru activități de relaxare.

Vizitatorii au posibilitatea de a vedea un muzeu care arată stilul de viață al aristocraților din secolele XVII, XVIII, XIX. Avem tururi ghidate în muzeu, iar colega noastră muzeografa se pricepe să povestească fiecărui vizitator despre fiecare obiect expus. Vorbim despre o locație și un muzeu administrat de Fundația Kálnoky a familiei domnului conte Kálnoky și vorbim despre o clădire din secolul XVII care a fost readusă la viață și trebuie să fie plină de vizitatori și oameni. În jurul Castelului avem o locație potrivită pentru activități în aer liber, organizate pentru familii”, ne-a spus ghidul nostru, administratorul proprietăților contelui Kálnoky, Szabó István.

Turul prin Muzeu este mai mult decât o lecție obișnuită de istorie. Este, de fapt, o privire aruncată în trecutul nobilimii covăsnene, care deborda de bun-gust și ingeniozitate, începând de la camerele conților și conteselor, la obiecte de decor fine și până la toaleta portabilă pentru călătorii prin Europa sau bucătăria de secol XVIII - perfect funcțională și utilizată la evenimentele organizate la Castel.

„Este o modalitate foarte bună să te rupi puțin de agitația urbană, pentru că în 45 de minute ajungi aici atât din Brașov, cât și din Sfântu Gheorghe și poți să stai o zi și să simți gustul vieții de odinioară din perspectiva nobilimii din zona Ardealului, cât și din cea a oamenilor de la țară, care încă păstrează multe aspecte din viața tradițională”, ne-a mai spus, plimbându-ne dintr-o odaie în alta, administratorul.

Obiectiv: peste 10.000 de vizitatori în 2018

Muzeul Vieții Transilvănene, administrat de Fundația Kálnoky, a fost deschis oficial la sfârșitul lunii aprilie anul trecut, iar până la sfârșitul anului 5.000 de vizitatori au trecut pragul celui de-al doilea muzeu privat din România. Pentru anul în curs, administratorii Muzeului și-au propus să depășească cifra de 10.000 de vizitatori, ideal care nu este greu de atins în condițiile în care nu numai pentru că trăim perioada de renaștere a castelelor și conacelor din județ, ci și pentru că aici sunt organizate activități speciale, menite să dea viață locației.

„Am organizat anul trecut evenimente, spre exemplu Ziua Familiei, în care copiii au avut posibilitatea să se plimbe cu căruța trasă de ponei. De asemenea, s-a organizat o vânătoare de comori, Treasure Hunt. (...) Avem și o locație unde se pot face kürtőskalács și alte activități manufacturiere – împâslire, pictare pe mobilă. Orice locație de genul acesta, care are un castel și un muzeu, trebuie să fie vie. Altfel, moștenirea culturală devine prăfuită. Aici, conceptul Muzeului Vieții Transilvănene a fost de a fi deschis spre oameni”, ne-a mai spus Szabó István.  

Locație pentru evenimente de top

Muzeul Vieții Transilvănene a fost în reabilitare în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2017, prin proiectul „Inițiativă de patrimoniu – Muzeul vieții transilvănene, finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României prin Programul PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural. Inițiatorul proiectului este Fundația Kálnoky, în parteneriat cu INTBAU Scandinavia”, potrivit site-ului oficial, http://muzeulvietiitransilvanene.ro.  

Astăzi, locația își propune „să genereze o alternativă serioasă la oferta culturală și turistică a zonei”, confirm aceleiași surse, având „beneficii directe în zona creșterii atractivității acestei microregiuni și a îmbunătățirii contextului social și economic al acesteia”. Scopul va fi îndeplinit, potrivit administratorilor, prin organizarea de evenimente culturale, sociale și nu numai.

Locația oferă posibilitatea de a organiza evenimente mari, dacă vremea este potrivită, pe 2 hectare jumătate, în fața unei scene. Până în vară vom avea și un cort de evenimente, care va putea deschide locația și pentru zona de nunți. Diferența majoră față de alte locații care mai sunt în județ pentru evenimente este că noi vom putea face și evenimente de peste 200 de persoane”, a mai precizat Szabó István.

Pentru turiștii care vin din depărtări și care vor să rămână pentru un sejur, oferta include și posibilități de cazare, în alte două locații din Micloșoara, în apropierea Castelului, care aparțin tot contelui Kálnoky.

Și acestea, ca și Muzeul, sunt încărcate de istorie și frumusețea naturală atinsă de nobilime, dar vin de asemenea și cu beneficiile avansului tehnologic.

Cei care s-au convins că trebuie să vadă măcar o dată locul de poveste din Micloșoara, pot să facă acest lucru lunea, între orele 12.00-17.00, miercurea, între 11.00-17.00, vineri, sâmbătă și duminică între 11.00- 17.00, marțea și joia fiind închis pentru vizite.

Biletele pentru vizitarea muzeului se pot cumpăra doar de la Casele de oaspeți ale Contelui Kálnoky, situate în apropierea Castelului din satul Micloșoara, pe Strada Principală, la nr 186. Prețurile variază între 10 și 15 lei.

„Vă rugăm să veniți la muzeu la oră fixă, deoarece turul ghidat începe la fiecare oră (ultimul tur al zilei are loc la ora 16.00)”, arată site-ul http://muzeulvietiitransilvanene.ro/web/, de unde pot fi obținute și alte detalii despre locație și Fundația contelui Kálnoky.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.