Întâlnirea Fierarilor va avea loc la Sfântu Gheorghe
Meșteri fierari din patru ţări se vor întâlni săptămâna viitoare în judeţul Covasna
Peste 20 de meșteri fierari din România, Ungaria, Polonia și Slovacia se vor întâlni săptămâna viitoare la Sfântu Gheorghe, în cadrul primei ediții a evenimentului intitulat Întâlnirea Fierarilor. Întregul eveniment se va desfășura între 7 și 8 septembrie în spațiile din fața Complexului Parc, iar scopul acestuia îl reprezintă, dincolo de inedit în sine, promovarea meseriilor tradiționale precum fierăritul, dar și atragerea tinerilor către acesta, astfel încât fierarii de azi să nu devină și ultimii.
Ideea Întâlnirii Fierarilor i-a venit patronului Complexului Parc, Kovács István, după ce a vizitat atelierul fierarului Nagy György din Tălișoara, văzând acolo ce înseamnă de fapt munca de fierar și luând parte la întregul proces de creație a unui obiect.
„Mi s-a părut foarte interesant ceea ce am văzut și am considerat că nu suntem mai puțin isteți decât alții, așa că de ce să nu promovăm această meserie de care nu se mai aud prea multe în ziua de azi…? Am discutat cu fierarul Nagy György, am aflat de faptul că el e în relații profesionale cu alți meșteșugari, inclusiv de peste hotare și am decis să organizăm acest eveminent care, din câte știm, e unic în țară”, a declarat Kovács.
Meserie veche, puțin atractivă pentru tineri
Meșterul fierar Nagy György a declarat că fierăria reprezintă mijlocul său de trai, a învățat-o prin „moștenire” de la tatăl său, însă din păcate tinerii nu prea mai sunt interesați de această meserie.
„Munca de fierar nu e foarte ușoară, lucrez și 12-13 ore zilnic, dar în cele din urmă, în viață nu putem aștepta să primim bani de la alții pentru a putea trăi. Pe vremuri, în fiecare sat erau doi-trei fierari, unul se ocupa de potcovit, altul de lacăte și zăvoare, altul de diverse obiecte și decorațiuni. Cu tatăl meu, făceam căruțe, potcoveam caii… după 1990 au apărut tractoarele, nevoia de căruțe și potcovit a scăzut, iar acum realizăm mai mult obiecte decorative din fier forjat. Acum, meseria pare a fi pe cale de dispariție, tinerii vin în atelier, li se pare interesant ceea ce fac, însă puțini se reîntorc”, ne-a declarat fierarul din Tălișoara.
Unul dintre marile regrete ale acestuia se leagă de faptul că industria a distrus breasla fierarilor, căci lucrările din fier, realizate industrial, sunt mai ieftine. Oamenii nefamiliarizați cu ceea ce înseamnă o lucrare manuală din fier nu fac diferența între aceasta din urmă și un produs industrial, ceea ce dictează fiind prețul cât mai scăzut, chiar dacă din punct de vedere calitativ, un produs al unui fierar va fi mereu superior unui produs în serie. Cu toate acestea, susține Nagy, obiectele autentice ale fierarilor sunt căutate de cunoscători, iar cele mai multe comenzi vin din partea Bisericilor și din partea unor persoane fizice cu un anumit grad de cultură și posibilități materiale mai ridicate. Se comandă în special garduri, balcoane și obiecte decorative din fier forjat.
La rândul său, reprezentanta Muzeului Național Secuiesc (MNS) Sfântu Gheorghe, Gazda Ildikó, a declarat că deși multe dintre obiectele muncii fierarilor nu se mai regăsesc în nevoile de azi ale oamenilor, meseria în sine poate avea un viitor în ramura artistică, a decorațiunilor.
La Întâlnirea Fierarilor vor participa meșteri fierari cu experiență, care vor oferi publicului demonstații despre cum se execută diverse obiecte. Evenimentul este organizat de Complexul Parc, în colaborare cu Asociația SVESZ, Camera de Comerț și Industrie Covasna și MNS Sfântu Gheorghe.