Inaugurare cu fast a hotelului BTheHotel din Sfântu Gheorghe
Joi, la Sf. Gheorghe, a avut loc inaugurarea celui mai nou hotel de patru stele din zonă, BTheHotel, situat în Str. Grigore Bălan nr. 21. Acesta este rezultatul unei investiții de aproximativ 5 milioane de euro. Alături de proprietarul hotelului, Boer Lehel, la eveniment au participat și vicepremierul Kelemen Hunor, primarul Municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád, președintele C.C.I. Covasna, Edler András György, și Kozma Mónika, directoarea executivă a Fundației Pro Economica, prin care au fost atrase fondurile necesare de la guvernul Ungariei. Aceștia au tăiat împreună panglica inaugurală.
BTheHotel este primul hotel de categorie superioară din Sf. Gheorghe și chiar din regiune. Renovată aproape de la zero, clădirea hotelului este în primul rând o soluție la problema urbanistică a orașului, care a scăpat de o clădire inutilă, cu aspectul mohorât specific erei comuniste în care a fost construită, și în al doilea rând, răspunde nevoii de locuri de cazare în oraș.
Noul hotel are 42 de camere, un restaurant Premium, un meeting room și este destinat turiștilor, dar și oamenilor de afaceri sau sportivilor de performanță care ajung în zonă. Marele plus al hotelului este acela că este deschis și persoanelor cu dizabilități locomotorii. La parterul clădirii, se află o baie destinată persoanelor cu dizabilități, iar la etajul I, există un apartament de două camere, cu o baie foarte spațioasă, adaptată nevoilor unor persoane cu probleme locomotorii, liftul fiind la rândul său adaptat nevoilor speciale ale oamenilor care se deplasează în scaune rulante. Mai mult decât atât, hotelul a completat oferta pieței locurilor de muncă la nivel local cu un număr de peste 20 de poziții, care în perioada următoare are toate șansele să crească și mai mult.
„Clădirea a fost construită la începutul anilor ’70 drept cămin muncitoresc. Ulterior, a fost sediul mai multor societăți din oraș, în anii ’90. Golindu-se, a intrat într-o stare de depreciere. Această clădire a fost practic reconstruită și adusă în starea actuală după o demolare până la cărămida netedă. S-a executat o intervenție structurală pentru a îndeplini normele seismice actuale. Practic, din clădirea veche, în afara zidăriei decopertate, nu s-a păstrat decât balustrada originală ca amintire, o punte de legătură cu trecutul. Astfel, am ajuns să avem la dispoziție 42 de camere cu apartamente, restaurant cu terasă de aproximativ 80-100 locuri, meeting room cu spațiu dedicat pentru coffee break. Am reușit să avem toate configurațiile de camere uzuale în structurile hoteliere. Pe lângă clădirea inițială, s-au proiectat terasa și peronul de sosire oaspeți, care, în afară de funcționalitate, au scos clădirea din tiparul de cutie comunistă, devenind astfel o clădire cu o înfățișare fresh, modernă”, a spus Boer Lehel, proprietarul hotelului.
Prezent la eveniment, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre nevoia construirii unui astfel de hotel chiar și în contextul actual, caracterizat de incertitudine și recesiune.
„Sf. Gheorghe, dintre orașele de zonă, a devenit una dintre cele mai atractive, poate cel mai atractiv oraș (...) Trebuie să recunosc că Sf. Gheorghe a avut un parcurs extrem, extrem de important. Viața culturală, viața economică, viața comercială și cea sportivă sunt doar trei, patru zone unde Sf. Gheorghe – și Covasna – este extrem de activ. Avem nevoie de astfel de locuri, de astfel de servicii de calitate. Sigur, acum trăim într-o perioadă cu multe dificultăți, dar sunt convins că turiștii vor veni, oamenii vor veni și cei care au visat și au realizat visul vor avea și o perioadă lungă de bucurie și foarte, foarte mulți oaspeți”, a spus Kelemen Hunor.
Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád, a vorbit despre contribuția hotelului la imaginea orașului, dar și despre importanța pe care o are investiția la nivel local.
„Cu această investiție, (n.r. proprietarul) contribuie pe de o parte la o reabilitare urbanistică în Municipiul Sf. Gheorghe. Practic, în locul unei clădiri vechi, a apărut o clădire modernă. Și a fost printre puținii întreprinzători locali care au răspuns și au înțeles din timp că, de exemplu, construcția aeroportului de la Ghimbav va aduce turism de calitate în zona noastră și va fi foarte târziu să construim hoteluri sau să oferim hoteluri către cei care vor veni de la acest aeroport la noi, în momentul în care aeroportul va funcționa”, a precizat Antal Árpád.
Edilul a apreciat ca fiind un lucru foarte pozitiv faptul că întreprinzători locali, care au făcut profit din alte tipuri de afaceri și nu din turism, investesc profitul creat în turism. „Din punctul de vedere al orașului, eu cred că este mult mai bine să fie investitori locali în turism decât să fie investiții ale multinaționalelor. Stăm pe picioare mult mai sigure dacă investițiile vin din zona privată locală”, a explicat el.
Investiția de aproximativ 5 milioane de euro a fost posibilă și prin contribuția Fundației Pro Economica. Aceasta are ca scop principal acordarea de sprijin financiar pentru proiectele de dezvoltare socio-economică din Transilvania de către guvernul de la Budapesta. „Prin această infrastructură pe care am dorit să o creăm, cu hoteluri de 4, 5 stele în Mureș, Harghita și Covasna, noi am dorit, de fapt, să repunem regiunea noastră pe harta turistică a Europei, și eu cred că cu astfel de beneficiari, cu astfel de antreprenori, cu care am reușit să lucrăm chiar și dacă am avut o perioadă de criză de pandemie și pe urmă, acum, o recesiune, eu încă cred cu tărie că o să reușim să atingem țelurile dorite”, a spus Kozma Mónika, directoarea executivă a Fundației Pro Economica.
La rândul său, președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András György, a salutat prezența unui hotel nou și modern în Sf. Gheorghe. „Este o investiție de calitate, este o investiție care vine să acopere o necesitate, necesitatea locurilor de cazare, și este o investiție care reprezintă o valoare adăugată acestei comunități, pentru Sf. Gheorghe și pentru județul Covasna”, a spus Edler András.