TURISM 5 aprilie 2022

Experiența din Dubai a celor trei tineri întorsureni care au promovat România

de Iulia Drăghici - Taraș | 2050 vizualizări

De vorbă cu toboșarul Flavius Hosu și învățătoarele Alexandra Bocîrnea și Mădălina Aldea 

Oare cum este să mergi în Dubai, la temperaturi de 35 de grade cu plus, să reprezinți România la o expoziție mondială între alte peste 190 de state, și când vorbești cu turiștii să poți să le spui cu drag și mândrie că vii din una dintre cele mai răcoroase localități din țara ta, cu ger și de minus 35 de grade Celsius, natură sălbatică și izvoare răcoroase? Răspuns la această întrebare îl au toboșarul Flavius Hosu și învățătoarele Alexandra Bocîrnea și Mădălina Aldea. Ei sunt cei trei tineri din zona Întorsurii Buzăului care în perioada 20 – 30 martie chiar asta au făcut, le-au arătat străinilor la Expo 2020 Dubai ce înseamnă România. După ce s-au întors pe meleagurile natale, ne-am întâlnit cu ei și ne-au povestit încântați despre experiențele lor de acolo, dar și cum aventura din Emiratele Arabe Unite i-a făcut să iubească și mai mult zonele de baștină.  

Oportunitatea de a lua parte la acest eveniment li s-a ivit tinerilor din zona Întorsura Buzăului prin Universitatea „Transilvania” din Brașov, unde învață. 

Cum au fost selectați pentru a reprezenta România 

Flavius Hosu, celebrul toboșar și membru de bază în legendara trupă Phoenix, în prezent student în anul III la Facultatea de Muzică, a avut de trecut un casting (fără emoții, cu experiența lui) pentru șansa de a le prezenta, prin cântec, turiștilor din Dubai cum este, în esență, România. 

Învățătoarele Alexandra Bocîrnea și Mădălina Aldea, masterande în anul II, respectiv I, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, au fost selectate de profesoara lor, Indreica Simona, datorită abilităților creative de care au dat dovadă, cu lucrări prezentate de-a lungul anilor de studiu, în special la materia „Cum să predăm artele vizuale”. 

Mădălina Aldea, din Vama Buzăului, absolventă a școlii gimnaziale din comună, este în prezent învățătoare la clasa IV-a a unei școli din Ghimbav, în primul an de activitate. Visul ei a fost să își găsească o meserie în care să ajute oamenii, așa că în ultimă instanță, dintre asistență medicală și pedagogie, a ales-o pe cea din urmă pentru că a vrut un loc de muncă prin care să contribuie la schimbare. 

Alexandra Bocîrnea este în al doilea an de învățământ. În prezent, este cadru didactic la Budila, unde are clasa I. Ea, ca și Flavius Hosu de altfel, este absolventă a Școlii Generale „Mihail Sadoveanu”. Tânăra spune că mereu a simțit că locul ei este în sistemul de învățământ, mai cu seamă în școlile din satele sărace, pentru că acolo este cu adevărat nevoie de efort și implicare.   

Pe lângă faptul că toți trei sunt originari din zona Întorsura Buzăului, ei sunt și absolvenți ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” și sunt foarte mândri de acest lucru, vorbind cu experiență și drag de învățământul de calitate de care au avut parte. 

Experiența Dubai 

Cu toate că din vedere și din auzite  se știau, s-au cunoscut și s-au apropiat cu adevărat în Dubai.  

Sunt fericit că am putut să reprezint România. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit. În primul rând a fost fascinant orașul și tot ceea ce se întâmpla acolo. (...) Turiștii veneau din toate colțurile lumii și am fost plăcut surprins să văd că îi încântă ceea ce fac eu. De exemplu, când am interpretat Hora Staccato la tobe, erau indieni care dansau. Erau foarte încântați. A fost diferit de orice concert, pentru că publicul se tot schimba”, ne-a spus Flavius Hosu. Din echipa muzicienilor au făcut parte doi studenți, tobe și pian, și profesorul Florin Bălan, pian. Cei trei cântau câte 20 de minute la începutul fiecărei ore, câteva ore pe zi, atât solo, dar au făcut și improvizații împreună, după cum ne-a spus Flavius, care a amintit-o și pe decanul facultății, Mădălina Rucsanda, pentru că i-a oferit această șansă. 

Fetele au avut alt program, de câte trei ore pe zi, cu activități interactive pentru copii și părinți. 

Am mers pe workshop-uri interactive, toate cumva legate de tradițiile pascale, încondeierea ouălor. Am încercat ca în fiecare zi să avem alt tip de atelier, astfel încât turiștii să poată veni în mai multe zile și să facă ceva diferit. A fost ceva nou pentru România. Turiștii apreciau că veneau cu copiii, puteau lucra alături de ei și să ia acasă suvenirul. Am decorat ouă din lemn, am făcut felicitări de Paște și alte asemenea. De regulă aveam 100 de copii cu care lucram pe zi. (...) M-am bucurat că le-am putut povesti altora despre ce facem noi acasă. A fost o experiență culturală foarte faină. Și noi am povestit oamenilor, dar și noi am avut de învățat de la ei”, ne-a spus Alexandra, care a fost acum pentru a doua oară la acest eveniment, prima fiind în decembrie, când România a mers acolo cu ateliere care promovau tradițiile de Crăciun.

Eu am devenit mult mai mândră de țara noastră, pentru că înainte auzisem foarte multe păreri negative de la români care au vizitat pavilionul nostru, am fost plăcut surprinsă să văd că România are muzică, dansuri, tradiții, tehnologie, arte și de toate. Chiar mi-am dat seama că românii sunt pregătiți foarte bine”, ne-a spus și Mădălina. 

Cele două tinere învățătoare au spus și că vor folosi informațiile acumulate în această călătorie pentru a le împărtăși cu micuții pe care îi învață, pentru a le vorbi despre frumusețea multiculturalității, dar și despre faptul că sunt țări pe glob care împărtășesc tradiții similare cu ale noastre. 

„Trebuie să arătăm tuturor că nu suntem limitați de nimic”

Experiența Dubai a fost și o modalitate de a compara țara noastră cu altele, spun tinerii. Concluzia a fost că i-a încântat ce au văzut acolo, dar și că România are de lucrat, pornind de la mentalitate. 

Trebuie să arătăm tuturor că nu suntem limitați de nimic și se face treabă dacă se vrea. Dacă ai voință și ai răbdare cu tine, apoi o să vină toate”, a spus Flavius.  

În același timp, și Mădălina a punctat: „Trebuie să muncim cu noi înșine, să vedem și părțile pozitive. Că noi, ca români avem tendința să vedem lucrurile negative în orice, deși sunt foarte multe lucruri de apreciat la noi, deși nu le vedem pe acelea. Suntem foarte duri cu noi înșine”.  

Cei trei întorsureni spun că nu doar România, ci și zona Întorsurii Buzăului trebuie să învețe să se promoveze, pentru că au ce oferi - tradiții multe și frumoase, oamenii buni și talentați, peisaje de vis.

Avem o zonă extrem, extrem de frumoasă. Poate când eram mai mic nu apreciam așa de mult ce avem, dar acum de când am văzut multe locuri, altfel e când mă întorc aici și văd în ce zonă liniștită trăim, ce aer curat avem. E altceva! Suntem foarte norocoși”, a punctat Flavius Hosu. 

E vorba de a le arăta că și noi putem face asta, doar că e nevoie de puțină încredere. Nu e vorba de laudă nicio secundă, ci vrem să ne facem munca auzită și văzută. Despre asta este vorba”, a spus, în concluzie, și Alexandra. 

Vestea bună este că și cele două specialiste în educație se gândesc să revină acasă, dacă se vor ivi posturi la școlile din zonă. 

Cât despre Flavius, sufletul lui este mereu acasă, chiar și atunci când talentul îl poartă pe cele mai înalte scene ale lumii, acolo unde merită să fie. 

Expo 2020 Dubai, un eveniment organizat o dată la cinci ani, a debutat în octombrie 2021 și s-a încheiat în 31 martie 2022. Au fost prezente peste 190 de țări. Tema evenimentului a fost „Conectarea minților, Crearea Viitorului”. Următoarea ediție va avea loc în 2025, în Japonia.  

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.