TURISM 25 octombrie 2019

Centru de agrement de lux „în vârful lumii”, la Comandău

de Iulia Drăghici - Taraș | 8573 vizualizări

Tabăra este primul pas făcut în comună pentru dezvoltarea turismului din zonă 

Cea mai nouă, dar și cea mai luxoasă tabără de agrement din județul Covasna a fost inaugurată și deschisă oficial publicului joi, 24 octombrie. Investiția, cifrată în final la 6,2 milioane de lei, și suportată integral din bugetul Consiliului Județean, va putea fi folosită în special de copii și tineri, dar poate fi închiriată și de alte grupuri dornice să petreacă timp în localitatea aflată la cea mai mare altitudine din regiune, „în vârful lumii” – comuna – sat Comandău. 

S-ar putea spune că la Comandău, în zona străjuită de păduri și cer, departe de agitația urbană, pasărea Phoenix parcă și-a făcut cuib. Pentru că în apropierea locului unde în urmă cu doi ani un foc imens înghițea și făcea scrum școala din comună a „răsărit” un centru de agrement cum rar ți-e dat să vezi. Trei clădiri nou-nouțe, două pentru cazări, cu 22, respectiv 28 de locuri, o sală de mese care poate fi utilizată și ca sală de ședințe și un foișor din lemn, au fost create să adune povești și experiențe. Aici se găsește mobilier nou-nouț, modern, două șemineuri, candelabre de revistă, condiții pentru persoanele cu handicap, teren artificial de tenis și fotbal și o sală de sport. Este un spațiu idilic căruia nu i se poate reproșa aproape nimic. Poate doar „de ce a durat atât?”. Sau că e prea departe și că infrastructura face mai degrabă ca destinația să fie cea așteptată, nu călătoria în sine.  

Una peste alta, e de menționat și faptul că locația a fost prezentată oficial joi, de autorități când aici s-a organizat ședința ordinară din octombrie a Consiliului Județean Covasna. Prima dată munca și apoi distracția, pentru că imediat ce invitații au sosit, de la consilieri județeni, la șefi de instituții și autorități locale, s-a intrat ca „în pâine” cu ordinea de zi. După ce s-a votat tot s-a trecut la vizitat și admirat îndelung. 

Am construit aici o tabără care poate fi utilizată în fiecare zi a anului, 365 de zile și poate să vină oricine. Noi așteptăm copiii mai ales pentru că suntem de părere că au nevoie de astfel de locuri pentru educația non-formală. Așteptăm și sportivi, pentru că avem teren artificial, avem sală de sport, (...) dar și pe oricine care vrea să vină să se distreze și să se simtă bine”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii - administrator al clădirilor, Gáj Nándor. 

Centrul de agrement de la Comandău a fost construit în 1970 și a fost o tabără de pionieri, care se putea folosi doar vara, din cauza condițiilor de cazare, cu căsuțe din lemn, și pentru că iarna e iarnă la Comandău și nu e de glumit cu frigul. Locația a fost preluată de Consiliul Județean, alături de alte tabere din județ. Aproape 10 ani a durat ca visul centrului de agrement de acum să fie realitate, pentru că primii pași au fost făcuți în 2009. 

Am început acest demers în urmă cu 10 ani de zile. Am tot ciocănit la ușa Ministerului Tineretului și Sporturilor să ne dea taberele. Din cele cinci tabere din județ, ne-au predat`patru. Crasna era nefuncțională, i-am predat-o Sitei Buzăului, Ozunca – nefuncțională, am predat-o la Bățanii Mari, iar în Zăbala, deși e o situație juridică destul de laborioasă, funcționează. Aici am demolat tot. Ne-a consumat doi ani de zile până am clarificat situația juridică a terenului, a construcțiilor, ce este al comunei, ce va fi al județului, dar pentru că am avut un țel foarte concret am ajuns, după un deceniu, să ne mândrim. Eu cred că este cel mai calitativ centru din tot Ținutul Secuiesc”, ne-a spus și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Acesta a mai precizat că deja foarte multă lume se interesează de centrul de agrement de la Comandău, de la echipe sportive din țară, până la grupuri din străinătate. 

Primul pas în turism pentru comuna Comandău 

Prin noua construcție s-au creat și noi locuri de muncă la Comandău. Deocamdată, trei persoane au fost angajate să lucreze aici, însă odată ce tabăra va intra într-un ritm mai constant al rezervărilor, până la cinci persoane vor putea primi loc de muncă aici. Totodată, au punctat autoritățile județene și locale, tabăra este de fapt o poartă spre turism și implicit dezvoltare economică.  

Ceea ce este foarte important și am evidențiat în ultimii ani de câte ori am putut, este responsabilitatea celor din Comandău ca să poată să deschidă posibilități pentru a oferi celor care vin facilități, servicii diferite în ceea ce privește turismul montan sau agroturismul. Pentru că dacă vine aici cineva, nu vrea să stea o oră, două, ci trei, patru zile. Asta înseamnă că o să iasă din incinta instituției noastre și atunci trebuie ori călărie, ori plimbare cu căruța, ori sanie cu zurgălăi. Sunt oameni care produc brânzeturi. Trebuie să iasă în public cu aceste posibilități, ca să fie mai bine și comunei”, a mai spus Tamás Sándor.

„Toată lumea trebuie să viseze numai turism”

Primarul comunei s-a declarat, desigur, bucuros că există o astfel de investiție în comuna sa și a precizat că vor urma în curând noi demersuri pentru dezvoltarea turistică a comunei din „vârful lumii”, cum se precizează pe site-ul oficial al Primăriei. Printre acestea și calea ferată forestieră și mocănița, pe cât de renumită în trecut, pe atât de părăginită în prezent. 

Bucuria e imensă. Visul nostru a fost să avem această tabără cu caracter multifuncțional și să ne deschidem către turism. Eu de 20 de ani sunt primar și am rostit de multe ori că vrem să ne axăm spre turism, dar acum se vede în realitate de unde pornește turismul. Și domnul președinte (n.red. Tamás Sándor) ne-a promis că anul viitor o să continuăm cu calea ferată forestieră. Atunci o să vorbim cu adevărat de atracție turistică în zona noastră”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Comandău, Kocsis Béla. 

Despre alți pași care trebuie făcuți la nivel local pentru dezvoltarea turismului, primarul ne-a spus că va încerca să îi facă pe oameni să înțeleagă că turismul, nu exploatarea forestieră e de viitor. În plus, acesta spune că ar dori să înceapă crearea de rute pentru drumeții, activități și experiențe de cules fructe de pădure sau ciuperci, se are în vedere construirea unei pârtii de schi, ba chiar trasee pentru snowmobil și sanie cu zurgălăi pe timp de iarnă, și trasee pentru plimbare cu trăsura pe timp de vară. 

Pentru Comandău e o mare provocare. Ați văzut că nu e o comună tipică. Avem probleme cu infrastructura, cu gardurile, cu drumurile. Toți comândăienii trebuie să înțeleagă că viitorul comunei nu o să se mai bazeze pe exploatare forestieră. Turismul! Toată lumea trebuie să viseze numai turism. Ăsta o să fie viitorul”, a punctat alesul local.  

În prezent, în comună funcționează trei pensiuni, un restaurant și o cofetărie. 

Sfatul primarului pentru cei care nu au posibilitate să își facă pensiuni este să își pregătească o cameră, un loc în casă pentru primit oaspeți, o locație rustică, pentru că nu toți vizitatorii vor avea pretenții pentru lux, ci curățenie și condiții decente. „Sunt oameni care  vin aici pentru aventură și se mulțumesc și cu o cameră simplă”, a punctat edilul. 

Drumul lung spre destinație 

În ceea ce privește drumul din Covasna la Comandău, se pare că nu există planuri concrete pentru o lucrare temeinică de modernizare și asfaltare în viitorul apropiat. Consilierii județeni au atins subiectul în ședința de joi și s-a punctat necesitatea întreținerii acestei rute pentru a-i determina pe turiști să urce mai cu încredere la Comandău. Tamás Sándor a spus că există interes din partea autorităților și că s-a văzut acest lucru prin faptul că anul trecut Consiliul Județean a alocat cei mai mulți bani din ultima perioadă pentru întreținerea tronsonului, adică un milion de lei către Primăria Covasna, care administrează mare parte din drum, și alți 150.000 de lei către Primăria Comandău care are în grijă o altă porțiune.  

Prețuri pentru închiriat la cel mai nou centru de agrement din județ 

Revenind la cel mai nou centru de agrement din județ, spațiul va putea fi închiriat de oricine dorește să petreacă aici timp de calitate, în condiții „de trei margarete”, după cum a precizat președintele Consiliului Județean în repetate rânduri, iar prețurile vor fi votate în ședința de luna viitoare. 

Potrivit directorului Școlii Populare de Arte, acesta vor varia între 100 de lei pe zi, camera cu două paturi și 150 de lei pe zi pentru o cameră cu trei paturi. Masa poate fi inclusă la cerința vizitatorilor și va fi pusă la dispoziție de o firmă de catering din localitate, „dar dacă cineva vrea să aducă altă firmă, noi suntem deschiși”, a punctat Gáj Nándor. 

Deja s-au făcut rezervări pentru vara viitoare, pentru care în curând urmează să se încheie contracte. Cei interesați vor putea obține detalii la Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe și în curând va fi creată o pagină de Facebook a taberei de la Comandău, unde vor fi prezentate toate informațiile în acest sens.

Cei care vin aici ar trebui să se plimbe foarte mult în natură, pentru că în Comandău natura este una excelentă, nu e poluare, nu sunt mașini și nu oricine ajunge aici. Avem teren de tenis, de baschet, de toate”, a punctat directorul Școlii  Populare de Arte și Meserii. 

Centrul de tineret și agrement Comandău Camp este doar o parte din proiectul de dezvoltare a comunei Comandău, spun autoritățile, pentru că s-au demarat lucrările și la noua școală, care va fi la fel de modernă ca tabăra. Aceasta va găzdui și grădinița din comună, dar și o sală de conferințe de 100 de locuri. Astfel, proiectul va aduce la un loc un centru educațional, unul conferențiar și centrul de tineret și agrement. Toate într-un cadru idilic, la poalele pădurii. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.