ECONOMIC 20 decembrie 2022

Trei noi soiuri de cartofi „de Covasna” au fost premiate cu medalii de aur

de Diana Pantelimon | 2279 vizualizări

Activitatea științifică a colectivului de cercetători de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof (SCDC) Târgu Secuiesc a fost recunoscută cu medalii de aur pentru cele trei soiuri de cartof nou create și omologate: Evolette, Neil și Nevin, la International Exhibition INVENTCOR. Aceasta s-a desfășurat la Deva în perioada 15-17 decembrie a.c.

Pentru a scurta perioada de obținere a unui soi, sau de obținere a semințelor de cartofi, a fost creat un laborator de biotehnologii unde se multiplică in vitro materialul inițial.

Investiția în noul laborator al SCDC Târgu Secuiesc a costat 1.800.000 de lei, jumătate din venituri proprii și jumătate din subvenții de la bugetul de stat.

„Se multiplică, in vitro, cartofii. Nu numai în câmp, ca până acum. Așadar, materialul inițial se face acolo, la nivel de eprubetă. A fost o investiție din 2020 în valoare de 1.800.000 cu bani de la bugetul de stat și din venituri proprii, cu toate dotările necesare. Este singurul laborator pe care îl avem. Clădirea e separată de stațiune, este o investiție mare. Ca să nu mai aducem atâția cartofi din import, să producem cartofii aici, minituberculii noi. Doisprezece ani, multiplicam în câmp. Acum scurtăm perioada de obținere a unui soi și de obținerea seminței de cartof, cu ajutorul acestui laborator. Mă folosesc de ocazie și, fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, doresc să le urez cititorilor dumneavoastră să aibă parte de sărbători fericite, multă sanătate și «La mulți ani!»”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directorul SCDC Târgu Secuiesc, dr. ing. Luiza Mike.

Tot aceste trei soiuri noi de cartof au mai obținut medalii de aur și în toamna acestui an, la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, Cluj-Napoca.

Potrivit paginii de internet oficiale, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc a luat fiinţă în anul 1980 și are ca obiective principale cercetări privind crearea de noi soiuri, înmulţirea cartofului pentru sămânţă, stabilirea tehnologiilor de cultivare şi păstrare și producţie proprie.

După mulţi ani de cercetare, unitatea a creat 11 soiuri de cartof omologate, precum şi tehnologii de cultivare şi păstrare a cartofului, dar și tehnologii de combatere a bolilor şi dăunătorilor.

Sursa foto: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Târgu-Secuiesc

***Votează Superlativele OCV 2022 AICI! Votul tău ne ajută să aflăm care sunt evenimentele și personalitățile locale care au marcat ultimul an și să le premiem în consecință. 
Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.