ECONOMIC 25 iulie 2019

Sfântu Gheorghe, primul în clasamentul național al scumpirilor imobiliare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1423 vizualizări

Reședința județului Covasna, Sfântu Gheorghe ocupă primul loc în clasamentul național al scumpirilor din domeniul imobiliar, cu un avans de 8,9%, până la o medie de 760 de euro/mp, potrivit unui studiu realizat de Analize Imobiliare şi dat miercuri publicităţii.

Analiza de specialitate arată că în trimestrul II din 2019 au existat câteva reşedinţe de judeţ unde pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat sensibil mai mult decât la nivel naţional, dar şi decât în marile centre regionale, scrie Bursa.ro și News.ro, potrivit unui studiu al platformei Imobiliare.ro. 

Pe lângă Sfântu Gheorghe, cu creșterea de 8,9%, în top se mai găsesc: Giurgiu, cu un plus de 6,3% în perioada analizată (până la 530 de euro/mp), Slobozia (+5,7%, până la 700 de euro/mp), Râmnicu Vâlcea (+4,9%, până la 860 de euro/mp) şi Călăraşi (+3,7%, până la 700 de euro/mp).

De cealaltă parte, cel mai mare declin la preţul apartamentelor îl înregistrează Reşiţa, unde s-a înregistrat o ieftinire de 1,7%, cu o medie de 500 de euro/mp. Scădere de preţ  se înregistrează și la Craiova, 0,9%, unde apartamentele au ajuns la o medie de 1.080 de euro pe metru pătrat. De asemenea, pretenţiile proprietarilor s-au mai diminuat în Bucureşti, dar şi în Târgu-Jiu (-0,4%, până la 970 de euro pe metru pătrat), potrivit Imobiliare.ro.

„Pe segmentul cererii, volumul actual a crescut cu 14% comparativ cu trimestrul II din 2018. În patru din cele şase oraşe analizate avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare diferenţă poate fi observată în Braşov (+25%), urmat de Bucureşti (+16%), Constanţa (+13%) şi Timişoara (+10%). În Cluj-Napoca şi Iaşi creşterile de cerere au fost de sub 10%, mai exact +7%, respectiv +6%”, mai scrie Bursa.ro. 

Trimestrul trecut, au fost încheiate, pe plan naţional, 125.474 de vânzări de imobile, în creştere cu circa 8% faţă de trimestrul anterior, când erau consemnate 116.109 de tranzacţii, conform datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). În primele şase luni ale anului, numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate pe plan naţional s-a ridicat la 241.583, mai puţin cu aproape 20% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, când erau încheiate, la nivel de ţară, 300.432 de asemenea operaţiuni. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.