S-a dat startul înscrierilor pentru cele două scheme de minimis cu un buget de 15 milioane de lei
Care este perioada de înscriere și care sunt companiile eligibile
De săptămâna acesta, IMM-urile din Sfântu Gheorghe pot depune proiecte pentru acordarea ajutorului financiar provenit din cele două scheme noi de minimis elaborate de Primăria Sfântu Gheorghe, în colaborare cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Covasna. Acestea au un buget total de 15 milioane de lei.
Unul dintre programe se referă la hoteluri, pensiuni, unități de alimentație publică, dar totodată și la societăți care în primul semestru din acest an au avut o scădere de minimum 15% a cifrei de afaceri și a profitului față de aceeași perioadă a anului trecut. A doua schemă de minimis se referă la acele companii care vor să investească în Parcul Industrial din Câmpul Frumos.
„S-a considerat că în vremuri grele, în criza economică generată de pandemie, e nevoie pe de o parte de protecția locurilor de muncă existente și de crearea de noi locuri de muncă, dacă este posibil, iar pe de altă parte de stimularea investițiilor. Acestea două sunt obiectivele principale pe care am vrut să le țintim prin aceste scheme de tip minimis, iar primăria a fost partener în această inițiativă. Alocarea bugetară este semnificativă din partea primăriei. Vorbim despre o alocare de 15 milioane de lei. Este foarte important să menționăm faptul că aceste finanțări au un efect multiplicator, deci peste tot există un aport propriu care trebuie pus lângă finanțarea ce se va câștiga în urma apelului de proiecte și suma, prin multiplicare, o să ajungă la 40 de milioane de lei”, a declarat miercuri, 7 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Parcului Industrial, Miklós Zoltán.
IMM-urile care vor face achizițiile de la furnizorii locali vor fi recompensate
În cazul schemei de tip minimis în vederea sprijinirii activităților IMM-urilor afectate de criza Covid-19, care are un buget total de 10 milioane de lei, valoarea finanțării este de 500 de euro pe cameră pentru hoteluri și pensiuni și de 50 de euro pe metru pătrat pentru restaurante și baruri, inclusiv suprafața teraselor autorizate. Totodată, firmele cu pierderi de minim 15% pot obține 500 de euro pentru fiecare salariat.
Sumele anterioare pot fi majorate cu 100% dacă achizițiile din cadrul finanțării vor fi realizate integral de la furnizori locali, a precizat președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András-György.
Așadar, valoarea maximă a sprijinului poate fi de 50.000 de euro pentru hoteluri și pensiuni și de 10.000 de euro pentru restaurante și baruri. Întreprinderile care au înregistrat pierderi de minim 15% pot beneficia de maximum 50.000 de euro.
Cererile de finanțare pot fi depuse până pe 16 octombrie, ora 14:30 la sediul Camerei de Comerț și Industrie Covasna, str. Oltului nr. 17.
Termenul pentru cei interesați de a două schemă de minimis – 18 decembrie
Cea de-a doua schemă de ajutor de minimis a fost elaborată pentru stimularea investițiilor în cadrul IMM-urilor instalate în Parcul Industrial din Câmpul Frumos.
Alocarea bugetară este de 5 milioane de lei. De acești bani poate beneficia orice IMM care intenționează să realizeze o investiție în cadrul Parcului Industrial și a concesionat teren de construcție în acest scop.
Valoarea finanțării este de maxim 50.000 EUR, dacă achizițiile din finanțare nu vor fi realizate de la furnizori locali și de maxim 100.000 EUR, dacă achizițiile din finanțare vor fi realizate exclusiv de la furnizori locali.
Investitorii vor trebui să prezinte un aport propriu de valoare minimă egală cu triplul finanțării, iar decontate vor putea fi doar sumele achitate în prealabil de către întreprinzător.
„Preconizez că în momentul de față există vreo 10-11 potențiali rezidenți ai Parcului care pot veni și pot depune solicitări. Din acest punct de vedere, acele 5 milioane de lei cu care pornim la drum ar fi de ajuns”, a mai spus Miklós Zoltán, adăugând totodată că și investitorii noi vor putea să beneficieze de acest sprijin, dacă sunt eligibili.
„Putem să spunem că Sfântu Gheorghe e deja orașul minimisurilor”
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna a precizat totodată că pe lângă schemele de minimis existente, se lucrează și la una nouă, care să sprijine ideile inovative venite din partea locuitorilor din municipiu. Aceasta este în fază de proiect și urmează să fie înaintată Consiliului Concurenței.
„Practic aceste scheme completează celelalte scheme care sunt implementate. Și cum a zis și domnul președinte, se pregătește o a cincea. Cred că putem să spunem că Sfântu Gheorghe e deja orașul minimisurilor. Cred că suntem pe locul unu din acest punct de vedere dacă s-ar apuca să facă cineva un asemenea clasament”, a mai adăugat Miklós Zoltán.
Mai multe detalii despre programele de minimis se găsesc pe pagina ccicv.ro, la secțiunea „programe de finanțare locale”.