ECONOMIC 9 august 2017

Ruina Hotelului Bodoc rămâne în administrarea Primăriei

de Iulia Drăghici - Taraș | 1370 vizualizări

Niciun investitor privat nu e dispus să preia clădirea dărăpănată din centrul orașului Sfântu Gheorghe

După mai multe tentative de a vinde prin licitație publică Hotelul Bodoc, Primăria rămâne în continuare proprietara clădirii aflată în ruină. Singurul investitor s-a retras din cursă.

Contrar planurilor Primăriei Sfântu Gheorghe, fostul Hotel Bodoc nu este dorit de niciun cumpărător din mediul privat. După ce s-au deschis mai multe oportunități de achiziționare prin licitație publică, toți investitorii s-au retras din cursă, lăsând astfel povara clădirii ruinate din centrul orașului, în care nu s-au mai făcut investiții de circa 10 ani, în sarcina autorităților locale, proprietari de drept ai imobilului. Acum, Primăria este nevoită să caute soluții pentru a aduce cea mai urâtă clădire din centrul orașului într-o stare acceptabilă, atât din punct de vedere vizual, cât și în ceea ce privește siguranța populației.

„Eu mi-aș fi dorit foarte mult să găsim un proprietar care să investească în această clădire, dar cred că în acest moment am epuizat toate posibilitățile. Au fost momente în care se părea că se va rezolva problema. Nu cunosc motivele pentru care acel investitor care a depus cerere s-a retras. Și asta este interesant, pentru că practic procedurile din țara noastră ne duc în situația în care, dacă există un singur ofertant, trebuie să faci încă o licitație. Dacă nu exista această procedură, practic în acest moment am avea un proprietar și orașul, bani. Asta e! Va trebui să investim noi, să găsim soluții și bani pentru a readuce clădirea în circuitul orașului, pentru că nu se mai poate să rămână în această stare”, a spus primarul Antal Árpád.

În urmă cu trei ani, hotelul a fost cumpărat de autoritățile din Sfântu Gheorghe de la Ioan Neculaie, omul de afaceri brașovean, care acumulase o datorie de aproape 160.000 de euro către bugetul local Sfântu Gheorghe și era amenințat cu executarea silită. Municipalitatea a cumpărat hotelul cu suma de 745.000 de euro.

La vremea respectivă, autoritățile locale au crezut că pot accesa fonduri europene pentru a moderniza construcția din centrul orașului, însă, pe măsură ce s-au convins că acest lucru nu este posibil prea curând, au decis să o scoată la vânzare și să recupereze, astfel, măcar investiția de 745.000 de euro.

Clădirea cu zece etaje, construită între anii 1971–1972, a intrat în 2007 în modernizare, dar lucrările au fost sistate la scurt timp, iar de atunci nu s-a mai intervenit în niciun fel. 

În primăvara acestui an, primăria a scos hotelul la licitație, prețul de pornire fiind stabilit la un milion de euro. Potrivit Agerpres, deși caietul de sarcini a fost achiziționat de trei companii, niciuna dintre ele nu a depus o ofertă.

La a doua licitație, desfășurată luna trecută, la care s-a prezentat un singur investitor, condițiile au fost mult mai avantajoase, suma de pornire fiind redusă la 900.000 de euro și, de asemenea, garanția bancară cerută de autorități, fiind redusă de la 500.000 de euro la 300.000 de euro. Aceasta urma să fie restituită viitorului proprietar în trei etape, pe măsura îndeplinirii sarcinilor stabilite în contract. De asemenea, Consiliul Local a fost de acord ca imobilul să poată avea și alte destinații decât cea de hotel, cum fusese stabilit inițial în regulament, mai arată Agerpres.

 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.