ECONOMIC 2 noiembrie 2021

Primăria Târgu Secuiesc a deschis sesiunea de finanţare a proiectelor comunitare prin platforma Bugetare Participativă

de Agerpres | 806 vizualizări

Primăria Târgu Secuiesc a deschis, luni, o nouă sesiune de finanţare a proiectelor comunitare prin platforma Bugetare Participativă, lansată anul trecut cu scopul de a încuraja implicarea activă a cetăţenilor în viaţa urbei.

Timp de o lună, locuitorii oraşului pot depune proiecte ce vizează dezvoltarea sau modernizarea localităţii, în luna decembrie acestea vor fi supuse votului publicului, iar cele câştigătoare vor fi finanţate de autorităţile locale.

„În luna septembrie a anului trecut, Primăria Municipiului Târgu Secuiesc a lansat pentru prima dată platforma Bugetarea Participativă, un nou sistem de bugetare pentru toţi locuitorii din Târgu Secuiesc care doresc să depună o ofertă pentru o investiţie. Bugetarea participativă funcţionează deja bine în multe oraşe din România, iar prima ediţie din Târgu Secuiesc a fost foarte populară. Ideea este că, dacă propunerea făcută de locuitori câştigă, primăria preia finanţarea şi implementarea proiectului”, se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de internet a Primăriei.

În acest an, Primăria Târgu Secuiesc a alocat din bugetul local suma de 100.000 de lei pentru finanţarea acestor proiecte.

„Bugetarea participativă poate include iniţiative care vin din partea locuitorilor şi care nu fac parte din planul de investiţii al Consiliului local (...) Iniţiatorul nu trebuie doar să propună, ci şi să prezinte o propunere cu un buget şi un plan vizual, precizând clar unde şi cum doreşte să o implementeze şi ce impact pozitiv va avea asupra vieţii oraşului (...) Într-o categorie, o persoană poate depune doar o singură propunere pe platforma online a bugetării participative (...) Dacă un proiect a trecut filtrul, acesta va ajunge pe platforma online kezdi.ro, unde locuitorii îl pot vota. Contează doar voturile date de locuitori şi ajung în buget doar proiectele care au primit cele mai multe voturi”, precizează autorităţile locale.

Investiţiile trebuie să vizeze aleile, trotuarele şi zonele pietonale; mobilitatea, accesibilitatea şi siguranţa circulaţiei; spaţiile verzi şi locurile de joacă; amenajarea de spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructura educaţională şi culturală şi digitalizarea.

Proiectele pot fi depuse în perioada 1-30 noiembrie, vor fi analizate până pe 15 decembrie şi vor fi supuse votului publicului în perioada 15 decembrie 2021 - 10 ianuarie 2022, urmând să fie implementate după 16 ianuarie anul viitor.

Un program participativ asemănător funcţionează în municipiul Sfântul Gheorghe, fiind lansat în urmă cu trei ani de Primărie şi Grupul PONT cu scopul de a implica tinerii în viaţa comunităţii locale.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.