ECONOMIC 12 aprilie 2021

Primăria Sfântu Gheorghe vrea să extindă suprafaţa Parcului Industrial de la Câmpu Frumos

de Agerpres | 898 vizualizări

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor să extindă suprafaţa Parcului Industrial de la Câmpu Frumos, realizat prin Programul Operaţional Regional în urmă cu aproape 5 ani.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat pentru AGERPRES că în bugetul din acest an au fost alocaţi 8 milioane de lei pentru construirea de hale industriale, dezvoltarea reţelei de drumuri şi de utilităţi din incinta parcului, precum şi pentru achiziţionarea de terenuri noi.

„Pentru extinderea Parcului Industrial noi am obţinut o sumă de 8 milioane de lei când s-a aprobat bugetul naţional, deci 8 milioane de lei pentru extinderea Parcului Industrial, pentru construirea de hale industriale şi aşa mai departe. (...) Sunt trenuri private, iar în cazul în care reuşim să ne înţelegem cu proprietarii atunci vom achiziţiona terenurile“, a spus primarul.

Potrivit acestuia, la ora actuală aproape jumătate din suprafaţa existentă în incinta parcului este concesionată şi urmează ca în următorii ani să fie realizate şi construcţii de către investitori.

„Ştiţi cum e la orice investiţie, de la momentul în care omul ia o decizie să îşi construiască o casă şi până când casa începe să se vadă este o diferenţă destul de mare de timp. La investiţiile publice diferenţa de timp este şi mai lungă, pentru că omul dacă vrea să îşi construiască o casă nu trebuie să facă licitaţie pentru proiect, pentru constructor şi aşa mai departe. Deci, în acest moment, la Parcul Industrial peste jumătate din terenuri sunt contractate. Sunt investiţii care au autorizaţie de construcţie emisă, dar dacă se duce omul acolo nu vede încă nimic. Dar în momentul în care vor începe să crească din nimic nişte construcţii şi interesul va creşte. Nu în ultimul rând, vor creşte preţurile din zonă, deci interesul Municipalităţii este să achiziţioneze terenuri cât mai repede“, a arătat edilul.

Potrivit acestuia, un parc industrial nu se face pentru 5 sau 10 ani, „un parc industrial se face pentru 100 de ani“.

„Eu am spus că niciodată nu gândesc în mandate, eu gândesc în generaţii, iar acest parc industrial se face pentru generaţia următoare. Şi aici vorbim şi de crearea de noi locuri de muncă şi de faptul ca anumite industrii să se mute din oraş în Parcul Industrial, iar în locul acelor unităţi industriale care se mută să putem să facem regenerare urbană şi să redăm acele spaţii pentru locuitori. (...) În străinătate un parc industrial începe de la 100 de hectare, noi nu cred că avem această posibilitate, să creştem la 100 de hectare, dar oricum vrem să ne apropiem de 100 de hectare. Şi acest parc va fi plin poate peste 20 de ani, dar ca să fie plin peste 20 de ani aceste decizii trebuie luate acum. Pe infrastructură lucrările trebuie făcute atunci când ai pârghiile să obţii fonduri pentru infrastructură“, a mai spus Antal Arpad.

Parcul Industrial de la Câmpu Frumos a fost amenajat de Primăria Sfântu Gheorghe în locul unui fost IAS aflat la marginea municipiului şi are o suprafaţă de peste 28 de hectare.

Facilităţile oferite sunt mai avantajoase decât în alte parcuri industriale din zonă, rezidenţii fiind scutiţi de plata impozitului pe terenuri şi clădiri, de taxele pe autorizări şi de eliberare de certificate, iar după cinci ani pot cumpăra terenul concesionat.

Suprafaţa minimă de teren ce poate fi concesionată este de 1.000 de metri pătraţi, la preţul standard de 1,5 euro metru pătrat pe an fără TVA, dar investitorii pot beneficia de reduceri cuprinse între 20 şi 60% în funcţie de anumite criterii, cum ar fi suprafaţa, nivelul şi tipul investiţiei, numărul locurilor de muncă create şi nivelul salariilor acordate angajaţilor.

Parcul se află la 5 km distanţă de drumul naţional ce leagă judeţele Braşov şi Bacău, în vecinătatea viitoarei şosele de centură a municipiului, la 3 kilometri de cea mai apropiată staţie de cale ferată şi la aproape 30 de kilometri de viitorul aeroport internaţional de la Ghimbav-Braşov.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.