ECONOMIC 15 septembrie 2017

Prima zi cu supraaciză la carburanţi

de Observatorul de Covasna | 1147 vizualizări

După majorarea de preţuri din noaptea care tocmai s-a încheiat, benzina şi motorina s-au scumpit cu peste 19 bani/litru

Companiile producătoare de carburanți au scumpit benzina și motorina cu peste 19 bani pe litru față de prețurile practicate pe 31 august, ziua adoptării de către Guvern a ordonanței de modificare a Codului Fiscal. Pe 15 septembrie a intrat în vigoare prima etapă a majorării accizei, cu 16 bani pe litru, care are un efect asupra prețului de 19 bani pe litru, 3 bani reprezentând taxa pe valoare adăugată (TVA) aplicată majorării de accize.

Potrivit Profit.ro, față de prețurile practicate de OMV Petrom pe 31 august, în dimineața zilei de astăzi, de 15 septembrie, benzina se scumpise cu 23 de bani pe litru, iar motorina cu 19 bani pe litru, exact impactul majorării accizei în preț (16 bani acciza, plus 3 bani TVA). Astfel, dacă, pe 31 august, la stația OMV Petrom de pe Mihai Bravu nr. 321 un litru de benzină Euro ’95 putea fi cumpărat cu 4,68 lei, iar unul de motorină standard cu 4,63 lei, astăzi dimineața litrul de benzină costa 4,91 lei, iar un litru de motorină era 4,82 lei.

La Rompetrol, dacă pe 1 septembrie (ziua imediat următoare adoptării Ordonanței de modificare a Codul Fiscal prin care au fost majorate accizele), un litru de benzină Efix ’95 putea fi achiziționat la stația Rompetrol de pe Mihai Bravu nr. 473, cu 4,58 de lei, iar unul de motorină Efix Diesel, cu 4,54 lei, joi, 14 septembrie, acestea costau 4,81 lei (benzina), respectiv 4,76 lei (motorina).

Accizele la carburanți se majorează, începând de vineri, cu 0,16 lei pe litru la toate cele trei categorii de combustibil, respectiv benzină cu plumb, fără plumb și motorină, iar de la 1 octombrie va avea loc a doua etapă de creștere a accizelor.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat, la finele lunii august, că accizele la combustibil vor crește în două etape, de la 15 septembrie și de la 1 octombrie, cu câte 0,16 lei pe litrul de combustibil. Acesta a spus că măsura va fi luată în etape, pentru a nu produce un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț.

"Această măsură se produce în etape pentru a nu produce un șoc la nivelul consumului, șoc care poate genera creșteri de preț, ar urma scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat, având încasări mai mici la bugetul de stat și nu se mai atinge un obiectiv", a afirmat Ionuț Mișa în data de 30 august.

O zi mai târziu, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicita Guvernului să nu majoreze acciza la carburanți, ci să îmbunătățească sistemul de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) străinilor, astfel încât România să devină un centru de alimentare de carburant din zona Balcanilor, precum Luxemburg în Europa de Vest.

"În caz contrar, o majorare a accizei la carburanți ar putea aduce pierderi la bugetul de stat. Tacit, Ministerul de Finanțe recunoaște acest lucru prin faptul că dorește implementarea supra-accizei în doua etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie 2017, cu scopul de a evita un șoc pe piață", susțin reprezentanții UNTRR.

Ulterior, transportatorii rutieri au primit asigurări din partea guvernanților că prețul carburanților nu va crește după majorarea accizei, iar în caz contrar ar putea fi reluată schema de rambursare a supraaccizei.

"Prim-ministrul și ministrul de Finanțe au dat asigurări că nu se vor înregistra creșteri de preț la carburanți începând cu 15 septembrie și 1 octombrie, în condițiile în care prețul petrolului va rămâne constant. Dacă se vor înregistra totuși majorări de preț după 15 septembrie și 1 octombrie, prim-ministrul a dat asigurări că este deschis pentru a relua rambursarea supraaccizei către transportatorii rutieri", preciza UNTRR într-un comunicat transmis pe 5 septembrie.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a atras atenția într-o conferință susținută tot în data de 5 septembrie că prețurile la combustibili au crescut deja, fără ca acciza să fi fost introdusă.

"Când introduci o măsură în economie, economia o absoarbe, o asimilează. Las-o acolo! De ce să scoți la 1 ianuarie 2017 o acciză ca să o introduci peste 9 luni? Ce se întâmplă de fapt în economie? În momentul în care scoți o taxă, cuantumul scăderilor de prețuri nu e egal cu cuantumul taxi respective, iar când o reintroduci, fapt ce s-a întâmplat zilele acestea, deja prețurile au fost crescute fără ca acciza să fi fost introdusă. Ceea ce spun eu acum este o pledoarie pentru predictibilitate și stabilitate", a spus Florin Jianu.

În România, se consumă anual aproximativ 7 miliarde de litri de carburanți, din care 5 miliarde de litri motorină și 2 miliarde de litri benzină.

Surse: Profit.ro, News.ro, Agerpres

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Mija Alexandru, 17 septembrie 2017
Și eu am alimentat astăzi de la Rompetrol. La alte benzinării prețul a fost majorat, la ei înca nu. Sper să rămână așa.
Mija Alexandru, 17 septembrie 2017
Deciziile sunt luate pentru anumite companii care urmăresc profituri mari. Am văzut și eu astăzi ca prețul la Rompetrol a rămas nechimbat.
Rad Rad, 15 septembrie 2017
ce nu isi dau sema capetele seci din parlament e ca salariile oamenilor sint aceleasi ca si ieri deci ori o sa se cumpere mai putina benzina ori o sa se cumpere mai putin altceva si vor scadea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.