ECONOMIC 7 martie 2024

Panouri fotovoltaice la stația de epurare din Sfântu Gheorghe: primele rezultate

de Iulia Drăghici - Taraș | 2941 vizualizări

Stația de epurare din Sfântu Gheorghe are capacitatea să își producă, cu resurse proprii, până la 60% din consumul de energie electrică. Rezultatele vin după ce recent s-a dat în folosință un sistem de fotovoltaice, de 290 kW, cu 350 de panouri, care, alături de uzina de biogaz care a fost modernizată cu ani în urmă, fac o economie de până la 800.000 de lei pe an. 

Despre primele rezultate remarcate după această investiție s-a vorbit joi, 7 martie, într-o conferință de presă organizată la stația de epurare din strada Energiei. 

Aici s-a precizat faptul că operatorul regional Gospodărie Comunală plătește lunar, pentru consumul tuturor stațiilor de epurare din județ, aproximativ 700.000 de lei. 

Directorul Gospodărie Comunală S.A., Kozsokár Attila, a explicat, în același context, că sunt folosite două surse alternative independente pentru producerea energiei electrice la stația de epurare din Sfântu Gheorghe: o centrală cu biogaz și, mai nou, sistemul de panouri fotovoltaice. 

Uzina de biogaz este din anii ʼ90, dar a fost o investiție masivă, prin POS Mediu, care s-a încheiat în 2015. S-au investit în jur de 54 de milioane de lei, în reabilitarea și modernizarea stației de epurare și atunci s-a modernizat și s-a extins și capacitatea uzinei de biogaz. Deci undeva în jur de 25% din consum se asigură prin producția de biogaz. Și cu investiția nouă, prin fotovoltaice, putem să ajungem undeva la 50 - 60% din consumul total. Când e soare, depășim, se produce mai mult și atunci intră în sistem. Cum o să fie compensat, vom vedea. (...) Ideea este să obținem o independență, din punct de vedere energetic, din ce în ce mai mare”, a spus acesta. 

Pentru clienți, acest lucru este important pentru că operatorul nu va mai fi nevoit să crească tarifele de fiecare dată când factorii externi influențează prețurile la energia electrică, așa cum s-a întâmplat recent. Iar economiile vor putea fi utilizate pentru a îmbunătăți serviciile. 

Investiția, care s-a cifrat la aproape un milion de lei, fonduri europene, a fost pusă în funcțiune la mijlocul lunii ianuarie. Lucrările la acest proiect s-au derulat la finele anului trecut și au durat două luni. 

„Ne aflăm la o companie care este mare consumator de energie electrică. Prin două investiții reușim să producem, în medie pe an, în acest moment, între 50 și 60% din consumul de energie electrică. Sunt momente în care 100% din consum este produs. Evident, noaptea nu poate să producă energie electrică panourile solare, dar în medie deja între 55 și 60% din consum este produs aici”, a subliniat și primarul Antal Árpád, care a punctat că se fac demersuri astfel încât instituțiile să fie cât mai reziliente la influențele și șocurile externe în anii următori.

O lucrare similară s-a derulat și la stația de epurare din Târgu Secuiesc. Este vorba despre un sistem de 400 kW, aproape 530 de panouri solare, care a fost dat în folosință luna trecută. Această investiție s-a ridicat la aproape 1,3 milioane de lei. 

Kozsokár Attila a spus, ulterior, pentru covasnamedia.ro, că a fost o investiție mai mare la Târgu Secuiesc decât la Sfântu Gheorghe pentru că acolo a fost spațiu pentru a monta panouri mai multe, dar și pentru că nu exista nicio altă modalitate de a produce energie independent, în vreme ce în reședința de județ era funcțională și eficientă centrala pe biogaz. 

În ceea ce privește alte investiții europene, reprezentanții Gospodărie Comunală au amintit, printre altele, și despre demersul de montare a 3000 de contoare inteligente, dar și a 110 debitmetre, care vor ajuta la identificarea eficientă a pierderilor de apă.  

Întrebate despre calitatea apei care ajunge la robinetele utilizatorilor din Sfântu Gheorghe, autoritățile au dat asigurări că este bună de băut, în ciuda durității. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.