ECONOMIC 14 mai 2021

Minimis inovativ la Sfântu Gheorghe: câte 40.000 de euro pentru 10 planuri de afaceri internaționale inedite

de Iulia Drăghici - Taraș | 1452 vizualizări

„Vrem și prin acest lucru să arătăm cumva oamenilor că lucruri mari se pot întâmpla și aici” – președintele Camerei de Comerț și Industrie, Édler András 

Antreprenorii creativi și inovativi, care cred că au idei care s-ar putea dezvolta cu succes pe piața internațională, vor avea șansa să participe la un program atipic de minimis organizat de autoritățile covăsnene. Primăria Sfântu Gheorghe și Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna au anunțat joi că în perioada următoare vor deschide înscrierile pentru un demers prin care își propun să sprijine 10 planuri de afaceri cu câte 40.000 de euro. Sigur, sunt câteva condiții de îndeplinit.  

Este puțin atipic față de ceea ce am făcut până acum cu programele de minimis. În primul și în primul rând, dorim să finanțăm niște idei prin care se realizează produse sau servicii care pot ajunge pe piața internațională. Asta este cumva definiția ideii inovative. La acest program poate să apeleze oricine, adică nu am restrâns aria numai la locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe. Poate oricine din lume să participe la acest program. Condiția esențială este ca realizarea programului să se întâmple în municipiul Sfântu Gheorghe. De ce? Pentru că vrem și prin acest lucru să arătăm cumva oamenilor de aici că lucruri mari se pot întâmpla și aici, nu neapărat numai în alte colțuri ale lumii”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Édler András.

Câștigătorii finanțărilor vor fi stabiliți cu ajutorul unui juriu internațional, care încă nu a fost numit. Autoritățile spun că își doresc să transforme acest program într-un fel de „Arena Leilor”, unde oameni de afaceri cu renume vor fi cei care selectează proiectele câștigătoare. Se pregătește chiar și un buget din care să fie plătiți specialiștii care vor analiza planurile înscrise în concurs.

Se poate participa individual sau în echipă. Înscrierea nu este condiționată de existența vreunei firme, ci aceasta poate fi înființată pe parcurs. Important este planul de afaceri. 

Banii, cei 40.000 de euro, vor fi oferiți pe un plan de afaceri, chiar și înainte de implementarea proiectului, nu după, cum se face, de regulă, în astfel de cazuri. 

Dacă vor fi declarați câștigători, vor primi un certificat prin care, după aceea își vor înființa firma și vor merge mai departe cu realizarea planului de afaceri. (...) Dacă au prevăzut că vor toți banii la început, noi le dăm în avans banii ”, a declarat Édler András. 

Acesta a spus și că în cazul ideilor inovative nu există nicio certitudine că vor avea succes, dar și că tocmai de aceea e nevoie de un juriu cu experiență. 

Pornim de la ideea că dacă din 10 proiecte unul va deveni major, care s-ar putea să fie de interes internațional și are legătură cu municipiul Sfântu Gheorghe, pe termen mediu și lung va aduce niște beneficii care sunt cu multe zerouri mai mult decât această contribuție pe care noi o avem acum la buget”, a declarat și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.  

Programul va fi derulat în două etape. În prima se vor prezenta ideile de afaceri, juriul va face o primă selecție, în care vor fi eliminate proiectele care nu îndeplinesc condițiile, iar ulterior acestea vor fi prezentate public, într-un eveniment online și offline, unde va fi și un vot al publicului, dar aceste detalii urmează să fie stabilite ulterior. 

Și data în care vor începe înscrierile va fi anunțată în perioada următoare, pentru că planul de proiect este în analiză la Consiliul Concurenței, care trebuie să dea un aviz pentru ca întreg demersul să meargă mai departe.  

Foto: Kristó-Gothárd Hunor

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.