ECONOMIC 13 mai 2021

Laszlo Borbely: Industria textilă, unul din cei mai mari poluatori, trebuie să devină sustenabilă

de Agerpres | 1307 vizualizări

Industria textilă se numără printre cei mai mari poluatori, folosind cantităţi imense de resurse naturale şi producând tone de deşeuri zilnic, fiind nevoie de implicarea antreprenorilor şi a autorităţilor pentru a schimba această situaţie, a arătat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, cu prilejul conferinţei internaţionale online „Sustainable Fashion & Textiles''.

De asemenea, el a subliniat că acest sector are potenţialul de a deveni un reper în materie de economie circulară, dacă adoptă principiile sustenabilităţii.

„Industria textilă este responsabilă de 20% din poluarea apei şi de 10% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial. Printr-o acţiune comună a antreprenorilor din domeniu şi prin implicarea autorităţilor publice acolo unde este nevoie, putem schimba aceste cifre. România are o tradiţie în industria textilă şi avem oportunitatea să rămânem un etalon în acest domeniu doar dacă ne vom adapta vremurilor şi vom aplica principiile sustenabilităţii şi ale economiei circulare. În tot acest demers, însă, este esenţială şi implicarea cetăţenilor. Sunt convins că astfel de evenimente în care promovăm moda sustenabilă vor face oamenii să se gândească mai mult la impactul pe care îl au hainele şi materialele textile pe care le achiziţionează“, a declarat Laszlo Borbely.

Acesta a mai vorbit, în cadrul conferinţei, despre faptul că cei implicaţi în industria textilă au o abordare foarte pozitivă în ceea ce priveşte reciclarea şi refolosirea deşeurilor, dar au nevoie de ajutor de la stat şi de la Uniunea Europeană. Borbely şi-a exprimat speranţa că se vor putea obţine fonduri europene pentru utilaje sofisticate, necesare industriei textile şi, totodată, a evidenţiat importanţa educaţiei în acest domeniu.

În cadrul conferinţei, invitaţi din ţară şi străinătate au abordat subiecte cum ar fi impactul industriei modei asupra mediului, economia circulară şi noile obiceiuri de consum sau rolul cercetării în domeniul textilelor şi responsabilitate asumată pentru dezvoltare durabilă. De asemenea, s-a vorbit despre situaţia lucrătorilor din industria textilă, despre cum pot fi schimbate obiceiurile oamenilor referitoare la haine, dar şi cum se pot face paşi în direcţia reciclării şi refolosirii.

Conferinţa face parte dintr-un eveniment de şapte zile dedicat transformării durabile a modei şi industriei textile şi şi-a propus să împărtăşească cele mai bune practici, idei de startup-uri, rezultate de cercetare în domeniu.

Evenimentul „Sustainable Fashion & Textiles'' a fost organizat de Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din România, partenerul principal fiind Transylvania Textile & Fashion Cluster.

Sursa foto: Facebook/Asociația Asimcov Egyesület

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.