ITM: Protecția persoanelor încadrate în muncă în perioadele cu temperaturi extreme
Calendaristic, suntem în plină vară și temperaturile zilnice cresc tot mai mult. Datorită acestui fapt, atragem atenția asupra unui act normativ, și anume Ordonanța de Urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanele încadrate în muncă, care stipulează obligativitatea asigurării, de către angajator, a unor măsuri în perioadele cu temperaturi extreme. În sensul OUG nr. 99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depășesc +37 grade C sau corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalente cu acest nivel. Menținerea temperaturilor extreme pe o perioadă de cel puțin 2 zile consecutiv, obligă angajatorul la aplicarea prevederilor Ordonanței 99/2000. Administrația Națională de Meteorologie are obligația de a comunica zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură-umiditate atinge pragurile valorice menționate, precum și zonele pentru care se prognozează atingerea sau depășirea acestor praguri. În conformitate cu prevederile acestui act normativ, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților:
- Reducerea intensității și ritmului activităților fizice
- Asigurarea ventilației la locul de muncă
- Alternarea efortului dinamic cu cel static
- Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer
- Asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb
- Asigurarea echipamentului individual de protecție
- Asigurarea de dușuri
Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua măsurile dispuse de OUG nr. 99/2000, respectiv reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:
- Asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute
- Asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate
- Trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul, sancțiunile menționate la art. 10 din Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.
Inspector Şef
Ördög Lajos
INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA COVASNA