ECONOMIC 25 iulie 2017

Investiții uriașe în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2999 vizualizări

Peste 390 de milioane de lei ajung în comunele și orașele covăsnene prin PNDL

Noua linie de finanțare guvernamentală prin Programul Național de Dezvoltare Locală aduce în județul Covasna proiecte de 392 de milioane de lei. Deși statistica arată că la nivel național județul Covasna este codaș în atragerea de fonduri guvernamentale, reprezentații Consiliului Județean Covasna contrazic acest lucru și arată că raportat la numărul de locuitori, județul se află pe locul 18 la nivel național, nicidecum la coada clasamentului.

„Este un pas foarte important. Contrar celor apărute în presa centrală, că județele Covasna și Harghita au primit cele mai mici sume, pot să afirm, pentru că am făcut o statistică, dacă ne uităm la populație, atunci județul Covasna este pe locul 18. Trebuie să ne uităm proporțional, nu la suma finală”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

La nivelul județului Covasna au câștigat finanțare prin noul Program Național de Dezvoltare Locală 105 proiecte depuse de Consiliul Județean Covasna, toate cele cinci orașe și de 35 de comune.

Cinci comune nu au depus niciun proiect

Deși potrivit spuselor președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, majoritatea proiectelor depuse au primit finanțare, cinci comune au ales să nu depună nici măcar un proiect în vederea investițiilor cu fonduri guvernamentale. Acestea sunt Aita Mare, Bixad, Poian, Mereni și Catalina.

„Sunt comune care nu au avut nici până acum idei și nici acum. Nu este normal și nu e bine. Nu e bine pentru comunitatea locală. Consiliul Județean nu poate să facă în locul la fiecare. Nici nu e menirea noastră. Noi am ajutat. Acest program este pentru UAT-uri. (...) Pentru a  participa la acest concurs de proiecte trebuia completată o foaie, o anexă, un chestionar”, a spus, vizibil mâhnit, Tamás Sándor.

Cele mai mari sume la Barcani și Ozun

De cealaltă parte a baricadei, în rândul comunelor lăudate de conducerea CJ Covasna se găsesc Barcani și Ozun, care prin proiectele depuse au atras fonduri de 30 de milioane de lei. În top urmează Baraolt, Covasna, Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului.

Proiecte cu investiții totale de peste 10 milioane de lei au câștigat și comunele Dobârlău, Ghelința, Lemnia, Sita Buzăului, Turia și Zăbala.

În categoria „Așa da!” se află și Dobârlău și Sfântu Gheorghe care au câștigat cele mai multe proiecte, 12, respectiv 10.

„Urmează semnarea contractelor de finanțare. Cred că este un nou impuls pentru programul de modernizare a localităților județului Covasna pentru că în două tranșe am câștigat 437 de milioane de lei. Prima tranșă a fost cu două luni mai devreme, când am semnat un contract de finanțare cu doamna ministru Sevil Shhaideh pentru reabilitarea totală a drumului județean între Boroșneu Mare – Boroșneu Mic – Valea Mare – Întorsura Buzăului, în lungime de 22,5 kilometri și acum, de câteva zile, s-a dat publicității și a doua tranșă, PNDL 2, în valoare pentru județul nostru de 392 de milioane de lei. Eu cred că în ansamblu, acești 437 de milioane de lei reprezintă o sumă considerabilă, însă ar fi putut să fie și mai bine”, a mai declarat marți, președintele CJ Covasna, în cadrul întâlnirii lunare „Info Județean”.

Printre proiectele amintite de acesta se numără: „Demolare Pod Metalic existent şi construire pod nou peste pârâul Aita la Km 9+951 şi reamenajarea intersecţiei între DJ131 şi DJ 121A, devierea circulaţiei de pe DJ 131, cu pod provizoriu, localitatea Aita Mare, judeţul Covasna” (5,5 milioane de lei), „Construcția, reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii educaționale din orașul Baraolt, str. Kossuth Lajos nr. 172, județul Covasna” (13 milioane de lei), „Reabilitare, modernizare şi extindere grădiniţă sat Dobârlău, comuna Dobârlău, judeţul Covasna” (923.000 de lei), „Reabilitarea şi modernizarea clădirii şcolii din localitatea Bicfalău” (849.000 de lei), „Extinderea Clădirii Liceului Korosi Csoma Sandor din orașul Covasna” (1,2 milioane de lei), „Modernizare DJ 121A Leţ-Moacşa Km 22+550-Km28+460, DN 13E-DN11” (12,5 milioane de lei), „Reabilitarea şi consolidarea integrală a corpului A din complexul de clădiri al Liceului Teoretic Mikes Kelemen, municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna” (4 milioane de lei), „Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în oraşul Întorsura Buzăului, judeţul Covasna”, (11,7 milioane de lei).

Peste 200 de milioane de euro, fonduri până în 2020

Autoritățile județene prevăd că până în 2020 programul de modernizare a localităților din județul Covasna să atragă investiții de 200 de milioane de euro.

„Pe lângă Programul Operațional Regional (POR), de unde în primul rând orașele și județele pot să tragă bani europeni, sunt alte programe destinate dezvoltării locale sau regionale. (...) Considerăm că până în 2020 localitățile din mediul rural al județului o să atragă peste 200 de milioane de euro”, a spus Tamás Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.