ECONOMIC 10 februarie 2021

Inovatorii covăsneni din domeniul bioeconomiei își spun poveștile de succes

de Daniela Luca | 888 vizualizări

Evenimentul va avea loc vineri, în mediu online 

Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna (ASIMCOV), în parteneriat cu Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române, organizează vineri, 12 februarie, un eveniment online, în cadrul căruia inovatorii covăsneni din domeniul bioeconomiei își vor împărtăși propria experiență. „Bio-Innovators of Covasna” are ca scop popularizarea potențialului bioeconomic al județului, dar și identificarea unei persoane care va reprezenta acest sector în fața partenerilor europeni, spun reprezentanții ASIMCOV. 

„Noi avem dezvoltate clustere în diferite domenii, a lemnului, a energiei regenerabile, agrofood, mă refer la agricultură, respectiv la domenii alimentare, balneologie și industria de textile. Bioeconomia este atunci când din deșeuri degradabile, cu tehnologie inovativă, se obține un nou produs ecologic, durabil. Se pot obține aceste produse și din materie primă naturală. Încercăm să identificăm aceste produse și avem foarte multe în județul Covasna, plus să ne obișnuim cu această noțiune de bioeconomie. Noi am identificat 12 persoane, majoritatea din județ și una din județul Neamț, a căror produse sau servicii s-ar încadra în această temă. (...) Aceste idei se vor prezenta în trei, patru minute și vom selecta ulterior persoana care va reprezenta acest sector sau această concepție în fața partenerilor europeni”, ne-a spus directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din Județul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos. 

Evenimentul va avea loc vineri, de la 12:30, pe platforma Zoom, dar și live pe Facebook, cu invitație din partea organizatorilor. 

Vajda Lajos a precizat că în județul Covasna sunt tot mai multe persoane ale căror afaceri sunt bazate pe conceptul de bioeconomie. 

„Vom vorbi despre apa de la Vâlcele, de exemplu, despre apa de Malnaș Băi, vom vorbi despre modul de viață, alimentația combinată cu mișcarea, cu mentalul. Mai avem ca și subiect sisteme de biomasă, deșeuri de lemn din care se obține biomasă și energie”, a mai spus Vajda Lajos.

Județul Covasna a fost inclus, alături de alte patru regiuni europene, ca zonă-pilot în proiectul BE-Rural, derulat în cadrul programului de cercetare și inovare „Orizont 2020” finanțat de Uniunea Europeană, proiect ce își propune să cerceteze potențialul bioeconomic al acestora și să sprijine dezvoltarea strategiilor locale, dar și a unor modele de afaceri în acest domeniu.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.