ECONOMIC 25 octombrie 2017

Firmă din Germania, interesată de Parcul Industrial de la Câmpu Frumos

de Iulia Drăghici - Taraș | 1148 vizualizări

Trei companii se vor muta în acest an în Parcul de lângă Sfântu Gheorghe

O companie din industria de automobile, o întreprindere care produce bere artizanală și o firmă de fabricare decoruri pentru teatru sunt așteptate să se mute în acest an în Parcul Industrial de la Câmpu Frumos.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sfântu Gheorghe, cele mai interesate de locația aflată în proprietatea Consiliului Local Sfântu Gheorghe sunt în mare parte întreprinderi locale, însă și o firmă cu acționari din Germania a solicitat informații suplimentare despre locație.

„Scopul parcului industrial este să sprijine întreprinderile să înființeze locuri de muncă, astfel încât să facă mai atractivă regiunea noastră pentru investitori”, arată comunicatul Primăriei, care notează și că „din perspectiva locuitorilor, parcul devine o locație importantă în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe și va fi cu adevărat interesantă datorită creării locurilor de muncă”.

Autoritățile au început acțiunile pentru triplarea suprafeței deținute de Parc

„Parcul industrial de la Câmpu Frumos, care sprijină întreprinzătorii, avea până acum la dispoziție 10,7 hectare de teren cu statut de parc industrial, suprafaţă care în curând se va mări la 33 de hectare datorită faptului că și restul de 22 de hectare au ajuns în administrarea societății Sepsi Ipar SRL, cea care asigură funcționarea parcului industrial. Astfel, administratorul Sepsi Ipar SRL, Zsombori László, va solicita de la Ministerul Afacerilor Interne și de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene includerea acestora în statutul de parc industrial”, mai transmit autoritățile.

Avantajele și obligațiile celor care se vor muta în parc

Regulamentul Parcului arată că cei care se vor muta în parc „vor fi scutiți de la plata impozitului pe teren și pe bunuri imobile, care este un ajutor uriaș pentru începerea şi funcționarea respectivei întreprinderi, și, de asemenea, în atragerea noilor firme”.

În ceea ce privește obligațiile pe care trebuie să le respecte firma care va funcționa în Parcul Industrial, regulamentul solicită ca întreprinderea „să fie funcțională, solvabilă și în regulă din punct de vedere juridic, să nu se afle în procedură de faliment sau de lichidare, să dispună de resursele financiare necesare investiției, să creeze locuri de muncă prin investiția sa, respectiv să închirieze cel puțin un teren de o mie de metri pătrați pe an la un preț de 1,5 euro + TVA / mp. Această sumă se poate modifica în funcție de valoarea investiției, de numărul locurilor de muncă nou create, respectiv în funcție de mărimea salariului mediu asigurat de către întreprindere raportat la salariul mediu național”.

În clădirea principală a Parcului industrial, investitorii pot solicita și spații pentru birouri, caz în care chiria se va licita pornind de la 3 euro + TVA / mp. În clădirea centrală a parcului se află 24 de birouri, care au o suprafață de bază între 18 şi 42 de metri pătrați.

„Deși procesul care a dus la funcționarea Parcului industrial din Câmpu Frumos, aflat în proprietatea Consiliului Local Sfântu Gheorghe, a fost unul lung și birocratic din cauza reglementărilor contradictorii, Zsombori László crede că prin regulamentul finalizat recent au încercat să răspundă la toate întrebările întreprinzătorilor și să modifice impedimentele întâlnite, astfel ca în cele ce urmează întreprinderile să ajungă mai repede la licitație şi implicit în Parc.

Administratorul are speranța că firmele care vor începe, sau își vor continua activitatea în Parcul industrial, vor recunoaște că este o investiție de lungă durată, dar o investiție care se va compensa. După mutarea primilor chiriași, va fi mai clară și în practică metoda prin care se poate micșora durata procedurilor administrative îndelungate pentru firmele care ajung din sectorul privat în sectorul public”, mai transmit reprezentanții Parcului, prin intermediul Primăriei.

Parcul a costat 24,6 milioane de lei și a fost  construit printr-un proiect co-finanțat prin Programul Operaţional Regional și Primăria Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.