ECONOMIC 17 iulie 2024

Fermierii din județul Covasna, feriți, deocamdată, de efectele valului de căldură

de Daniela Luca | 414 vizualizări

Temperaturile record înregistrate în ultima perioadă afectează grav agricultura în multe regiuni din țară, însă în județul Covasna, culturile nu sunt deocamdată în pericol, potrivit directorului executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Covasna, Kozma Béla. Inginerul zootehnist atrage, însă, atenția asupra importanței gestionării resurselor de apă, pentru că debitele râurilor și pâraielor din județ sunt în scădere.

Șeful Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Covasna, Kozma Béla, spune că în țară sunt aproximativ 20 de județe care se confruntă cu seceta, dar Covasna nu se numără printre ele. Totuși, el a avertizat că un nou val de căldură ar putea complica situația, în special pentru cartofi, care sunt foarte afectați de temperaturile ridicate.

„Deocamdată la noi în județ nu este secetă. E foarte cald, e arșiță, suferă și culturile agricole, dar să sperăm că nu ține prea mult valul ăsta. Se anunță că în două-trei zile se schimbă vremea, dar deocamdată nu avem probleme foarte mari. Culturile nu sunt în pericol, dar dacă mai vine un val de căldură, o să fie greu. Mai ales cartoful suferă foarte mult. Dacă vor fi precipitații mai abundente zilele viitoare, o să fie bine. Avem vreo 20 de județe unde este secetă. Se fac evaluări pentru culturile afectate”, ne-a explicat directorul DAJ.

Planificarea agriculturii trebuie să înceapă cu găsirea sursei de apă

Inginerul zootehnist a afirmat că planificarea agriculturii trebuie să înceapă cu asigurarea accesului la apă. El spune că apele de suprafață nu mai sunt suficiente pentru irigarea culturilor, deoarece debitul râurilor și pâraielor a scăzut semnificativ.

„Planificarea agriculturii de acum încolo va începe cu apa. Mai întâi te gândești dacă ai apă, apoi vezi ce cultură poți să pui. Nu îți poți permite să mai înființezi o cultură pe care nu poți să o duci până la capăt. Apa o să fie factorul cel mai important. Au fost proiecte pe AFIR pentru înființarea sistemelor de irigații și probabil vor fi și în continuare, dar prima dată trebuie să vedem sursele de apă, pentru că nu stăm bine la acest capitol. Din apele de suprafață nu prea se pot iriga culturile. Debitul râurilor și a pâraielor a scăzut foarte mult. Și la Sfântu Gheorghe se pot vedea bolovanii pe fundul apei. Asta o să fie o problemă foarte mare. Am tot discutat și cu fermierii că trebuie identificate la nivel județean surse subterane. Trebuie să ne gândim și la captarea apelor pluviale. Nu prea avem foarte multe soluții la îndemână. Avem doar lacul de la Pădureni și mai au fermierii gropi săpate. Deocamdată noi nu avem soluții viabile nici la nivel județean, dar nici la nivel național. Ne tot gândim ce ar trebui să facem, dar încă nu sunt proiecte care să se concretizeze”, ne-a mai spus Kozma Béla.

Operatorul regional Gospodăria Comunală a anunţat luni că este nevoit să ia măsuri speciale pentru a putea asigura alimentarea cu apă potabilă a mai multor localităţi din judeţ, unde sunt probleme din cauza secetei.

Conducerea companiei a menţionat că în ultimele zile s-a înregistrat o creştere considerabilă a consumului de apă deoarece foarte multe persoane folosesc apa potabilă din reţeaua publică pentru irigarea terenurilor agricole.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit până miercuri inclusiv atenţionările Cod roşu şi Cod portocaliu de caniculă, valabile în toată ţara. 

Totuși, marți, în unele zone (de exemplu Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului) au fost coduri galbene de ploi. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.