ECONOMIC 11 august 2020

Facilități fiscale pentru firmele din Sfântu Gheorghe afectate de pandemie

de Daniela Luca | 1274 vizualizări

Proiectul de hotărâre prevede trei măsuri menite să acorde un sprijin financiar indirect

Un proiect de hotărâre care prevede acordarea unor facilități fiscale și anularea unei părți din obligațiile fiscale restante la data de 31 martie 2020, datorate de persoane juridice, va fi supus marți aprobării Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Măsura are scopul de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii din oraș pentru a trece cu bine peste această perioadă dificilă din punct de vedere economic, spun autoritățile locale. 

Proiectul de hotărâre „privind acordarea unor facilități la plata impozitului și taxei pe clădire datorate de persoane juridice și la anularea unor accesorii la obligațiile fiscale restante la data de 31 martie 2020, datorate de persoane juridice” a fost avizat de consiliul consultativ al oamenilor de afaceri din Sfântu Gheorghe, înființat în urmă cu câteva luni, a precizat primarul municipiului, Antal Árpád.

„Vreau să subliniez faptul că nu putem și nu vrem să substituim acele obligații care sunt ale Guvernului și ale Statului, ci dorim să venim în completarea acelor măsuri care au fost adoptate la nivel guvernamental”, a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád.

Așadar, prima măsură fiscală se referă la reducerea impozitului pe clădiri pentru perioada în care s-a instituit starea de urgență, cu o cotă de 50%, pentru acele întreprinderi mici și mijlocii care pot demonstra că această pandemie a avut un efect negativ asupra afacerii lor. 

Cea de-a doua măsură are în vedere scutirea de plata taxei lunare pe clădiri datorată de către persoane juridice care au calitate de concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare sau de folosință a unor clădiri unde proprietar este Statul Român sau Municipiul Sfântu Gheorghe. IMM-urile pot beneficia de această scutire dacă utilizatorii clădirii au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică pe parcursul stării de urgență, se arată în proiectul de hotărâre. 

Măsura cu numărul trei prevede că societățile comerciale sau persoanele juridice care își plătesc toată datoria acumulate la autoritățile locale, pot primit o scutire în valoare de 50% pe suma care reprezintă majorări de întârziere, adică tot ce înseamnă penalități. 

„Am ținut foarte mult să nu dăm un mesaj prin care îi ajutăm pe rău-platnici, să nu dăm un mesaj prin care încurajăm firmele să nu plătească la timp datoriile către primărie. În continuare, dacă o societate comercială plătește la timp chiar având o linie de credit la o bancă, dobânda acelei linii de credit este mai mică decât penalitățile pe care trebuie să le achite către primărie chiar și în condițiile în care 50% dintre aceste penalități se șterg”, a mai precizat Antal Árpád. 

Marți, 11 august, proiectul de hotărâre care prevede acordarea acestor facilități fiscale va fi supus votului Consiliului Local.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.