ECONOMIC 26 august 2021

Economia județului Covasna a înregistrat creșteri în 2020, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1043 vizualizări

Cum arată datele dintr-un raport publicat de Camera de Comerț și Industrie Covasna 

O analiză a Camerei de Comerț și Industrie a județului Covasna, care a prelucrat rezultatele economice pentru anul 2020 ale firmelor înregistrate în județul Covasna și le-a comparat cu cele din 2019, arată că întreprinderile înregistrate aici au avut creșteri atât la cifra de afaceri, cât și la profitul brut, cu 1,69%, respectiv aproape 9% față de anul precedent, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie. O scădere, de 5,34%, se înregistrează, totuși, la numărul de salariați. 

În ceea ce privește scăderea observată la numărul de salariați, tendința nu este, potrivit CCI, o urmare a măsurilor antipandemie. 

Față de anul 2019, se înregistrează o scădere de 5,34%, dar această tendință a fost deja observată cu un an înainte, întrucât în 2019 s-a înregistrat o scădere de 3,06% față de 2018. Este foarte probabil ca acești lucrători să se fi mutat pentru a lucra în sectorul public sau să fi găsit locuri de muncă în companii multinaționale care nu au sediul în județ, dar au puncte de lucru aici”, explică autorii analizei. 

Profit de până la 100 de ori mai mare decât în 2019

Pe domenii de activitate, cea mai mare creștere se înregistrează la Cercetare-dezvoltare și high-tech, unde cifra de afaceri a avut o creștere de 17,11%, iar profitul de 21,75%. Creșteri importante se pot vedea și la Construcții, unde cifra de afaceri a fost cu 15,02% mai mare față de 2019 și profitul cu 22,74%.

La polul opus se află turismul, care a avut cel mai mult de suferit. 

„După cum arată cifrele, a existat o schimbare negativă semnificativă în turism, cu o scădere de 30% a cifrei de afaceri și o scădere de 50% a profitului brut.

Este interesant faptul că, deși cifra de afaceri din servicii a scăzut cu 5%, profitul brut a crescut cu 15%, ceea ce înseamnă, în opinia noastră, că în timpul epidemiei s-au vândut mai puține servicii, dar profitul din serviciile vândute a fost mult mai mare. De exemplu, pentru PRO-VITAM SRL, o companie care în timpul pandemiei prestează (și) servicii de testare PCR, cifra de afaceri a crescut de 4 ori față de 2019 (de la 3.339.664 lei la 12.879.471 lei), iar profitul brut a crescut de la 43.200 lei în 2019 la 4.107.363 lei în 2020, adică un profit de aproape 100 de ori mai mare în 2020 decât în 2019. 

Pe baza cifrelor, situația epidemică din 2020 a adus schimbări pozitive în sectorul construcțiilor și în cel al cercetării și dezvoltării și high-tech, unde atât cifra de afaceri, cât și profiturile au crescut semnificativ, iar profitabilitatea agriculturii a crescut peste medie”, mai arată raportul Camerei de Comerț. 

Analiza, scrie pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie într-un articol publicat în această săptămână, se bazează pe datele de bilanț pe anul 2020 ale companiilor înregistrate în județul Covasna, dar nu include persoanele fizice autorizate, adică PFA, II, AF. 

Scopul acesteia este de a observa impactul măsurilor anti-COVID asupra economiei din județ. 

Așteptam cu curiozitate rezultatele finale, deoarece un mare semn de întrebare pentru noi era impactul asupra economiei al situației epidemice și al măsurilor luate pentru a o preveni (închideri, restricții)”, a declarat, conform aceluiași articol, președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András-György. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.