ECONOMIC 23 iunie 2022

Doar patru fermieri covăsneni înscriși pentru programul „Tomata”

de David Leonard Bularca | 768 vizualizări

Numai patru fermieri din județul Covasna s-au înscris în programul „Tomata”, derulat la nivel național, iar în programul „Usturoiul” nu sunt persoane înscrise, ne-a informat, miercuri, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Covasna, Kozma Béla. 

„La programul Tomata avem patru fermieri care s-au înscris, dar nu știu dacă intră și la producție, pentru că nu sunt gata roșiile. La programul Usturoiul nici un beneficiar. E scădere față de anul trecut”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Kozma Béla.

În cadrul acestui program, fermierii pot primi un sprijin financiar de „3.000 euro/cultură în ciclul I/1.000 mp/beneficiar”, conform Hotărârii de Guvern 148 din 2022, iar pentru ciclul al doilea sprijinul financiar este de 1.000 de euro. 

Cât despre temperaturile foarte ridicate din această perioadă, directorul executiv al DAJ Covasna spune că deocamdată nu au creat probleme, însă ploile ar fi totuși binevenite. 

„Este secetă hidrologică severă, conform datelor de la Institutul Național de Hidrologie, primim zilnic, ne consultăm. Deocamdată, încă e bine, nu afectează agricultura. Încă nu sunt probleme, așteptăm să vină ploi. O să avem probleme dacă nu o să fie apă, însă până acum fermierii care au sisteme de irigații puse la punct se descurcă”, a mai spus Kozma Béla.

Termenul de valorificare a producției de tomate a fost prelungit până la 1 iulie, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în primăvară, anunța, pe 8 iunie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu. 

Sursa foto: madr.ro 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.