ECONOMIC 26 martie 2019

Deputatul Márton Árpád critică solicitarea covăsnenilor privind OUG 114/2018

de Iulia Drăghici - Taraș | 909 vizualizări

Ideea pare bună, însă are două mari probleme, spune acesta

Solicitarea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna și a Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) către Guvern de a modifica Ordonanța de Urgență 114/2018, prin adoptarea de măsuri care să avantajeze tot sectorul IMM, nu doar constructorii, a ajuns și la deputatul UDMR de Covasna Márton Árpád. Potrivit acestuia, deși ideea ar putea fi bună, prezentarea solicitării are carențe.

Parlamentarul a punctat joia trecută, la o conferință de presă, că nu poate face amendament la OUG 114/2018 pentru că scrisoarea transmisă de reprezentanții CCI și ASIMCOV  este incompletă, în sensul că nu are o formulare clară, o solicitare concretă, dar și pentru că nu are alăturat un studiu de impact bugetar. 

„Teoria cu nediscriminarea din acea scrisoare parte corectă, dar nu este concretizat ce se dorește mai exact. Una din hibele mari ale acelei Ordonanțe 114 în acest domeniu este, de exemplu, faptul că reglementează un salariu minim, dar nu are niciun articol care să îmi spună ce se întâmplă cu urmările acestui salariu minim. (...) Tot așa, Ordonanța are niște prevederi privind reducerea unor taxe în domeniul construcțiilor. Solicitarea (n.red. CCI și ASIMCOV) este ca aceste înlesniri să fie acordate tuturor întreprinzătorilor mici și mijlocii. (...) Ar trebui făcut un studiu, ca vă spun sincer, eu nu știu ce impact bugetar ar putea avea. S-ar putea să fie infim și atunci trebuie să susținem această idee, s-ar putea să fie major. Eu nu știu. Deci fără o formulare clară și concretă a textului care se dorește a se modifica, articol, aliniat, textul pe care îl dorim și fără un studiu, niște date statistice, câți sunt, cât ar reprezenta, eu cel puțin nu pot face un astfel de amendament. Deci ideea este bună, pare a fi justificată, dar lipsesc elementele definitorii pentru a depune un amendament”, a spus deputatul Márton Árpád.

În același timp, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Edler András-György spune că propunerea amendamentelor în urma solicitărilor de modificare venite de la societatea civilă ar trebui să fie tocmai misiunea parlamentarului.

„Fiecare dintre noi avem niște sarcini. Sarcina mea este să dau mai departe doleanțele mediului de afaceri. Sarcina unui parlamentar este să vină cu inițiative legislative pe baza acestor sesizări. Există un aparat tehnic întreg acolo la Parlament care face aceste proiecte legislative. Nu ar trebui domnul Márton Árpád să spună așa ceva pentru că el știe foarte bine cum trebuie făcute lucrurile. În plus, dacă ar avea niște întrebări, am putea să ne consultăm, nu e nicio problemă. În mod normal nu eu ar trebui să știu aceste aspecte. Pentru că altfel nu am mai avea nevoie de Parlament. Camera de Comerț ar rezolva tot”, ne-a declarat Edler András-György. 

Strângerea de semnături pentru petiție continuă

Solicitarea CCI și ASIMCOV, prezentată la finalul lunii februarie,  de a modifica Ordonanța de Urgență 114/2018 astfel încât să aducă aceleași beneficii tuturor întreprinderilor mici și mijlocii, nu doar constructorilor a fost însoțită de o petiție. Aceasta este adresată tuturor antreprenorilor care susțin inițiativa. Între timp, scrisoarea a fost trimisă la Guvern și la parlamentarii care reprezintă județul Covasna, însă strângerea de semnături, adresată antreprenorilor care vor schimbarea legislației, continuă, spune președintele CCI, Edler András-György.

„Am vorbit și la Ministerul de Finanțe. Acolo am avut o ocazie și am ridicat problema”, a mai spus acesta.

Formularele pentru susținerea scrisorii se găsesc la ASIMCOV și CCI Covasna.

„Ne gândim să facem și un formular online, dar acum ne gândim cum să facem ca să verificăm dacă toți ce care semnează astfel chiar sunt antreprenori”, ne-a mai spus președintele CCI. 

Petiția susține și că Ordonanța în discuție „aduce stabilitate în viața firmelor din domeniul construcțiilor, având în vedere că permit o retribuire competitivă și astfel stopează migrația forței de muncă spre statele din Vestul Europei”. În același timp, aceasta dorește să atragă atenția că „lipsa forței de muncă a devenit, în ultimii ani, problema cea mai importantă a tuturor firmelor din România. Cele mai expuse sunt IMM-urile, care din lipsa forței de muncă sunt nevoite să reducă volumul activității lor sau chiar să închidă afacerea. Sectorul IMM reprezintă baza oricărei economii sănătoase și tocmai de aceea trebuie protejat!”.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.