ECONOMIC 12 iulie 2022

De Ziua Inspecției Muncii, fără controale la angajatori

de Diana Pantelimon | 1193 vizualizări

Ziua Inspecției Muncii, 11 iulie, a fost instituită prin Legea nr. 337 din 2018 privind Statutul Inspectorului de Muncă, potrivit unui comunicat de presă. ITM Covasna a informat luni că, în această zi, inspectorii de muncă nu au efectuat niciun fel de control. S-au putut duce la firme doar pentru activități de informare.

„Inspectorii de muncă ce activează în cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM) nu desfășoară niciun control la angajatori în ziua de 11 iulie a fiecărui an, prevederea fiind cuprinsă în actul normativ aplicabil de la finele anului 2018. Practic, acea zi este Ziua Inspecției Muncii, iar personalul de control poate să se ducă la firme doar pentru activități de informare“, au transmis reprezentanții ITM Covasna în comunicat.

De Ziua Inspecției Muncii, conducerea instituției, filiala Covasna, a transmis tuturor angajaților din sistem un călduros „La mulți ani“.

Menirea Inspectoratului Teritorial de Muncă este de „organ de control; astfel, Inspecţia Muncii intervine într-o formă sau alta în aprecierea şi în sancţionarea încălcării prevederilor legislaţiei specifice. Tipul de activitate desfăşurată de inspectorii de muncă presupune anumite forme de acţiune concrete rezultate din calitatea de reprezentant al autorităţii de control şi investit cu competenţe şi atribuţii pentru desfăşurarea acesteia. Empatia, abilitatea de a asculta activ sau obiectivitatea sunt calităţi care îl ajută pe inspector în desfăşurarea funcţiei sale în cadrul dinamicii complexe a relaţiilor de muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna are ca principal obiectiv menţinerea şi creşterea nivelului înalt de încredere în rândul angajatorilor şi angajaţilor, răspunderea şi receptivitatea la sesizările angajaţilor, acestea fiind soluţionate cu celeritate“, a subliniat ITM Covasna.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna este o unitate cu personalitate juridică aflată în subordinea Inspecţiei Muncii Bucureşti, organ al administraţiei publice centrale aflat la rândul său în subordinea Ministerului Muncii, prin care se exercită atribuții de autoritate de stat, în domeniul muncii, relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă la nivelul județului Covasna, potrivit itmcovasna.ro.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.