CCI Covasna: Revizuirea legislației fiscale afectează puternic ONG-urile
Noile prevederi îngreunează mecanismele actuale de sponsorizare pentru sectorul non-profit
Ordonanța de Urgență 115/2023, adoptată recent de Guvernul Ciolacu, afectează direct organizațiile non-guvernamentale prin schimbarea condițiilor de finanțare. Este vorba despre modificări la microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit, care nu mai pot efectua sponsorizări. Nici PFA nu vor mai putea redirecționa 3,5%, explică vicepreședintele CCI Covasna, consultantul fiscal și expertul contabil, Debreczeni László.
Într-o conferință de presă, Debreczeni László a subliniat că începând cu anul 2024, microîntreprinderile nu vor mai beneficia de facilitățile fiscale asociate sponsorizărilor, care permiteau reducerea cu 20% a impozitului datorat. Acestea pot în continuare să efectueze sponsorizări, însă fără nicio facilitate fiscală.
Practic, sumele fiscale provenind din sponsorizări nu se vor mai scădea din impozitul pe profit datorat după data de 1 ianuarie 2024.
„O modificare importantă este că ONG-urile au fost lovite destul de puternic. Microîntreprinderile au pierdut total dreptul de a sponsoriza din impozit. Și la 3,5% iarăși s-a intervenit. Până acum 3,5% putea fi redirecționat de către toți, adică de PFA-uri, de cei care au realizat venituri din chirii, din investiții. Acum au rămas doar salariații. E foarte important pentru microîntreprinderi să aibă grijă. Redirecționarea trebuie făcută până pe 31 decembrie 2023. Acum au ultima șansă”, a explicat expertul contabil.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, subliniază că modificările legislative recente nu afectează doar întreprinderile mici și mijlocii, ci au un impact semnificativ și asupra ONG-urilor. Pentru majoritatea acestor organizații, sponsorizările reprezintă sursa principală de finanțare.
„Există o tendință de a face viața ONG-urilor mai grea”
Președintele Asociației Izsák Művek din Sfântu Gheorghe, Izsák Arnold-Róbert, spune că aceste reguli vor face dificilă obținerea de susținere și vor afecta capacitatea organizațiilor de a convinge firmele să le ofere sprijin financiar.
„Consider că și până acum era greu să găsim sponsori, iar aceste măsuri parcă sunt făcute împotriva asociațiilor și fundațiilor. Cu siguranță ne va fi greu, pentru că pierdem un argument foarte bun folosit atunci când încercăm să convingem firmele să ne sponsorizeze. Organizațiile mici nu au resurse să adune acele declarații 230. Trebuie să ai timp și voluntari ca să strângi de la persoane fizice cei 3,5%. Mai ales că organizațiile mari, sau bisericile, școlile, «vânează» foarte ușor aceste declarații, astfel cei mici trebuie să concureze cu organizațiile care au deja o tradiție, sau care ajung la un număr mare de persoane. Deci, nu sunt de acord cu aceste măsuri, dar se pare că oricum există o tendință de a face viața ONG-urilor mai grea”, ne-a spus Izsák Arnold-Róbert.
Așadar, punctul 44 din OUG 115/2023 prevede că „impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului 2023 se redirecționează potrivit prevederilor în vigoare până La data de 31 decembrie 2023”.
Sectorul non-profit a inițiat, în luna august, o petiție online numită „Fără OUG anti-ONG”, care până în prezent a adunat peste 25.000 de de semnatari. Aceasta reclamă prevederile din ordonanță de urgență prin care să restricționeze accesul acestor ONG-uri la fondurile provenite din sponsorizările corporate.