CCI Covasna: Firmele mai pot încă solicita ajutorul de minimis oferit de CL Sfântu Gheorghe
Firmele din Sfântu Gheorghe mai au la dispoziţie o lună pentru a solicita ajutorul de minimis oferit de Consiliul Local municipal, prin rambursarea unei părţi din impozitul pe clădiri.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, a declarat pentru AGERPRES că suma de 500.000 de lei, alocată pentru anul în curs din bugetul local pentru acest program, va fi cu siguranţă depăşită, deoarece multe firme şi-au reevaluat clădirile, iar impozitul a crescut în mod automat.
„Programul de minimis funcţionează bine, după părerea mea. Dar, ce am observat, sumele au început să devină mai mari, deoarece a crescut valoarea impozabilă a clădirilor. Deci, este o nouă metodologie, sunt chestiuni mai restrictive, nu mai poate face evaluare oricine, se face de evaluator ANEVAR şi valoarea de impozitare a clădirilor a crescut (...) Suma alocată de Consiliul local prin programul de minimis este de 500.000 de lei, dar deja, după cum văd, va fi depăşită. A fost o firmă (...) care a luat ajutor de minimis de 55.000 de lei, altele de 36.000 de lei, de 70.000 şi chiar de 167.000 de lei (...) Deci, cei care deţin spaţii mai mari şi şi-au reevaluat imobilele iau sume mari (...) Încă se mai pot depune cereri pentru ajutorul de minimis (...) şi chiar dacă bugetul iniţial se epuizează nu e problemă, pentru că, aşa cum a spus şi domnul primar în urmă cu patru ani când am pornit acest program, suma se suplimentează cu cât este nevoie şi nu va exista firmă care să depună cerere şi să nu primească“, a declarat Edler Andras.
Ajutorul de minimis a fost instituit în anul 2013 pentru compensarea majorării cu 50% a impozitelor pentru IMM-uri.
Ajutorul vizează rambursarea unei părţi din impozitul pe clădiri IMM-urilor care îşi au sediul în municipiul Sfântu Gheorghe şi se acordă pe baza unor proiecte depuse de solicitanţi pentru acoperirea anumitor cheltuieli, cum ar fi, spre exemplu, dobânzile aferente creditelor sau contractelor de leasing, cheltuielile pentru reabilitarea clădirilor, amenajarea spaţiilor verzi, reabilitare termică, participarea la târguri şi expoziţii, achiziţionarea de materiale promoţionale, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente IT, realizarea de site-uri web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii, introducere de sisteme moderne de plăţi, crearea de spaţii pentru mame şi copii, reabilitare de parcări şi drumuri de acces etc.
Cererile pentru ajutorul de minimis se depun la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, parteneră în acest program, până pe data de 20 octombrie a.c.