ECONOMIC 21 decembrie 2023

CCI Covasna, despre noile măsuri fiscale: „Guvernul tocmai a început să sape groapa pentru mediul de afaceri”

de Daniela Luca | 2077 vizualizări

Recent, au fost publicate în Monitorul Oficial noile măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și care cuprind sute de ajustări. Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, spune că, în acest context, județul Covasna se confruntă cu o schimbare radicală în peisajul afacerilor, mai ales pentru că 90% din societățile din județ sunt microîntreprinderi. Conform acestuia, noile reglementări afectează nu doar aceste entități, ci și societatea civilă, iar cu fiecare nouă reglementare, apare o presiune suplimentară asupra mediului de afaceri, care generează și mai multă nesiguranță și frustrare.

Cum pot supraviețui și prospera afacerile într-un mediu economic în continuă schimbare, caracterizat de reguli fiscale fluctuante și interpretabile? Este o întrebare la care nici experții economici nu au un răspuns. O nouă lovitură a fost dată vinerea trecută, când a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, care aduce modificări Legii 227/2015 privind Codul fiscal, dar și Legii 296/2023 care instituie impozitul minim pe cifra de afaceri.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, a spus, în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 20 decembrie, că noile schimbări sunt un atac brutal împotriva mediului de afaceri.

„Guvernul tocmai a început să sape groapa pentru mediul de afaceri, pentru un viitor economic sănătos al acestei țări care nu va mai exista dacă vom continua așa. (...)  Ce se urmărește, după părerea mea, prin aceste modificări? În primul rând, Guvernul are nevoie de bani pentru a da de mâncare acelui aparat bugetar supradimensionat și fără nicio eficiență, iar, pe de altă parte, trebuie cumva să își finanțeze promisiunile electorale. (...) Am ieșit de mult din politică. Mă ocup de politică economică, dar acum ca președinte de Cameră de Comerț spun ca măcar noi, cei care suntem antreprenori, să ne uităm bine cui dăm votul anul viitor, pentru că eu cred că merităm și noi condiții mai bune, o predictibilitate mai mare și nu măsuri heirupiste prin care se scoate și ultimul rând de piele de pe noi”, a declarat Edler András-György.

El a precizat că aceste modificări radicale aduc un grad semnificativ de incertitudine, cu implicații financiare majore pentru antreprenori, care se confruntă acum cu provocarea de a se adapta rapid la un cadru fiscal imprevizibil.

„Aceste prevederi conțin niște lucruri foarte interpretabile, mai ales în domeniul microîntreprinderilor, unde dacă nu se aduc niște precizări cât mai curând, atunci antreprenorii vor avea de plătit pentru că nu s-au conformat unor prevederi pe care nu le pot interpreta. (...) Mă refer la acel plafon maxim de cifră ce afaceri de 500 de mii de euro pentru microîntreprinderi care până acum s-a stabilit la nivel de firmă, iar de acum încolo se va stabili la nivel de firme legate. (...) Sunt probleme de interpretare în toate modificările care au apărut în ultima perioadă”, a mai adăugat președintele CCI Covasna.

Debreczeni László: „Ceea ce s-a făcut aici este o totală lipsă de respect față de antreprenori”

Se observă o totală lipsă de respect față de antreprenori, iar modificările fiscale, care cuprind sute de ajustări, sunt inechitabile și dificil de gestionat, a spus, în cadrul aceleiași conferințe, vicepreședintele CCI Covasna, consultantul fiscal și expertul contabil, Debreczeni László. Conform acestuia, ambiguitatea regulilor, în special în ceea ce privește noțiunea de „firme legate”, aduce un grad înalt de incertitudine în mediul de afaceri.

„Sunt foarte multe modificări la impozitul de profit, la impozit micro, la impozit pe venit, contribuții, TVA, facturarea electronică și așa mai departe. Guvernul vrea să desființeze posibilele situații de fragmentare a afacerilor cu două noi reguli. Prima spune că în familie pot să dețin o singură microîntreprindere. Deținere înseamnă peste 25%. Problema care se pune este ce înseamnă familie? Legiuitorul spune că familia înseamnă persoanele afiliate care sunt definite soț, soție și rude până la gradul al treilea. Au lăsat totuși o portiță prin care spun că modul de aplicare a definiției familiei se va reglementa în termen de 60 de zile de la apariția OUG-ului. E posibil că pe 15 februarie ne vom trezi cu o reglementare care să definească ce înseamnă aceste dețineri indirecte. Problema este că situația se analizează la 31 decembrie 2023. Adică eu voi ști în februarie, dar deja nu voi mai avea ce să fac. Acum s-ar mai putea face modificări ca să respect legea, dar nu știu cum. Asta e cea mai mare problemă. Noi putem să le propunem antreprenorilor să aibă în vedere cea mai drastică posibilitate, în sensul în care familia înseamnă toate rudele până la gradul al treilea. Și a doua modificare importantă este că o microîntreprindere trebuie să respecte limita de profit de 500 de mii de euro anual, iar de la 1 ianuarie se vor lua în calcul și veniturile societăților legate, iar acest lucru este foarte subiectiv. (...) Ceea ce s-a făcut aici este o totală lipsă de respect față de antreprenori. Mă abțin de obicei de la aceste subiectivisme și încerc să fiu doar consultant fiscal, dar e mult prea de tot”, a explicat Debreczeni László.

El a adăugat că adaptarea la noile reguli impuse de Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 nu este doar o provocare, ci și o investiție semnificativă de timp și bani din partea antreprenorilor.

Printre singurele schimbări pozitive ale noilor reglementări se numără faptul că, în urma observațiilor Camerei de Comerț, se majorează plafonul pentru plăți din avansuri spre decontare, de la 1.000 lei la 5.000 lei, a mai adăugat președintele CCI.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.