ASIMCOV: Creșterea salariului minim ar trebui ajutată de impozit diferențiat
Statul român ar trebui să vină și cu facilități pentru sectorul economic privat, nu doar cu responsabilități și obligații, mai ales în ceea ce privește creșterile sistematice ale salariului minim pe economie, susțin reprezentanții Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna (ASIMCOV) și Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna.
„Este o fiscalitate foarte mare în România. Ar trebui să fie redusă ca să putem să fim competitivi din punct de vedere economic. Acea creștere economică despre care vorbește Guvernul nu e chiar reală, și sunt multe analize care demonstrează acest lucru. Din acest punct de vedere, zicem noi că am putea să mergem pe o creștere reală, dacă am aplica aceste reduceri de fiscalitate, în general.
Cerem și s-ar putea să fie iar o inițiativă ca acele salarii minime pe care Guvernul le acordă și nu din grija angajaților, ci din grija proprie de a asigura veniturile, să fie diferențiate. Deci dacă se impune un salariu minim, atunci acesta să fie ajutat și cu o impozitare diferențiată. Dacă acorzi salariul minim, să fie facilitat prin anumite reduceri de fiscalitate”, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele ASIMCOV, Bagoly Miklós.
Punctul acesta de vedere a fost susținut și de președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András György, care a subliniat că într-un stat care nu-și urmărește doar interesul propriu, ci și pe cel al întreprinzătorului care, în definitiv este cel care îl susține, atunci ar exista astfel de facilități.
„În ultima perioadă ne lovim foarte des de măriri de salariu minim, care, bineînțeles, se decretează mai ales datorită faptului că reprezintă o sursă importantă de venit pentru stat. Dar în mod normal și dacă într-adevăr statul nu s-ar gândi doar la sine, ci s-ar gândi la tot ce înseamnă economia care îl susține, pentru că fără o economie viabilă niciun stat nu există, atunci, așa cum a precizat domnul președinte Bagoly, ar trebui să vină la fiecare astfel de inițiativă și o facilitate fiscală, la impozitele și taxele care se referă la acea obligație de a mări salariul minim”, a explicat Edler András György.
De la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut a crescut de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Creșterile au fost sistematice în ultimii ani, de la 1.250 de lei în 2016, la 1.450 de lei pe lună în 2017 și 1.900 de lei în 2018.