ECONOMIC 29 septembrie 2022

Covasna, capitala României la bioeconomie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1107 vizualizări

Aproape 7 milioane de euro pentru două proiecte, în colaborare cu 24 de țări

Două organizații din județul Covasna sunt reprezentantele României în tot atâtea proiecte internaționale, finanțate cu aproape 7 milioane de euro. Clusterele Green Energy și Agrofood, cu sediile în Sfântu Gheorghe, au lansat oficial miercuri, într-o conferință de presă comună, proiectele „Biorural” și „CEE2ACT”, care au la bază dezvoltarea bioeconomiei în zonele rurale. La eveniment a luat parte și fostul ministru Borbély László, actual consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Proiectul coordonat de clusterul Green Energy se numește „Accelerarea integrării soluțiilor de bioeconomie circulară în zonele rurale europene”. Este coordonat la nivel european de CERTH – Centre for Research and Technology Hellas din Grecia. Programul are o finanțare de 3 milioane de euro, bani asigurați prin programul de cercetare și inovare Orizont Europa, al Uniunii Europene. 

Alături de Grecia și România, în proiect mai sunt implicate și Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia, Spania, Portugalia, Italia, Slovenia și Macedonia de Nord. 

Practic, „principalul obiectiv al Biorural este de a crea o Rețea Paneuropeană de Bioeconomie Rurală, în cadrul căreia părțile interesate vor coopera pentru a promova soluții bazate pe bioresurse – soluții la scară mică, funcționale în prezent în zonele rurale –, cu scopul de a crește ponderea bioeconomiei, oferind o valoare sporită pentru aceste zone”, se arată într-o informare prezentată de coordonatori. 

Mai concret, țările mai puțin dezvoltate vor avea ocazia să învețe tehnici de la cele care au dovedit reușite în domeniul bioeconomiei, reducând astfel „decalajul dintre soluțiile de biotehnologie noi și de înaltă calitate și viața rurală europeană de zi cu zi”. 

În ceea ce privește proiectul coordonat de Agroofood Cluster, CEE2ACT, el se numește „Consolidarea capacității țărilor din Europa Centrală și de Est de a dezvolta strategii și planuri de acțiune în domeniul bioeconomiei”. 

Este finanțat cu 3,9 milioane de euro, tot prin programul UE Orizont, și este coordonat la nivel european de Geonardo Environmental Technologies din Ungaria. 

Țările participante în acest demers sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia. 

Obiectivul CEE2ACT este de a împuternici țările din Europa Centrală și de Est să dezvolte strategii de bioeconomie circulară și planuri de acțiune, prin transfer de cunoștințe și modele de guvernanță inovatoare, pentru a realiza procese de luare a deciziilor mai bine informate, implicare societală și inovare, bazându-se pe practica țărilor cu experiență”, ne-au informat coordonatorii. 

Programele se vor implementa în 36 de luni, în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2025. 

Proiectul Biorural a fost lansat la Atena acum două săptămâni, iar acum o săptămână și CEE2ACT a fost lansat la Budapesta. (...) Avem parteneri în cele două proiecte din 24 de țări”, a spus coordonatorul Green Energy, Vajda Lajos. 

O valoare adăugată a proiectelor este că se dorește o abordare de jos în sus, și de aceea pornește de la nivel local și mergem spre nivel național, în ceea ce privește dezvoltarea unei strategii pentru bioeconomie. Vor fi implicate, alături de autoritățile publice locale și sectorul de business, instituții de cercetare-dezvoltare și organizațiile non-profit. În cadrul proiectului se va înființa și un centru, un hub, pentru bioeconomie, iar acesta va asigura infrastructura pentru cooperare între aceste entități”, a spus, pentru „Observatorul de Covasna”, managerul de proiect în cadrul clusterului Agrofood, Gáspár Mária. 

Borbély László: „E spectaculos ce se întâmplă în acest oraș, și nu numai”

Borbély László a vorbit la conferința de presă de la Sfântu Gheorghe, la care a fost prezent miercuri de multiplele colaborări pe care departamentul pe care îl conduce le-a avut cu ASIMCOV și organizațiile din județul Covasna și a apreciat inițiativele importante care pornesc de aici. 

Îmi face mare plăcere să fiu din nou aici la Sfântu Gheorghe. Nu am mai fost de un an de zile, cred. E spectaculos ce se întâmplă în acest oraș, și nu numai. Se vede că sunt gospodari în zona aceasta, care reușesc să dezvolte această zonă. Noi suntem parteneri totdeauna când vedem că este o inițiativă bună. Cu Vajda Lajos și echipa lui, începând din 2006, suntem într-o relație apropiată. E spectaculos ceea ce fac dânșii”, a spus consilierul de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Borbély László. 

Prezent la acest eveniment a fost și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab István Barna. Acesta a declarat că, pentru viitor, „cuvântul cheie este cooperarea, atât în cadrul sferei private, cât și între sfera privată și sfera publică. (...) Vrem ca, împreună cu ASIMCOV, să îi facem pe oamenii din județul Covasna să conștientizeze că există și alte soluții, alte idei, care poate pentru noi par inovative, dar de fapt sunt des întâlnite în afara țării, doar că noi încă nu le-am aplicat”. 

Liderul CJ Covasna a spus și că, deși până acum instituția din care face parte s-a axat pe atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii, este important ca de acum încolo să se concentreze și pe celelalte posibilități care vin cu fondurile europene, pentru dezvoltarea altor arii, ca, de exemplu, inovație, digitalizare și altele. 

Și săptămâna trecută, reprezentanții ASIMCOV și cei ai Consiliului Județean au organizat un eveniment care a avut la bază promovarea conceptului de bioeconomie, care înseamnă utilizarea resurselor biologice într-un mod mai inteligent, protejând natura și generând afaceri noi. Mai concret, la sediul CJ, actori locali importanți în dezvoltarea economiei județului s-au întâlnit pentru a descoperi detalii despre proiectul „Consolidarea capacității de dezvoltare a bioeconomiei inteligente în județul Covasna”. 

Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), din care fac parte clusterele Green Energy și Agrofood, a fost de asemenea reprezentată la această conferință de presă. Președintele acesteia, Bagoly Miklós Levente, a punctat că decizia din 2006 de a reorganiza activitatea asociației în clustere a fost una foarte inspirată, pentru că se dovedește că, azi, modelul este lider național, prin faptul că a ajuns să coordoneze proiecte esențiale. 

Iată că a sosit momentul în care aceste clustere își spun cuvântul și la nivel internațional”, a punctat acesta. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.