Antal Árpád: „Nu mi se pare normal că noi contribuim ca bucureștenii să aibă metrou”
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a subliniat joi, într-o conferință de presă pe tema bugetului, că România trebuie să își schimbe strategia de împărțire a banilor proveniți din taxe și impozite, astfel încât să beneficieze echitabil și celelalte județe, nu doar capitala.
În acest context, el a dat un exemplu și spus că nu i se pare corect ca locuitorii din Sfântu Gheorghe să contribuie, prin banii din impozitele lor, la funcționarea metroului din București.
„Ce e foarte important, în continuare, este să schimbăm acest centralism financiar fantastic din această țară. În ultimii 30 de ani, capitala a avut o țară de unde a luat bani și s-a dezvoltat. Noi trebuie să schimbăm: țara trebuie să aibă o capitală. În continuare trebuie să facem demersuri pentru ca să existe niște alocații financiare echitabile. (...) După aceste alegeri, cred că unul dintre lucrurile cele mai importante pe care trebuie să le facem, este să încercăm din nou să schimbăm această logică de finanțare, din care să câștige țara, și mai puțin Bucureștiul. Nu mi se pare normal și corect ca dumneavoastră, cetățean român domiciliat în Sfântu Gheorghe, din taxele și impozitele dumneavoastră să contribuiți la funcționarea metroului din București. Pentru că astăzi așa se întâmplă. Metroul nu este la Primăria Capitalei, ci este la Ministerul Transporturilor. Deci din banii noștri, ai tuturor, de la Timișoara până la Constanța și de la Cluj până la Baia Mare, noi contribuim ca bucureștenii să aibă metrou. Nu mi se pare normal. De ce nu plătește Primăria Capitalei?”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe.
Declarația a fost făcută raportat la momentul votării bugetului municipiului, ca o paranteză la faptul că în ultimii ani, la Sfântu Gheorghe a fost menținut nivelul minim al impozitelor. Acest lucru a făcut, potrivit unui calcul prezentat de primar, ca, din 2016 încoace, în „buzunarele” locuitorilor să rămână, în total, peste 160 de milioane de lei. Lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă autoritățile decideau să impoziteze cu maximul permis în legislație.
Totodată, edilul a făcut precizarea că acest lucru nu a însemnat o gaură în buget, pentru că bani au venit prin Fondul de rezervă al Guvernului (peste 86 de milioane de lei), dar și prin redistribuirea de la Consiliul Județean a impozitului pe venit și 2% fond de cultură (peste 110 milioane de lei).
Consiliul Local Sfântu Gheorghe va vota vineri, 9 februarie, bugetul municipiului pentru 2024. Ședința extraordinară este programată de la ora 9:00.