ECONOMIC 27 septembrie 2017

ADR Centru, partener în şase proiecte internaţionale depuse spre finanţare

de Agerpres | 774 vizualizări

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru participă, ca partener, în şase proiecte internaţionale ce vizează, printre altele, restaurarea patrimoniului cultural, găsirea unor soluţii medicale inovatoare pentru staţiunile balneare şi valorificarea biomasei.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, reunit marţi, în şedinţa ordinară la Sfântu Gheorghe, a aprobat sumele aferente participării la aceste proiecte depuse spre finanţare în cadrul Programului Interreg Europe, respectiv Programului Transnaţional Dunărea 2014-2020.

Proiectul RICH - Restaurarea Inteligentă a Patrimoniului Cultural este o iniţiativă a Ministerului Culturii din Slovacia, având ca obiectiv facilitarea cooperării între deţinătorii obiectivelor de patrimoniu şi operatorii din sectorul industriilor culturale şi creative în scopul punerii în valoare a patrimoniului cultural. Aplicaţia fost depusă spre finanţare de către un consorţiu format din şase organizaţii partenere din cinci state, respectiv Slovacia, România, Polonia, Letonia şi Estonia, iar valoarea totală a proiectului este de 1.428.055 euro.

Bugetul alocat ADR Centru pentru implementarea activităţilor proiectului este de 174.191 euro, din care 26.128 euro reprezintă contribuţie proprie.

Cel de-al doilea proiect POL-DES - Politici de accelerare a transferului de cunoştinţe spre mediul de afaceri pentru dezvoltarea unei economii durabile, iniţiat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării din România, îşi propune să îmbunătăţească politicile de dezvoltare regională care sprijină transferul de tehnologie şi valorificarea rezultatelor cercetării în domeniile de specializare inteligentă. De asemenea, îşi propune să faciliteze cooperarea între clusterele inovative din regiunile dezvoltate şi cele care provin din regiuni mai slab dezvoltate.

Partenerii proiectului provin din Slovenia, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, iar valoarea totală a acestuia este de 1.320.500 euro, din care bugetul alocat ADR Centru este de 112.500 euro, 16.875 euro reprezentând contribuţia proprie.

Al treilea proiect, INOVASPA 4 HEALTH - Soluţii medicale inovatoare pentru regiunile cu staţiuni balneare are ca obiectiv general îmbunătăţirea politicilor şi programelor de dezvoltare regională destinate susţinerii inovării în sectoarele balnear şi prevenţie în sănătate, iar la proiect participă opt state, Ungaria, Letonia, Polonia, România, Lituania, Portugalia şi Slovenia, coordonate în calitate de partener lider de către o asociaţie din Franţa.

Valoarea totală a proiectului este de 1.418.113 euro, din care bugetul alocat ADR Centru este de este de 147.946 de euro, din care contribuţia proprie 22.191 euro.

Proiectul SPIRAT 2017 - Strategii pentru Regiuni şi Oraşe Industriale Periferice 2017 a fost iniţiat de Centrul de Inovare şi Tehnologie din Landul Brandenburg, Germania şi vizează zonele industriale periferice din regiunile partenere, în special zone miniere abandonate şi oraşe monoindustriale în declin, pentru acestea urmând a fi identificate soluţii de sprijin pentru reamenajare urbană, peisagistică, creare sau reabilitare de spaţii verzi.

Consorţiul care a depus aplicaţia este format din nouă organizaţii partenere din şase state, respectiv România, Ungaria, Grecia, Portugalia, Germania şi Spania.

Valoarea totală a proiectului este de 1.684.203 euro, iar ADR Centru va primi 165.579 euro, din care 24.836 euro reprezintă contribuţia proprie.

Al cincilea proiect METNET IE - Clustere Inovatoare Interregionale pentru Tehnologia Europeană are ca obiectiv îmbunătăţirea politicilor care favorizează constituirea de clustere inovative interregionale în domeniul industriei tehnologice din Europa şi a fost iniţiat de Universitatea de Ştiinţe Aplicate (HAMK Ltd) din Hämeenlinna - Finlanda, în parteneriat cu 11 organizaţii din Croaţia, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România şi Spania.

Valoarea totală a proiectului este de 2.410.500 euro, din care bugetul alocat ADR Centru este 138.500 euro, incluzând şi contribuţia proprie de 20.775 euro.

Ultimul proiect, Path2Biomass - Valorificarea biomasei aflată de-a lungul coridoarelor de transport pentru susţinerea securităţii energetice în zona Dunării este o iniţiativă a Institutul Forestier din Slovenia, având ca scop îmbunătăţirea politicilor destinate valorificării biomasei aflată de-a lungul coridoarelor de transport şi a cursurilor de apă, în vederea susţinerii securităţii energiei şi eficienţei energetice în regiunea Dunării.

Proiectul a fost depus spre finanţare în cadrul Programului Transnaţional Dunărea 2014-2020 de către un consorţiu format din 11 organizaţii partenere şi şapte organizaţii cu rol de parteneri asociaţi, provenind din Slovenia, Austria, Cehia, Ungaria, România şi Republica Moldova.

Bugetul alocat ADR Centru, din valoarea totală a proiectului de 1.724.576 euro, este de 129.838 euro, din care 19.475 euro reprezintă contribuţia proprie.

Potrivit reprezentanţilor ADR Centru, proiectele vor intra în evaluare până la sfârşitul acestui an.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.