ECONOMIC 3 decembrie 2021

Academia Română lansează Foaia de parcurs pentru Strategia de Bioeconomie a judeţului

de Agerpres | 1733 vizualizări

Institutul de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române lansează Foaia de parcurs pentru Strategia de Bioeconomie a judeţului Covasna în cadrul proiectului Be-Rural, finanţat prin Programul Orizont 2020, care vizează tranziţia economiei judeţului către o utilizare superioară şi durabilă a resurselor biologice regenerabile, informează Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii (ASIMCOV).

„Bazat pe principiile co-creaţiei, deschiderii şi incluziunii, durabilităţii şi al transparenţei, documentul are o abordare coerentă, intersectorială, interdisciplinară şi inovatoare. Pornind de la evidenţierea potenţialului imens în domeniul bioeconomiei al judeţului Covasna în contextul specializării inteligente a Regiunii Centru, Foaia de parcurs promovează cele mai bune practici ale bio-inovatorilor locali, membrii in clusterele puternic implicate în activităţile de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Obiectivele Planului de Acţiune conduc la o dezvoltare rurală armonioasă şi sustenabilă prin dezvoltarea de noi tehnologii şi procese destinate bioeconomei, dezvoltarea pieţei locale şi a competitivităţii în sectoarele bioeconomiei, precum şi la cooperarea mai strânsă a actorilor locali. Foaia de parcurs este un instrument practic nu numai pentru actorii locali, dar şi pentru entităţile implicate, la nivel regional şi naţional, în elaborarea unor strategii şi politici care abordează domeniul vast al bioeconomiei circulare”, se arată într-un comunicat de presă, remis joi AGERPRES.

Judeţul Covasna a fost inclus, alături de alte câteva regiuni europene, Stara Zagora (Bulgaria), Laguna Szczecin şi Laguna Vistula (Polonia), Strumica (Macedonia) şi Vidzeme şi Kurzeme (Letonia), ca zonă pilot în proiectul BE-Rural, derulat în cadrul programului de cercetare şi inovare „Orizont 2020”, finanţat de Comisia Europeană, proiect ce îşi propune că cerceteze potenţialul bio economic al acestora şi să sprijine dezvoltarea strategiilor locale, dar şi dezvoltarea unor modele de afaceri în acest domeniu.

Directorul executiv al Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Judeţul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, a declarat, pentru AGERPRES, că acest proiect este important pentru sustenabilitatea comunităţilor locale şi că judeţul Covasna a dovedit, de-a lungul timpului că este „un loc care poate crea modele de succes”.

„În decursul anilor am demonstrat acest lucru prin înfiinţarea incubatorului de afaceri de la Sfântu Gheorghe unde am dezvoltat nişte clustere în diferite domenii de activitate, Pro Wood, Agro Food, Energia verde, Balneologia, care se bazează pe potenţialul regiunii noastre şi trebuie să continuăm să lucrăm pentru a avea o regiune dezvoltată. Este foarte importantă şi poziţionarea României în Europa (...) De aceea trebuie să avem şi un proiect de ţară, trebuie să fie o populaţia sănătoasă. Hai să pornim de aici, avem toate posibilităţile, dar trebuie schimbată mentalitatea, trebuie abordarea o altă gândire, trebuie să fim încrezători în lucrurile, în posibilităţile oamenilor care trăiesc în România. Acesta este mesajul nostru (...) Bioeconomia oferă promisiunea unor posibilităţi de creştere sustenabilă şi de creare de locuri de muncă în mediul rural”, a declarat Vajda Lajos.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.