ECONOMIC 25 octombrie 2017

89 de „afaceri de garaj“ din regiunea Centru, finanţate din fonduri europene

de Agerpres | 1252 vizualizări

89 de idei de afaceri vor fi finanţate de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna şi instituţiile partenere, care vor implementa, în următoarele 36 de luni, un proiect finanţat din fonduri europene ce are ca scop dezvoltarea mediului economic, sprijinirea antreprenorilor şi crearea de noi locuri de muncă în regiunea Centru.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul intitulat „Antreprenoriat sustenabil în Regiunea Centru“, este finanţat cu 22 de milioane de lei prin programul Startup Plus.

„Încercăm să sprijinim acei întreprinzători care au idei, dar nu au bani sau nu au toţi banii pentru a se apuca de o afacere. Proiectul se desfăşoară pe 36 de luni, în mai multe etape (...) Prin consorţiul pe care l-am creat împreună cu Camera de Comerţ a României şi OTP Consulting Romania vor fi înfiinţate 89 afaceri în Regiunea Centru, cu bani de la Uniunea Europeană“, a declarat Edler Andras.

Potrivit directorului general OTP Consulting Romania, Olti Agoston, prima etapă a proiectului vizează organizarea de cursuri antreprenoriale pentru 740 de persoane din regiunea Centru, respectiv din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, care, ulterior, vor putea solicita finanţare pentru planurile lor de afaceri.

„Cine vrea poate aplica la aceste planuri de afaceri pentru finanţare, iar dintre aplicanţi 89 vor fi selectaţi şi vor primi până la 34.000 de euro pentru începerea afacerii. În faza a doua a proiectului o să monitorizăm cheltuirea banilor pe o perioadă de cel puţin 12 luni şi vom ajuta cu consultanţă noii antreprenori să reuşească în mediul de afaceri. Deci, proiectul este important pentru că pornesc la drum instruiţi, primesc capital pentru demararea afacerii şi nu sunt lăsaţi singuri, primesc şi o mână de ajutor, consultanţă ca să facă primii paşi în acest domeniu“, a declarat Olti Agoston.

Potrivit acestuia, proiectul nu prevede o limită de vârstă, ci oricine poate aplica dacă a împlinit 18 ani şi e cetăţean român.

„Teoretic, se poate aplica pentru orice plan de afaceri, dar practic din aceşti bani poate fi începută o mică afacere, în domeniul serviciilor, IT, croitorie, fotografie etc. Să nu ne gândim că din 34.000 euro o să poată să construiască fabrici, vorbim aici de mici afaceri, 'afaceri de garaj' cum le numim noi, unde costurile cu mentenanţa şi investiţiile sunt mici, dar, dacă au succes, pe termen lung se pot extinde“, a mai spus Olti Agoston.

Proiectul prevede, totodată, obligativitatea ca fiecare start-up finanţat să creeze minimum două locuri de muncă, prin urmare se estimează că, la finalul proiectului, vor fi 178 de noi locuri de muncă în regiunea Centru.

Olti Agoston a mai adăugat că un proiect similar a fost derulat în parteneriat cu Politehnica Bucureşti şi s-a bucurat de succes.

„În Bucureşti a fost un succes real, de aceea am vrut să facem un proiect similar (...) Vrem să implicăm şi o parte dintre antreprenorii care au avut succes şi care au pornit la drum cu o sumă mult mai mică, a fost de numai 10.000 de euro, dar 30 dintre ei au reuşit să facă afaceri de succes“, a mai spus Olti Agoston, care a amintit, printre altele, proiectul 'Piscina urbană', primul ballpit din România, conceput ca un spaţiu de relaxare pentru adulţi, după modelul 'piscinelor' cu bile de plastic pentru copii.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.