ECOLOGIE 11 octombrie 2021

Ziua Habitatului: conferința „Orașul Verde” și ateliere cu elevii, la mall

de Iulia Drăghici - Taraș | 1489 vizualizări

„Orașul Verde” este evenimentul care a fost organizat în premieră la finalul de săptămână trecut, la Sfântu Gheorghe, unde gazdă și organizator a fost cea mai nouă galerie comercială din județ, Sepsi Value Centre. 

Acțiunile au fost derulate pe două paliere. Astfel, primul demers a fost o conferință tip „masă-rotundă”, la care au fost invitați mai mulți reprezentanți ai autorităților locale sau din mediul privat. Aici s-a discutat, timp de peste o oră, despre modul în care instituțiile publice de stat, organizațiile non-guvernamentale, comunitățile, instituțiile academice, sectorul privat și toate părțile interesate relevante pot lucra împreună pentru a dezvolta orașe durabile, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Astfel, au fost prezenți viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, inginerul constructor Varga Szabolcs, proiectant și certificator atestat de case pasive, reprezentant al Asociației „Casa Pasiva”, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, ing. Gheorghe Neagu, directorul general S.C. TEGA S.A, Máthé László și directorul punctului de lucru S.C. ECO BIHOR S.R.L. Covasna, Siklódi Loránd, care se ocupă de activitatea de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Covasna. 

Una dintre concluziile conferinței a fost că un oraș verde poate exista doar dacă se pune accent pe o educație în acest sens și dacă generațiile care vor urma vor înțelege, într-adevăr, cât este de important să aibă grijă de mediul înconjurător. 

De aceea, evenimentul „Orașul Verde” a mai avut o ramură, care s-a concretizat sâmbătă, 9 octombrie, când au fost organizate două ateliere pentru elevii din clasele primare ale Colegiului Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe. Copiii au avut șansa de a construi o casă alimentată cu energie verde și de a picta orașul verde, așa cum și-l doresc ei. Picturile vor fi expuse în incinta centrului comercial, în perioada 9-17 octombrie. 

Reprezentanții Sepsi Value Centre au făcut public, în cadrul acțiunii „Orașul Verde”, și faptul că de curând au fost instalate trei stații de alimentare a mașinilor electrice, cu posibilitate de încărcare cu viteză standard sau încărcare rapidă.  

Evenimentul „Orașul Verde” a fost organizat ca parte a Zilei Mondiale a Habitatului, marcată anual, în prima zi de luni din luna octombrie. În 2021, aceasta a fost sărbătorită în 4 octombrie.

Scopul Zilei mondiale a habitatului este de a aduce în prim-plan situaţia în care se află oraşele lumii şi dreptul fundamental al fiecărui om de a avea o locuinţă adecvată. În întreaga lume, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare, pornind de la marile oraşe şi până la cele mai mici aşezări, se resimt efectele schimbărilor climatice, ale poluării, ale diminuării resurselor naturale, ale creşterii populaţiei şi inegalităţii economice. În acest context, această zi are rolul de a ne reaminti că toţi locuitorii planetei poartă responsabilitatea pentru cum vor arăta în viitor oraşele noastre, potrivit https://unhabitat.org/ și Agerpres. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.