VIDEO Județul Covasna, locul I pe țară la colectare selectivă
Coordonatorii celui mai important proiect de conștientizare din România, „EcoAtitudine”, spun că au găsit în Covasna un exemplu de urmat
Șase școli din județul Covasna au fost premiate, miercuri, 22 noiembrie a.c., pentru rezultatele deosebite obținute la concursul „EcoAtitudine”, cel mai important proiect de conștientizare din țară. Rezultatele covăsnenilor plasează județul Covasna pe locul I național, într-o competiție la care au luat parte peste 10 județe din România și în care s-au colectat selectiv 2.450 de tone de deșeuri.
Un număr de 10 școli din județul Covasna au participat, sub coordonarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Management al Deșeurilor (ADI SIMD) în Județul Covasna, la concursul național „EcoAtitudine”, desfășurat în perioada februarie–octombrie. Șase dintre unitățile de învățământ participante au obținut rezultate deosebite și au fost premiate într-o ceremonie specială, organizată, miercuri, la Casa de Cultură Orășenească din orașul Covasna.
Nu doar premiile fizice obținute prin efortul elevilor – care au implicat, la rândul lor, familiile din care provin și operatorii de salubritate, respectiv întreaga comunitate – au fost un motiv de bucurie în cadrul festivității de miercuri, ci mai ales anunțul că județul Covasna s-a clasat, astfel, pe locul I pe țară, după cantitatea de deșeu selectată.
Timp de 6 luni, au fost colectate 150 de tone de deşeuri reciclabile, mulţumită elevilor, profesorilor îndrumători din şcolile localităţilor Covasna, Întorsura Buzăului, Aita Mare, Brăduţ, Micfalău, Bodoc, Reci, Estelnic, Breţcu şi Moacşa şi locuitorilor acestor localităţi, precum şi a eforturilor celor patru operatori economici specializaţi în gestionarea deşeurilor (TEGA Sfântu Gheorghe, GospCom Târgu Secuiesc, GosTranscom Covasna, ISBV Întorsura Buzăului).
„Suntem bucuroși că județul Covasna este pe primul loc la nivel național din punct de vedere al colectării selective a deșeurilor. Sincer să vă spun, apreciez foarte mult modul în care vă comportați vizavi de mediu și faptul că ați înțeles că e foarte important să colectăm selectiv. Acesta este un bun exemplu pe care noi o să îl preluăm și o să îl promovăm la nivel național. O să vorbim despre județul Covasna peste tot, în toate județele pe unde ne ducem, că, poate, ușor- ușor, veți deveni un exemplu de bune practici. Şi o să mai aducem oameni aici să vadă cum faceți voi colectarea selectivă fără să existe amenzi, obligații și altele, ci pur și simplu că așa vă doriți”, a declarat, miercuri, în cadrul ceremoniei de premiere din județul Covasna, managerul proiectului „EcoAtitudine”, Stere Crețu.
„Mai mult de jumătate dintre covăsneni colectează selectiv”
Misiunea covăsnenilor care s-au implicat în campanie nu pare să fi fost una ușoară, mai ales că au concurat cu mai multe județe, printre care și Arad, Argeș, Călărași, Constanța, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava sau Teleorman.
„A fost o implicare foarte mare a cetățenilor din județul Covasna. La voi, aici, în Covasna, lucrurile merg altfel decât în țară. Ne-am convins de asta, pentru că am fost și în alte județe. Cetățenii de aici au responsabilitate, iar acesta este cel mai important lucru. Oamenii au înțeles că trebuie să colecteze selectiv. Mai mult de jumătate dintre covăsneni, la momentul de față, colectează selectiv. Ceea ce înseamnă două lucruri importante. În primul rând, conform directivelor europene, există niște obiective pe țară: anul acesta trebuie să realizăm 25% colectare selectivă în fiecare localitate. În Covasna, sunt localități care deja au depășit 25%, un lucru extraordinar de bun. În al doilea rând, e vorba de conștientizare. Dacă acești copii au reușit să perceapă acest proiect, „EcoAtitudine”, ca pe un lucru bun și să îi dea curs, asta înseamnă că au înțeles mesajul și de asemenea că mesajul a fost transmis cum trebuie către cetățean. (...) La voi, aici, în Covasna, lucrurile se întâmplă mai repede decât în altă parte. (...) S-au strâns cantități foarte mari. E un lucru foarte important să dovedim că se poate”, a mai declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, Stere Crețu.
În ultimele patru luni s-a colectat mai mult deșeu decât în tot anul 2016
Președintele ADI SIMD Covasna, Ambrus József, s-a declarat încântat de colaborarea cu școlile din județ în cadrul acestei campanii, dar și de eforturile depuse de toți ceilalți factori implicați, explicând că reușita este rezultatul muncii comune.
„Mă bucur foarte mult că suntem locul I pe țară. Pentru mine este o satisfacție enormă. Eu cred că pot să vă dau răspunsul la cum s-a ajuns aici. În primul rând, implicarea oamenilor. (...) Pe urmă au venit copiii, dar și Asociația Zöld Nap (Soare Verde). De la copii am primit răspunsuri mai ceva decât de la adulți. E benefic dacă mergem către copii, pentru că rezultatele se văd. Dacă toată lumea este ancorată în acțiune, de la școli, la copii, părinți, salubriști și Asociația de Dezvoltare, atunci o să reușești”, a spus acesta.
Președintele ADI SIMD a mai spus și că, în viitorul apropiat, toți cei patru operatori de salubritate din județ vor introduce metoda de colectare prin sacii transparenți, pentru că rezultatele arată că funcționează. Acesta a mai spus că datorită sacilor, distribuiți în campania „EcoAtitudine”, în ultimele patru luni s-a colectat mai mult deșeu decât în tot anul 2016.
De asemenea, acesta a precizat că și asociația pe care o conduce va premia, în decembrie, școlile câștigătoare în campania „EcoAtitudine”.
„Ne vom deplasa la fiecare școală participantă și vom premia pe toată lumea”, a punctat Ambrus.
Școlile câștigătoare din județul Covasna
Clasamentul pe județul Covasna este următorul:
Categoria HCPM (Hârtie, Carton, Plastic, Metal)
Locul I - Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din orașul Întorsura Buzăului;
Locul II - Școala Gimnazială „Avram Iancu” și Liceul „Körösi Csoma Sándor” din orașul Covasna;
Locul III - Școala Gimnazială „Benkő József” din comuna Brăduț.
Categoria deșeuri de sticlă
Locul I - Școala Gimnazială „Avram Iancu” şi Liceul „Körösi Csoma Sándor” din orașul Covasna;
Locul II - Școala Gimnazială „Antos János” din comuna Reci;
Locul III - Școala Gimnazială „Henter Károly” din comuna Bodoc.
Prezent la ceremonia decernării premiilor din orașul pe care îl administrează, primarul Gyerő József s-a arătat surprins de reușita covăsnenilor, precizând că acest proces al colectării selective este unul anevoios și lung, însă a primit vestea cu optimism.
„Cum am reușit să ajungem la această performanță? Și eu îmi pun această întrebare, fiindcă sunt tentat să văd doar partea rea a lucrurilor, în fiecare zi, când mă confrunt cu câte o situație neplăcută, cu câte un PET în pârâul Covasna sau cu câte un pahar de plastic aruncat la întâmplare în oraș sau când văd că se amestecă gunoiul în pubelele de colectare selectivă din oraș. Însă, trebuie să vedem și partea bună a lucrurilor, adică aceste rezultate care se văd în performanța pe care au obținut-o școlile, elevii și cetățenii din județul Covasna. Eu sper la mai bine”, a spus miercuri primarul Gyerő József.
Unul dintre marii câștigători ai ediției, care a obținut premiul cel mare – o tablă magnetică – a fost Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, din Întorsura Buzăului.
„A fost o campanie destul de ușoară, pentru că s-au implicat aproape toți copiii. Am reușit să convingem și familiile și am avut și acțiuni în școală. Ne-am concentrat pe colectarea de hârtie și am adunat câteva mii de kilograme. (...) Premiile i-au motivat pe copii. Au fost foarte bucuroși când au aflat că am câștigat, că efortul lor nu a fost în van și că va ajuta școala. A fost o inițiativă foarte bună, pentru că prin copii putem să ajungem și la părinți. Am avut și sprijinul celor de la Salubritate ISBV, care ne-au ajutat tot timpul, fără probleme, cu transportul cantităților selectate”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, Luminița Bobeș, director-adjunct la Școala Generală „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului.
2.450 de tone de deșeuri colectate selectiv în campania „EcoAtitudine”
Campania „EcoAtitudine” a implicat, anul acesta, peste 95.000 de elevi din peste 230 de școli. În cadrul inițiativei au fost distribuiți 1.500.000 de saci galbeni, verzi și albaștri în peste 100.000 de gospodării, iar ca prim obiectiv s-a avut în vedere creșterea cantităților de deșeuri de ambalaje colectate la sursă. Astfel, în total s-au strâns 2.450.000 kg de deșeuri din hârtie, carton, plastic, metal și sticlă.
„EcoAtitudine, alături de cele mai importante instituţii ale statului care activează în domeniul protecţiei mediului, își propune schimbarea unor mentalităţi care să determine atitudini eco. Punem accent pe selectarea deșeurilor, astfel încât generațiile tinere să conștientizeze că reutilizarea, reducerea și reciclarea sunt acțiuni ce stau la îndemâna fiecăruia dintre noi pentru protecția mediului înconjurător. Promovăm selectarea deșeurilor încă din gospodărie, la școală, la serviciu și urmărim gestionarea corectă a acestora. Cu sprijinul copiilor, tinerilor şi ecovoluntarilor vom angrena instituţiile publice și private pentru a construi împreună temelia unei societăți responsabile în spiritul celor 3R: reducere, reutilizare, reciclare. În acest sens, am gândit proiectul EcoAtitudine pe termen lung, cu caracter continuu și cu obiective multianuale”, arată site-ul oficial al competiției, www.ecoatitudine.eu.
Partea de colectare selectivă inițiată prin proiectul „EcoAtitudine” va continua și în județul Covasna, au spus coordonatorii, precizând că, în februarie anul viitor, va începe o nouă ediție a concursului cu premii.