Tabăra „Natura - Izvorul vieții”, organizată și anul acesta la Zăbala
COMUNICAT DE PRESĂ. Între 24 și 27 iunie, tabăra denumită „Natura - Izvorul vieții”, care se bucură de un succes constant și de un interes tot mai crescut, a fost organizată pentru a opta oară la Csipkés, în Zăbala, unde au participat 30 de copii și adolescenți.
Tabăra a fost inițiată de Asociația Zöld Nap din Târgu Secuiesc în urmă cu mai bine de zece ani, iar de opt ani, între co-organizatorii acesteia, se numără și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat al Deșeurilor din Județul Covasna (ADI SMID), alături de 13 organizații partenere OIREP (Organizații care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului) și alături de autoritățile locale din Târgu Secuiesc, precum și de cele județene. Toți acești parteneri au interesul comun de a pune accent pe educația tinerilor, pe educația ecologică și pe adoptarea de către tineri a unui stil de viață prietenos cu mediul.
La tabăra din acest an au participat în total 24 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani din Târgu Secuiesc, Turia, Sânzieni, Poian, Brețcu, Zăbala și Sfântu Gheorghe. Trei dintre participanți sunt elevi ucraineni, care locuiesc și învață în Târgu Secuiesc din cauza conflictului armat din țara lor. Tabăra le-a oferit participanților un program bogat și diverse activități desfășurate sub supravegherea voluntarilor locali, turci și azeri. În cadrul activităților de grup interactive, participanții au dobândit cunoștințe despre protejarea mediului, iar programul zilnic a inclus și activități logice, de dezvoltare și sportive.
József Ambrus, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat al Deșeurilor din Județul Covasna (ADI SMID), a declarat că „deși gestionarea deșeurilor trece prin transformări rapide și frecvente, în special din cauza situației economice în deteriorare și a resurselor financiare tot mai limitate, este necesar ca cei mici să învețe despre importanța protecției mediului prin activități interactive. Din aceste considerente, este importantă continuarea organizării taberei și în viitor.”
Attila Ráduly, președintele Asociației Zöld Nap, a menționat la rândul său că unii dintre primii participanți sunt acum voluntari entuziaști ai taberei și observă cu bucurie faptul că tinerii și copiii sunt din ce în ce mai conștienți și mai sensibili la problemele de mediu. „Acest lucru demonstrează că educația, chiar dacă necesită multă muncă și energie, nu este în zadar”, a precizat el.
Popularitatea de care se bucură tabăra „Natura - Izvorul vieții” este confirmată și de faptul că, anual, organizatorii primesc din ce în ce mai multe cereri de participare, ceea ce îi motivează să depună și în continuare toate eforturile necesare organizării taberei, aceasta fiind una dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de promovare a grijii față de mediu și de educare a tinerelor generații în direcția adoptării unui stil de viață prietenos cu mediul.
Biroul de presă ADI SMID Covasna