Sfântu Gheorghe își propune reducerea emisiilor de CO₂ cu cel puțin 40% până în 2030
Obiectivul este cuprins în noul Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă adoptat de autorități
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat în ședința extraordinară de la mijlocul lunii noiembrie noul Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (în engl. SECAP). Acesta este documentul-cheie care prezintă modalitățile prin care se va acționa pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de CO₂, luptându astfel împotriva schimbărilor climatice.
Potrivit documentelor adoptate de autorități, în 2020, orașul Sfântu Gheorghe a început pregătirea documentului SECAP (Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă, în engl. Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) privind eficiența energetică, utilizarea energiei din surse regenerabile și procesele de dezvoltare ecologice, completat de obiective ale strategiei climatice, integrate în cerințele Uniunii Europene.
Planul de acțiune privind energia durabilă și clima (SECAP) este documentul-cheie în care semnatarul prezintă modul în care intenționează să atingă obiectivul de reducere a emisiilor de CO₂ până în 2030 și de abordare a amenințărilor reprezentate de schimbările climatice.
„Pe perioada 2013 - 2020 am avut un plan privind energia durabilă a municipiului. Acesta este de discutat și pentru motivul că a expirat deja. A fost analizat și municipiul Sfântu Gheorghe și-a atins obiectivele, care au privit reducerea emisiilor de dioxid de carbon și cu 15%, a crescut consumul de energie din surse regenerabile. Planul a fost actualizat până la 2025, însă noua formă cere să existe un Plan de Acțiune pentru Energia Durabilă și Climă. Acesta a fost în dezbatere publică și conține modalitățile aprobate de către Uniunea Europeană cu scopurile și planurile de acțiune privind energia durabilă și clima, ideile și instrumentele concrete pentru a asigura reducerea dorită a emisiilor și în ce mod dorește să facă față provocărilor aduse de schimbarea climatică”, a spus în ședința din 15 noiembrie viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Sfântu Gheorghe intenționează astfel „să se alăture municipalităților europene care își pregătesc Planul de acțiune pentru energie durabilă și climă (SECAP) și monitorizează obligațiile care le revin, inclusiv punerea în aplicare a programului de reducere cu 40 % a emisiilor de CO₂ stabilit de Uniunea Europeană până în 2030, în conformitate cu statutul său anterior de membru al Convenției primarilor pentru climă și energie (CoM). Convenția primarilor este membră a aproape 10.000 de municipalități/comunități semnatare, reprezentând peste 260 de milioane de locuitori în Europa”, arată documentele adoptate de autorități.
Un alt angajament al municipalității este de a crește „zonele de viață și de rezistență la impact de pe teritoriul său la cel puțin 5.000 de hectare până în 2030, reprezentând mai mult de 41 % din suprafața totală a orașului”.
„În ceea ce privește datele privind poluarea aerului, aerul din orașul Sfântu Gheorghe este bun pentru cea mai mare parte a anului. Având în vedere modernizarea planificată și deja pusă în aplicare a transportului public, îmbunătățirile tehnologice ale motoarelor cu ardere internă (catalizatori, reducerea datelor privind emisiile etc.), creșterea continuă a duratei pistelor pentru biciclete, răspândirea autoturismelor electrice și sistemele inteligente de gestionare a traficului, sunt așteptate îmbunătățiri suplimentare în acest domeniu.
Sensibilizarea publicului și sensibilizarea acestora cu privire la alegerea/utilizarea unor moduri de transport ecologice sunt de o importanță capitală”, scrie în actele adoptate în ședința din 15 noiembrie.
Aceeași sursă arată și că angajamentele de bază din ciclul trecut, 2008-2020, de la Sfântu Gheorghe au fost îndeplinite astfel: s-au redus emisiile de CO₂ cu 21,11 % (comparativ cu baza din 2008 până în 2020), reducerea medie a consumului de energie a fost de 26%, iar ponderea energiei regenerabile a fost de 15 %.
Sursa foto: Facebook/Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe