Proiectul european de peste 2,3 milioane de lei pentru protecția naturii din zona Balvanyos a fost finalizat
Asociația Vinca Minor a început demersurile încă din 2019
Un proiect de peste 2,3 milioane de lei, care a vizat aria protejată Ciomad-Balvanyos, a fost dus la bun sfârșit de Asociația Vinca Minor din Sfântu Gheorghe. Într-o conferință de presă care a marcat încheierea programului, coordonatorii au prezentat acțiunile întreprinse pentru implementarea măsurilor active de conservare a sitului.
Printre obiectivele proiectului se numără și monitorizarea speciilor și habitatelor din zona Ciomad – Balvanyos, dezvoltarea unei infrastructuri de vizitare adecvate în sit, creşterea nivelului de acceptare al ariei protejate, prin activităţi de conştientizare şi informare pentru factori interesaţi, în favoarea conservării biodiversităţii și întărirea capacităţii administratorului pentru gestionarea sitului.
În rândul rezultatelor se găsesc acțiuni mai mici sau mai mari, dar la fel de importante, printre care: crearea unui soft pentru gestionarea bazei de date a custodelui, RANGER APP, împrejmuirea turbăriei Torjafürdő cu un gard protector de 350 m, realizarea unui podeţ de 30 m în Torjafürdő, amenajarea a trei puncte de colectare închise a deșeurilor în vederea diminuării conflictelor urs-om, amenajarea a trei locuri de odihnă/popas, amenajarea și marcarea unor trasee tematice în sit în zona Muntelui Puturosu, organizarea a 24 programe de educaţie ecologică în şcoli, organizarea a șase programe de educație ecologică pe teren, realizarea unui film documentar despre site, reînnoirea paginii de web al sitului Ciomad-Balvanyos, organizarea Zilei Muntelui Puturosu în 2021, organizarea a patru cursuri de instruire pentru membrii ANANP, achiziționare echipamente de teren și IT.
Totodată, tot printre rezultatele obținute prin acest proiect se numără realizarea şi montarea a 23 panouri de avertizare, monitorizarea habitatelor şi speciilor de importanţă comunitară sau identificarea arborilor bătrâni, morţi în picioare (900 de arbori identificaţi).
Un alt pas important al demersului a fost realizarea a 6 studii de specialitate: despre habitatele de turbării, speciile invazive, arbori bătrâni, identificarea arborilor indigeni, efectul păşunatului, starea de conservare a tinovului Torjafürdő.
„Acesta este al treilea proiect pe care l-am implementat pe sit pe un parcurs de 10 ani. Dar după tot acest timp am rămas fără obiectul muncii. Noi am încercat să ne folosim la maxim de posibilitățile pe care ni le-a oferit POIM-ul. Concluzii poate să tragă toată lumea. (...) După 10 de ani de zile ne-am trezit că nu mai suntem custozi. Chiar fiecare dintre noi a pus toată silința și ca om și ca suflet și ca profesie. Aici, dacă face ceva nu e de ajuns profesia, trebuie să fii acolo și sufletește, mai ales fiind o asociație fără alte finanțări, nu ai cum altfel”, a spus managerul de proiect, Para Zoltán-Róbert.
Aria protejată Ciomad-Balvanyos, sit natura 2000 de importanță comunitară, are o suprafață de aproape 6.000 de hectare și este situată în zona de nord- centru a județului Covasna, aproape de Lacul Sfânta Ana și de Munții Bodoc. În perioada 2010-2018, custodele sitului Ciomad – Balvanyos a fost Asociația Vinca Minor, însă autoritățile de la București au considerat că este mai bine să treacă ariile protejate în custodia statului, pentru a beneficia de o coordonare mai unitară.
În prezent, Asociația Vinca Minor nu mai are proiecte în desfășurare în județ, tocmai pentru că și-a pierdut statutul de custode, dar mai are în derulare un program similar în Harghita, care se va încheia în vara anului viitor.
Sursa foto: Facebook/ Vinca Minor.