ECOLOGIE 11 august 2020

Printre primii pe țară la aprobarea acestui Plan Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 4518 vizualizări

Județul Covasna face un nou pas înainte în ceea ce privește managementul deșeurilor. Și asta pentru că în cea mai recentă ședință, de joi, 6 august, consilierii județeni au aprobat noul Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor. 

Planul județean de gestionare a deșeurilor este o îndatorire legală. Astăzi avem posibilitatea de a aproba acest plan, iarăși, printre primele dintre județele țării. Planul județean conține foarte multe date tehnice, dar ceea ce este important este faptul că ne spune foarte clar ce avem voie să facem de acum încolo. Pentru noi este evident foarte importantă construirea unei stații de tratare mecanico-biologică la Leț. O să vedem dacă putem face pe POIM sau din surse proprii”, a spus, în cadrul ședinței, directorul ADI-SIMD, totodată consilier județean, Ambrus József. 

La nivel național suntem pe primul loc, orașele Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc sunt orașe care au cel mai mare procent de colectare selectivă a deșeurilor”, a ținut să puncteze și președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. 

Tot acesta a adăugat: „Acest plan este parte a Planului de dezvoltare a județului Covasna. În momentul de față pregătim deja pentru perioada 2020 – 2030 Planul de Dezvoltare a județului Covasna, care, desigur, pe lângă apă și canalizare cuprinde și deșeuri, cuprinde și investițiile publice, sfera culturală și așa mai departe”. 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor (ADI SIMD) în județul Covasna a informat, în același context, al aprobării noului Plan, că intenționează să facă investiții majore pentru atingerea obiectivelor privind gestionarea deșeurilor, făcând în așa fel încât gradul de suportabilitate al cetățenilor din județ să nu fie depășit. 

Ultimul Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor al județului Covasna a fost elaborat în anul 2007, care a fost valabil în perioada 2005 – 2013. 

„Planurile de gestionare a deşeurilor cuprind o analiză a situaţiei actuale în domeniul gestionării tuturor categoriilor de deşeuri, precum şi măsurile care trebuie luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în cazul pregătirii pentru reutilizare, reciclare, valorificare şi eliminare, precum şi o evaluare a modului în care planurile vor ajuta la punerea în aplicare a obiectivelor şi dispoziţiilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un raport al autorităților.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.