„Omul verde” al anului 2019 este din județul Covasna
Ambrus József spune că sunt mulți factori care au contribuit la acest succes
Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor (ADI SIMD) în județul Covasna, consilierul județean Ambrus József, a fost desemnat miercuri, 4 martie a.c., „OMUL VERDE” al anului 2019. Premiul vine ca urmare a rezultatelor obținute în domeniul gestionării deșeurilor și protecției mediului și a fost oferit în cadrul ediției a XIII-a a galei organizate de revista INFOMEDIU EUROPA.
Ambrus József a spus joi și pentru Observatorul de Covasna, cât și într-o postare pe pagina sa de Facebook că premiul îl onorează și a subliniat că rezultatele județului Covasna în domeniul gestionării deșeurilor nu i se datorează numai lui, ci este urmare a unui efort de echipă, care îi cuprinde atât pe colegii săi de la ADI SIMD, cât și pe oamenii din firmele de salubritate, respectiv cetățenii județului Covasna.
„Prin acest premiu este recunoscut efortul nostru depus în domeniul gestionării deșeurilor. Este un premiu foarte important, întrucât este acordat de către persoane importante în domeniul gestionării deșeurilor și protecției mediului din țară, însă consider că nu este numai meritul meu, ci și al colegilor mei, și al celor patru operatori de colectare a deșeurilor precum și al operatorului centrului de management al deșeurilor din localitatea Leț, deoarece contribuția noastră comună, zilnică, are ca rezultat o gestionare eficientă a deșeurilor în Județul Covasna”, a scris joi, pe pagina sa de Facebook, Ambrus József.
Județul Covasna se lăuda vara trecută cu o rată de colectare selectivă care se ridică la 20%. La aceste cifre se adaugă și rata de 33% pentru deviere. Ce înseamnă? Că din toate deșeurile din județul Covasna care ajung la Centrul de la Leț, puțin peste 30% sunt „salvate” de la groapa de gunoi și primesc noi destinații: reciclare, incinerare, compostare și așa mai departe. Ținta este ca până în 2020 să se ajungă la 50% rată pentru deviere, spun specialiștii, fapt aproape imposibil de realizat fără sprijinul cetățenilor care trebuie să înceapă pre-sortarea încă din casă.
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Leț a fost operaționalizat în octombrie 2017, la 10 ani de la începerea proiectului, declarat de liderii Consiliului Județean Covasna, drept unul dintre cele mai importante din istoria județului. Centrul de la Leț a fost a fost printre primele din țară deschise la vremea respectivă.