ECOLOGIE 9 septembrie 2021

Oltul cu Apele Curate: „Gunoiul ne ucide; trebuie să fim foarte responsabili față de mediul nostru”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1434 vizualizări

Peste 20 de localități vor lua parte sâmbătă la acțiunea de ecologizare a Râului Olt 

Peste 20 de localități au confirmat că vor lua parte sâmbătă, 11 septembrie, la una dintre cele mai mari acțiuni de ecologizare a Râului Olt, în cadrul acțiunii „Oltul cu Apele Curate”. Este vorba despre 12 localități din județul Harghita și nouă din Covasna: Sfântu Gheorghe, Coșeni, Chilieni, Ilieni, Bodoc, Olteni, Micfalău, Bixad și Valea Crișului. 

Am mobilizat toate localitățile care se așază lângă Râul Olt, în număr de 32 de localități, din care au răspuns la această chemare 21: 12 din județul Harghita și 9 din județul Covasna. Noi îl considerăm un rezultat foarte bun”, a spus miercuri, într-o conferință de presă, directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga. Ea a explicat și că o parte dintre localitățile din Harghita care nu au răspuns pozitiv invitației au făcut-o pentru că fie au alt program, fie pentru că se tem de urși. 

În cele peste 20 de locații unde vor avea loc acțiuni se vor strânge în jur de 700 de voluntari din informațiile pe care le au în prezent organizatorii, însă invitația este deschisă în continuare pentru toți cei interesați, iar detaliile privind punctele exacte de întâlnire sunt pe pagina de Facebook a Fundației Comunitare Covasna. 

Cele 21 de localități sunt de la izvor până la hotarul cu județul Brașov. Aici se vor mobiliza sâmbătă după un program general. Ora de întâlnire este 9:30. (...) Este frumos când atâția oameni se aliniază unui scop bun. Pentru că despre asta este vorba: nivelul deșeurilor a crescut foarte mult în anii trecuți și asta ne motivează să mișcăm, să facem ceva pentru a împiedica acest lucru. De fapt, asta va fi manifestarea în acțiunea de sâmbătă, manifestarea voinței civile să păstrăm curat mediul nostru și să avem grijă de mediul care ne înconjoară. (...) Dacă sunt oameni care simt nevoia responsabilizării, îi așteptăm cu drag! La Sfântu Gheorghe vor fi două puncte de întâlnire, unul în parcul de la Kaufland, respectiv unul în spatele Trident. (...) Cel mai important este mesajul pe care vrem să îl transmitem prin această acțiune. (...) Am vrut să implicăm mai multe localități pe acest traseu mai lung ca să existe o voce foarte sigură, un semnal de alarmă din partea populației, că trebuie să fim atenți și trebuie să fim conștienți de faptul că dacă nu facem ceva, atunci, e foarte profan să spun, dar gunoiul ne ucide. Trebuie să fim foarte responsabili față de mediul nostru”, a spus Bereczki Kinga. 

Voluntarii vor primi echipamente de protecție de la organizatori. Totodată, vor fi distribuite și tăblițe de avertizare și informare mai mici și mai mari, care să fie montate în zona malurilor râului, care să descurajeze depozitarea ilegală și improprie a deșeurilor. Munca se va desfășura între orele 10:00 – 14:00, iar după această oră vor fi organizate mici acțiuni festive, în care se va servi gulaș. 

Parteneri în acest proiect sunt Serviciile de Gospodărire Comunală din Covasna și Harghita, Tega, Eco-Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de management integrat al Deșeurilor în județul Covasna” (ADI SMID), respectiv firma Bertis. 

Evenimentul este coordonat de Fundația Comunitară Covasna, la inițiativa Asociației „Mai Mult Verde”, care a organizat astfel de acțiuni pe cursul Dunării. Tot această asociație a donat municipiului Sfântu Gheorghe o barieră plutitoare de colectare a deșeurilor, care a fost amplasată de-a lungul râului, în zona Lunca Oltului. 

Proiectul „Oltul cu apele curate” a fost prezentat prima dată în 22 martie, de Ziua Mondială a Apei.

În anii viitori, acțiunea va continua cu evenimente similare, dar concentrate pe afluenții Râului Olt. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.