ECOLOGIE 14 septembrie 2011

Ne pregătim (din nou) de Let’s do it, Romania!

de Monica Vrânceanu | 2657 vizualizări

Ziua naţională de curăţenie va avea loc în acest an pe 24 septembrie.

Organizațiile civile, cele de tineret, administrațiile locale și o serie de instituții precum Tega sau Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) se vor implica și în acest an în Let’s do it, Romania!, eveniment ce va avea loc pe 24 septembrie.

Potrivit coordonatorului Centrului de Voluntariat HITI, Kelemen Eva, sunt așteptați să se implice în Let’s do it, Romania! cât mai mulți voluntari, aceștia fiind așteptați în acest sens la sediul Centrului din Sfântu-Gheorghe.

Coordonatorul programului în județul Covasna, Călina Cruceriu, se va ocupa la rândul său de implicarea primăriilor în acest eveniment, iar școlile vor fi coordonate în acest sens de către Alexandra Bârzan.

Organizatorii și tinerii implicați în proiect și-au exprimat speranța că acțiunii i se vor alătura cât mai mulți tineri, subliniind că aceasta are ca scop conștientizarea celor care nu înțeleg să se bucure de mediul înconjurător fără a-l murdări, fără a lăsa deșeuri în urma lor.

Directorul Tega SA, Toth Birtan Csaba, a declarat că societatea se va implica prin aprovizionarea cu saci și mănuși pentru voluntarii care vor curăța zonele vizate de acțiune, în vreme ce SGA se va implica la rândul său cu tractoare și remorci care să transporte deșeurile.

”Ne pare rău că voluntarii trebuie să vină în urma unora și să curețe mizeria lăsată de către aceștia. Sunt acțiuni și în restul anului, desfășurate ca prevenire, dar se pare că tot e nevoie de o zi întreagă pentru igienizarea spațiilor verzi”, a declarat Toth Birtan Csaba.

Poliţia deşeurilor

Potrivit acestuia, la Sfântu-Gheorghe există pentru această toamnă un proiect referitor la înființarea Poliției Deșeurilor, astfel încât cei care nu respectă regulile de mediu să fie amendați conform legilor naționale și celor locale. Astfel, se pare că prin Consiliul Local Sfântu-Gheorghe au fost definite amenzile în acest sens, ele fiind cuprinse între 100 și 500 de lei, dar legile naționale sunt și mai aspre, în sensul că prevăd amenzi de până la 5.000 de lei.

În ceea ce privește traseul acțiunii din 24 septembrie, acesta va cuprinde cu siguranță malurile Oltului din Sfântu-Gheorghe și zona Vâlcele, dar pot să mai apară și alte zone, în funcție de dorința de implicare de care vor da dovadă primăriile și școlile județului.

Let’s do it, Romania! este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în ţara noastră și îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi.

Pe 24 septembrie, toţi oamenii sunt aşteptaţi să se implice în curățarea mediului. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) , Slovenia (aprilie 2010) și România (septembrie 2010).

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dragan claudiu, 15 septembrie 2011
este o mare realizare a celor care constientizeaza ca se apropie de dezastru datorita ignorantei! sunt asteptati la aceasta actiune toti cei care vor sa respire aer curat si sa se relaxeze in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.