ECOLOGIE 13 iulie 2021

Insule plutitoare pentru protejarea biodiversităţii, amplasate în mai multe lacuri din judeţ

de Agerpres | 1585 vizualizări

Mai multe insule plutitoare, menite să asigure epurarea şi regenerarea naturală a apelor, precum şi protecţia biodiversităţii prin crearea de locuri de înmulţire a păsărilor şi vietăţilor acvatice şi subacvatice, vor fi amplasate în lacurile de la Reci, Pădureni şi Racoşul de Sus, printr-un proiect dezvoltat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României împreună cu Asociaţia Centrul de Cercetări Subacvatice din judeţul Covasna.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, plaurii, cum mai sunt denumite aceste insule plutitoare, au fost construiţi din 48 de module interconectabile de dimensiunea 1,2m x 1,2m, din materiale biodegradabile, respectiv din paleţi de lemn şi pânză de iută.

„Apele curate şi conservarea biodiversităţii reprezintă două direcţii de acţiune esenţiale în vederea asigurării unui viitor durabil. Natura a dezvoltat un instrument propriu care ajută la decontaminarea apelor şi vine în sprijinul vietăţilor: plaurul, o insulă plutitoare de stuf. Din cauza activităţii umane, plaurul natural a dispărut deja din majoritatea habitatelor acvatice. Obiectivul proiectului este construirea şi plasarea a 3 insule plutitoare (plauri) pe suprafaţa lacurilor de la Reci, Pădureni şi Racoşul de Sus, din judeţul Covasna, cu scopul de a sprijini epurarea şi regenerarea naturală a apelor, respectiv asigurarea protecţiei biodiversităţii prin crearea de locuri de înmulţire atât pentru păsări, cât şi pentru animalele acvatice şi subacvatice”, au precizat iniţiatorii proiectului, într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.

Aceştia au explicat că, prin extragerea nutrienţilor (nitriţi, nitraţi, fosfor, amoniu), plaurul contribuie la purificarea şi filtrarea eficientă al apei, asigură condiţii optime pentru procesele biochimice care au loc pe suprafaţa rădăcinilor adventive, iar, datorită umbririi suprafeţei apei, contribuie la oprirea dezvoltării algelor.

„Suprafaţa plaurului, prin distanţarea de la mal, asigură o protecţie mărită pentru păsări şi favorizează înmulţirea lor prin cuibărit, iar partea inferioară a acestora asigură zonă de protecţie pentru vieţuitoarele subacvatice, favorizând reproducerea lor”, se mai arată în comunicat.

Proiectul intitulat „Plaurul - instrument de gestionare durabilă a apelor şi biodiversităţii” va fi lansat vineri, 16 iulie, la Lacul Reci.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.