ECOLOGIE 20 martie 2020

Imbold spre ecologizare, început pe Facebook

de Covasna Media | 3627 vizualizări

Dezastrul ecologic din strada Tunelului făcut public online a determinat autoritățile să ia măsuri 

O postare pe o rețea de socializare anunța miercuri că pe marginea străzii Tunelului din Întorsura Buzăului zace un adevărat dezastru ecologic – respectiv grămezi întregi de gunoaie. Imaginile au produs imediat ecou, astfel că autoritățile s-au sesizat și au mers în aceeași zi să strângă deșeurile. Joi o nouă postare a dovedit că treaba nu era tocmai terminată. Așa că muncitorii de la primărie s-au întors la locul indicat și au încărcat o nouă mașină, iar la plecarea lor a rămas promisiunea că vor reveni vineri să încheie treaba.   

Cel care ne-a asigurat că grămezile de gunoi prezentate miercuri pe Facebook au fost îndepărtate în aceeași zi este directorul firmei care se ocupă de colectarea deșeurilor în zona Buzaielor, deci, inclusiv de pe strada Tunelului, Salubritate IBSV SRL Întorsura Buzăului, Iulian Mitrofan. Acesta ne-a spus că prezenți la acțiune au fost atât reprezentanți ai primăriei, cât și persoane care primesc ajutor social și că de acolo s-au ridicat șase metri cubi de gunoaie. 

 „Nu, deci acele gunoaie s-au luat ieri cu o mașină de la noi, de la salubritate, ieri de dimineață, în jur de șase metri cubi, adică șase containere din alea mari. S-au adunat, acolo au fost de față și cei de la... Primăria are serviciu de mediu, persoană desemnată și cu oameni de la ajutorul social. Acolo au fost oameni, sunt martori. Ieri s-a adunat tot de acolo”, ne-a spus joi, pentru Observatorul de Covasna, Iulian Mitrofan.

L-am întrebat totuși ce părere are despre faptul că în spațiul virtual au apărut ulterior noi imagini care arată că în continuare sunt deșeuri în zona respectivă.

„Asta nu știu, eu nu comentez treaba asta, adică cine a postat să își asume postarea, adică să meargă cu dovezi. Noi ca firmă de salubrizare nu avem curățenia orașului. Noi ridicăm gunoiul și reciclabilul de la fiecare persoană, deci curățenia orașului este la Primărie. Punct! Noi că am efectuat și efectuăm și luăm din anumite locuri, da. E un protocol în contractul de delegare. Suntem obligați să ridicăm toate gunoaiele, indiferent”, a răspuns directorul firmei de salubritate, Iulian Mitrofan, care a făcut și precizarea că acțiunea de găsire și pedepsire a vinovaților de respectivul dezastru ecologic nu cade în sarcina firmei  pe care o reprezintă. 

Primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă a confirmat informația că miercuri a fost o acțiune de salubrizare, dar a negat acuzațiile din spațiul online, că s-a acoperit gunoiul cu pământ. 

Important e că nu s-a învelit nimic”, a subliniat edilul. 

O nouă zi, o nouă acțiune 

La fața locului, situația a arătat că adevărul este undeva la mijloc. S-au adunat gunoaie, dar nu de tot. Motiv pentru care joi după-amiaza am găsit acolo doi angajați ai primăriei, dar și pe Silviu Tănase, cel care a făcut publică situația în mediul online. 

Am fost azi dimineață să văd dacă le-au adunat și se vede cum au împins gunoiul peste ele. Se văd gunoaiele dedesubt. Alea (n.red. gunoaiele adunate) le-au adunat din alte părți”, ne-a spus Silviu Tănase.

În același timp, muncitorii primăriei strângeau, cu un excavator, gunoaiele adunate, probabil, de-a lungul multor ani pe terenul respectiv.

Imediat după ce a trecut puțin peste ora 16:00, angajații primăriei au plecat. Ne-au spus că s-a terminat programul de lucru și că trebuie să ducă și gunoiul „la rampă”. Lui Silviu Tănase i-au lăsat vorbă că se vor întoarce vineri să continue treaba. 

Strada s-a golit rapid. În urmă a rămas doar praful creat de camionul plin cu deșeurile unor cetățeni care nici nu își închipuie cât de mult rău fac planetei prin „comoditatea” de a arunca gunoiul la voia întâmplării. 

Responsabilitate de ambele părți 

Realitatea este, se pare, că într-adevăr, acțiunea de miercuri nu a fost suficientă și pământul astupase gunoaie, dar cine știe de câți ani oamenii au folosit marginea drumului din strada Tunelului ca pe o groapă de gunoi și cât timp a trecut peste ele. 

Iulian Mitrofan a mai spus că autoritățile fac eforturi în permanență pentru ca serviciul de salubrizare să ajungă „conform”, dar că este nevoie și de ajutorul oamenilor pentru ca treaba să meargă înainte. 

„În rest, este spiritul nostru civic și educația noastră. Atât am avut de zis. Se fac eforturi destul de mari pentru ca acest serviciu să funcționeze conform. Toți cetățenii trebuie să înțeleagă, și cei din zona blocurilor, că dacă ai trei containere de reciclabil și două de menajer, de ce pui menajerul în cel de reciclabil și toate cele? Adică sunt și chestiuni care ar trebui să le punem și noi ca cetățean și ca locuitori comuni ai acestei zone: <<Băi, dacă eu îl arunc acolo sau îl amestec acolo, cel de la salubritate nu poate să facă minunile de pe lume>>”, ne-a mai explicat acesta.

După vizita de la fața locului, am rămas cu bucuria că micile acțiuni, ca cea din strada Tunelului, care pornesc în mediul online și se continuă în viața reală, aduc, totuși, o schimbare, cât de mică, în bine, dar și cu speranța că astfel de „denunțuri online” vor descuraja aruncatul gunoaielor pe marginea străzii și vor mobiliza, mai bine, autoritățile. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.